Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 22 803
  • 646
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Е как става този номер, нали има някакъв определен брой дни, разрешени за отсъствие, не ми се вярва тези деца да могат да бъдат в постоянен болничен.

# 436
Нашата директорка редовно споделя посещаемост на градината и в яслените групи, които би трябвало да са 20 деца, и все пак са смесени 2 набора, са по 8-9 деца на седмична база. 😆 За сметка на това в градинските са 20+.  Така или иначе в ясла се боледува зверски. Или поне моето неболедуващо тогава се унищожи от болести. 😅

# 437
Е как става този номер, нали има някакъв определен брой дни, разрешени за отсъствие, не ми се вярва тези деца да могат да бъдат в постоянен болничен.
И предлагате да ходят болни ли? То оставаше и боледуването да им ограничат. Да, вярно е, че има злоупотреби, но някои деца наистина боледуват много и тежко.

# 438
Може ли да се преотстъпи капарирано място за ЧДЯ на друг човек или си зависи от самото място?

# 439
  • София
Може ли да се преотстъпи капарирано място за ЧДЯ на друг човек или си зависи от самото място?
Зависи от ЧДЯ-то - има такива, които в договорите си изрично са изключили тази възможност, но има и такива, които биха били ОК.

# 440
Аз мисля, че за отсъствие поради болест няма ограничение. Отсъствията по семейни причини са ограничени. Ако правилно съм запомнила 30 дни за ясла и 15 дни за градина.

# 441
  • София
Болничните не са ограничени. Поне така съм чувала да действат и да съветват често майки, които не искат да пускат децата, а са записани. Аз за себе си не мога да си го обясня, когато са фалшиви и има кой да си гледа детето каква логика вкарват, ама разни хора, разни идеали 🙄 Рязко биха се освободили много места заради такива фиктивни записвания (изключвам често боледуващите, които все пак имат някакви посещения през годината нали).

П.с. 30 дни са и за първа градинска.

# 442
Аз подозирам, че ако отпадне допълнителната точка за ясла, рязко приемът в ясли ще стане по-лесен, защото ще отпаднат семействата, които могат да гледат детето у дома, но искат само да си гарантират прием в градина.

# 443
Не разбирам какво общо има допълнителната точка за ясла?
За деца, които са имали див късмет и са влезли в СДЯ в първа или втора яслена група ли?
Сигурно тези са единици 😀 Ние като кандидатствахме за първа яслена имаше сумарно 5 места за деца(2 в СДЯ) с 15 точки от общо няма и 50 места за набора. Тези с 16 могат да влезнат с лекота и в градинска, че да си пазят местата.(малко груби са ми числата, но някъде там беше статистиката, има доста близнаци, породени, братя и сестри в същото заведение, които заемат така или иначе малкото места за първа яслена група.)

Проблем с точката имат децата кандидатстващи за първа градинска група.
Там местата се заемат масово от деца от ЧДЯ.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 08:13 от BlossomStar

# 444
Калкулаторите могат ли да се използват за второто и третото класиране? Ако могат, реално това ще се случи между 16 и 17 часа на 23.05., предполагам? Преди това няма как да изчислят реален шанс. Струва ми се много кратък периода за нареждане/разместване на кандидатури. Да бяха дали поне 1 ден срок. Rolling Eyes
За догодина сме набелязали градина в район Красно село, която ни е по-близо отколкото най-близката в Овча купел (Ласка, за която напливът е огромен). Реших да хвърля един поглед на 1ва градинска група за тази година и се изумих, че са влезли и деца с по 14 точки. Бях останала с впечатление, че положението в Красно село е доста зле. Някой има ли наблюдения за този район за 1ва градинска група? Вече се замислям за догодина, защото тази година вероятно детето ми ще си остане неприето. Confused

И моето в Красно село не е прието в ясла, всички около нас, които кандидатстваха в яслите в Красно село също не са приети. Това са ми наблюденията 🥲

# 445
Друго нещо, което може да помогне, е връщането на някаква малка такса. Аз си имам познати, които си записаха децата в яслени групи в ДГ, т.е. не е било заради точката и пак почти не са ги водили.

# 446
Аз разбирам хората които отлагат пускането на много малко дете или им се роди бебе точно в началото на учебната година, естествено че детето в ясла, ще е риск за новороденото, но когато укрепне малко, за майката ще е по-лесно голямото дете да е на ясла. Примерно срещнах казус за прието дете, което ще направи годинка през декември. Хората не искат да си пуснат бебето, преди да е навършило годинка, но и не искат да си изпуснат мястото. А в някои яслени групи директно си казват, че не искат непроходили деца. Тогава, при положение че за всички започват от септември, напълно бих оправдала отлагане на детето, посещение за 1 ден и после детето да се пусне реално когато е готово (примерно януари-февруари). Но наистина има родители, които заемат място и то не се ползва с години, а детето го гледа баба му. И таксата не ги спира такива хора. Преди когато големият ми син беше в ДГ си имаше такса. Минимумът който се пращаше беше половин такса и тогава по мое лично мнение имаше повече такива случаи на “пазене на място”.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 10:50 от sweet_memory

# 447
И моето дете е родено края на октомври, тоест аз трябва да го пусна или ненавършил 1 година, или чак на 2 години и да си ползвам докрай майчинството. Малък ще е още септември месец, но кандидатствахме, защото ни е последен шанс да вземем точка от каката. Ако зависеше от мен, щеше да тръгне на ясла на 1г4 месеца, но в общинските ясли нямам избор за стартова дата, както е при частните. Аз съм от родителите, които ще отложат максимално започването, но все пак мисля като минат 60 дни отлагане, да го пусна.

# 448

В момента има известен брой хора, които кандидатстват и записват детето на ясла не защото искат да го пуснат, а за да има формална посещаемост на ясла, която да даде +1 точка при кандидатстване за първа градинска група. Или пращат дете, което може да се гледа у дома, на частна ясла с точка, пак със същите мотиви. Ако тези семейства, търсещи единствено заветната точка, отпаднат от уравнението, и повече места ще има за ясленчетата, чиито семейства имат реална нужда от отглеждане, и повече места в добрите частни ясли, които дават компенсации.

# 449

В момента има известен брой хора, които кандидатстват и записват детето на ясла не защото искат да го пуснат, а за да има формална посещаемост на ясла, която да даде +1 точка при кандидатстване за първа градинска група. Или пращат дете, което може да се гледа у дома, на частна ясла с точка, пак със същите мотиви. Ако тези семейства, търсещи единствено заветната точка, отпаднат от уравнението, и повече места ще има за ясленчетата, чиито семейства имат реална нужда от отглеждане, и повече места в добрите частни ясли, които дават компенсации.

Абсолютно съгласна съм! Според мен системата е сбъркана и не следва да се дава екстра точка при посещение на ясла. Така всеки ще си прави сметката- да го гледа ли сам, детегледачка, частна и тн, без притеснения, че за детската градина няма да стигнат точките.

Общи условия

Активация на акаунт