Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 495
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Тая точка по начало е супер дискриминативна и изобщо не трябва да я има.

# 451
pastelka, много ми е интересно дали си мислиш, че говориш за мнозинството родители и майки. Сигурно визираш по 1 майка за всяка 1 градинска група, която “живее на чужди издръжки” и си почива. Детето ти нямаше да има 100 процента шанс да влезе, ако това малцинство “мързеливи” майки ги нямаше.

# 452
pastelka, много ми е интересно дали си мислиш, че говориш за мнозинството родители и майки. Сигурно визираш по 1 майка за всяка 1 градинска група, която “живее на чужди издръжки” и си почива. Детето ти нямаше да има 100 процента шанс да влезе, ако това малцинство “мързеливи” майки ги нямаше.
Да, моето можеше да не влезе, но други щяха да влязат. Дори и да е по една майка на група, то това са си едни 100 места. Не е справедливо.  Въобще системата за класиране не е ок. Знам програмисти с общ доход 10000 + и детето е в държавна ясла, а семейства с доход 2000 трябва да търсят частна ясла. Съжалявам, но всичко е супер дискриминиращо. Има различни фактори, които не се вземат напредвид. Аз лично съм много изнервена, тъй като дори в частните около нас няма места (тези дето дават точка или помощи) въпреки, че държавата не приема моето дете, дори не иска да дава помощи за частна ясла.

# 453
Тая точка по начало е супер дискриминативна и изобщо не трябва да я има.

100% подкрепям!

Като цяло обаче ми се струва, че се върви в правилна посока - откриват се повече места в градински групи, за сметка на яслени. Все още е крайно недостатъчно, но все пак е нещо. Ако вземат да махнат и въпросната точка от ясла, стресът ще е значително по-малък за мнозинството.

Пастелка, я да погледнем нещата от тази страна. Колко данъци плаща семейството с 10 хиляди доход и колко това с 2? И защо вторите трябва да са с предимство при положение, че държавата на теория е приела политика, че уж ще осигурява места за всички?

# 454
Да, де, но на база на статистиката за моя набор дете, то децата, които влизат в първа яслена група(деца с 16 точки) - близнаци и породени спокойно могат да влезнат и в градински групи, защото тогава пак ще са със 16 точки.
Наистина, и аз си мислех, че 100% мотивирани да “запазят място” са тези с големи брат или сестра в същото заведение, които в следващите две години голямото дете им става ученик. Но колко да са тези места?
Тъй като говорим специално за допълнителната точка от СДЯ от тези 50 места, 20 са СДЯ. Колко са децата, които буквално имат интерес да пазят места? Според мен макс 5 😀
То по-скоро заради липса на персонал за 300 кандидатстващи има само 50 места, това е проблем.

Моето дете е било в ЧДЯ и всички са си ходели плътно с изключение на едно дете, което имаше в семейството новородено. И пак детето идваше от време на време.

А за самата точка според мен е ок да се получава от СДЯ. Ако СДЯ нямаше точка, защо ще избереш СДЯ ако не си 100% сигурен, че влизаш после и в градинска група. Болшинството хора изобщо няма да кандидатстват там. Не разбирам мотивацията за ЧДЯ. Може би липсата на персонал. Може би от позиция на ЧДЯ е по-лесно да привлечеш някакъв.

# 455
Моя малкия беше болен от 22 ри Април.
От тогава е  във вкъщи.
На 9 ти  Май бяхме на УНГ специалист.
Пусна му Носен и Гърлен секрет.
Отделно правихме снимка на третата сливица.
Оказа се оголемена.
Утре сме на някакъв специално изследване за слуха.Във Сряда сме на УНГ преглед.
И на него му се ходи на детска.
Но при тези обстоятелства няма как да ходи на детска градина.
Със сигурност има такива родители които постоянно вземат бележки, че уж им е болно дете за да му пазят мястото в градината.
Винаги предпочитам след като е бил болен и ако е тежко боледувал да е вкъщи да укрепне и чак тогава ходи на детска градина.
Но преди всичко трябва да има човек съвест.
Няма как да пусна болно дете при здравите в групата.

# 456
О да, явно не е дискриминативно да се определя спрямо дохода кой да плаща за частна и да ходи в общинска. Все едно не плащат всички данъци. Принципно хората като имат деца си правят сметката предварително. Като знаеш каква е ситуацията с градините, се подготвяш за сценарий какво ще правиш, ако детето ти не е прието. А ако семейството е с доход 2000 лв в София общо за двамата, може би трябва да се замислят дали все пак не им е по-рентабилно да отидат в по-малък град и да не плащат за частна градина.

Като забранят от общината на хората с доход над 3000 лв примерно да посещават общински градини, тогава ще има места за “бедните семейства” явно.

# 457
То ако тръгнем до правим всякакви разделения, ето ви още едно. Нормално ли е да си кореняк софиянец и детето ти да не е прието за сметка на деца, чиито родители са дошли преди 3 години в София? Или пък градината/яслата да ти е на 3 минути и да не го приемат, а деца от другия край на София да са приети в нея. От най-близката ни дели 1 улица и тя се води район Витоша, а ние сме в Овча купел. Усилията трябва да се насочат към разкриване на нови сгради и справяне с проблема с липсата на персонал. Вчера чух, че 750 места за ясла не са разкрити заради липса на персонал.
А какво стана с работната група, която беше създал кмета? Има ли предложения за промени в начина на прием?
П. С. В момента само на моята улица се строят 2 огромни комплекса с по 18 етажа. Догодина като се нанесат няма да има влизане и в градина.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 10:33 от Bobby®

# 458
Район Витоша е най-смотания район от всички в София. Как може да има градини от Владая до Драгалевци??? И при нас беше така, Овча купел ни е по-близо от Драгалевци, ама се водим район Витоша. То и за училище няма да има места в новите квартали, пък какво остава за градина.

# 459
  • София
При нас ситуацията с училището е точно такава - няма шанс за баткото да влезе. Ще сме на нов адрес като трябва да кандидатства след 2г, а децата са много повече от обявените места и шансът е 0. То тогава и за малката за градина няма да има шанс за държавна в района при все че дори в момента опашката е безкрайна за нейния набор в единствената близка в района (Витоша).

# 460
И ние сме във Витоша.

Аз също щях да пиша за аргумента с данъците.

Ако толкова енергия се влагаше не търсене на виновен и все някой да те е прецакал, а в реални законодателни промени, включително политика на достойно заплащане, която да привлече кадърни хора с желание, а не една жена на 50 години да е с 30 деца и да има всякакви изстъпления в градините щеше да е съвсем друго положението ни.

Ама не, ние смятаме доходите о адресите регистрации на хората.

И аз съм 37 години гражданин на София, мъжът ми също, плащаме данъци, да не кажа и други работи в полза на държавата. И аз НЕ искам детето ми в държавна градина. И наистина бих се включила в законодателна промяна на наредбата, защото е абсурдна.

И за да няма спекулации, доходът ми е под средния за София. Не е да се чудя къде да си харча парите и много да искам частна градина. Просто нямам абсолютно никакво доверие на система, която казва в стаята плачещо дете и му сипва супа във врата.

Ето и на двете ми деца с удоволствие предоставям местата на друг. Ама не мога, нали?

# 461
Във връзка с безплатните градини, аз съм против (освен за социално слаби хора). Все пак там се грижат целодневно за децата ни. Не е ли по-добре да се върне таксата, която няма да сбърка почти никого, и тези пари да се насочат за заплати на персонал и по-добри условия както за персонала, така и за децата? Ох, не знам... Мисля че има възможности за разни промени, но не знам не им се занимава ли, или целта е насочване на средства към лобито на частните ясли/градини.
Нормално като има 10 00 навлезли деца, родителите да ги избива на търсене на виновния. Я за това, че някой е излъгал системата. Я за това, че е заел място, което няма да използва. На мен ми стана много кофти като видях, че не са ни изтеглили. Някак се почувствах сякаш държавата ми е отритнала детето (за 2ри път, защото ме отритнаха като неблагонадеждна и когато се борех да я имам). Но гледам да не се вкарвам в някакви филми и не мисля, че нападките едни срещу други ще решат проблема.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 14:35 от Bobby®

# 462
Ако се премахне точката, то всяко дете прието в СДЯ, трябва да има гарантирано място в първа група. Или да се закрият всички СДЯ и да се оставят 1-2 яслени групи и останалите да бъдат градински. А в градините където са само градински да се отворят и яслени. И изобщо да се уеднакви доколкото е възможно яслата с ДГ. Хич не ми се струва честно едно дете прието в дг с яслени групи да продължава автоматично в първа група, а друго дете прието при същите условия в СДЯ да трябва да кандидатства пак за първа група. Кой ще избере СДЯ тогава? А между другото в яслата на сина ми (СДЯ) 4 групи стоят празни заради липсата на персонал. Ново крило с цели 4 групи ясла…площадките им в двора вече поне 2 години ги пече слънце и ги вали сняг и дъжд, но дете не е стъпило на тях…

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 11:05 от sweet_memory

# 463
  • София
Друго нещо, което може да помогне, е връщането на някаква малка такса. Аз си имам познати, които си записаха децата в яслени групи в ДГ, т.е. не е било заради точката и пак почти не са ги водили.
Едно време като имаше такса защо пак беше труден приема и не ги водеха?

# 464
И аз смятам, че трябва да има такса, но да отиват парите директно за заплати на персонала и за поддръжка на градината, а не обратно в бюджета на общината.

Общи условия

Активация на акаунт