Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 462
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
Друго нещо, което може да помогне, е връщането на някаква малка такса. Аз си имам познати, които си записаха децата в яслени групи в ДГ, т.е. не е било заради точката и пак почти не са ги водили.
Едно време като имаше такса защо пак беше труден приема и не ги водеха?

Това, че таксата ще отсее хора, не означава, че ще се намерят 10000 места.

Иначе за безумното райониране и кандидатстването по райони - трябва да бъде по близост на градината. Лесно може да се направи. А сега може да не можеш да кандидатстваш в градината на 2 преки, но можеш да кандидатстваш в далечни....

# 466
За мен най-тъпото е това, че ако не те приемат в първа яслена, после няма да те приемат до 4--години, когато е задължително. Във втора яслена в нашия район почти няма места, а листа с чакащи е огромен. За първа градинска има повече места, но хората имат масово 16 точки (тези посещавали ясла, автоматично продължаващи и тези от частните ясли дето дават бонус точка). За съжаление ние не можем да намерим частна ясла с точка, защото в района ни почти няма, а наличните се пръскат по шевовете. Съответно в първа градинска нямаме шанс, защото тези с 16 тички са почти колкото свободните места. На 4 години чак може да се молим, че някъде ще успеят да ни набудат и то може да е в най-далечната градина. Имаме градина на 5 минути от нас, но там влизат само деца с 16 точки и 2-3 с 15....

# 467
  • СОФИЯ
През юни ще има обществено обсъждане на изм. и доп. на наредбата
РГ се събирахме последна януари по спомен. Не съм проверявала дали са качили протоколите.
Точката от СДЯ оставиха заради масово настояване, множество становища от родителите при едно обществено обсъждане.

# 468
Ако няма точка от ясла, тогава и децата приети в яслени групи в ДГ трябва пак да кандидатстват.

# 469
Всеки обсъжда нещата от неговата си камбанария.Зависи много в кой квартал живееш,защото има някои в които 14-15т стигат,другаде не.
Точката от СДЯ е редно да я има според мен, в противен случай не трябва деца от ДГ с яслени групи да си продължават без класиране.
Решението за семейства,които искат да имат предимство са частните ясли,които дават точка, дразни ме това,че трябва егати гимнастиката да им звъниш не само от по-рано ами и по сто пъти за да си запазиш място,защото мен лично в единствената в квартал Витоша супер много ме мотаха и на трима различни хора казваха различни версии ...
Детето ми е 2023,не беше прието сега с 14т,търся частна с точка,защото не съм убедена дали би било прието идната година с 15.
Има и друга особеност- боледува много още преди да е тръгнало на ясла,не очаквам това да се промени към много добро и като тръгне,тоест не виждам как може някой да ме убеди,че го записвам някъде само заради точката.

# 470
  • София
Друго нещо, което може да помогне, е връщането на някаква малка такса. Аз си имам познати, които си записаха децата в яслени групи в ДГ, т.е. не е било заради точката и пак почти не са ги водили.
Едно време като имаше такса защо пак беше труден приема и не ги водеха?

Това, че таксата ще отсее хора, не означава, че ще се намерят 10000 места.

Иначе за безумното райониране и кандидатстването по райони - трябва да бъде по близост на градината. Лесно може да се направи. А сега може да не можеш да кандидатстваш в градината на 2 преки, но можеш да кандидатстваш в далечни....
Пак е абсурдно, защото има квартали без нито едно училище или градина в него Simple Smile при нас най-близката е в съседен квартал. Преди беше добре 20мин макс. Сега заради метрото се обикаля и понякога и над 40 мин сме обикаляли

# 471
Ама си си купил апартамент в квартал без училище и градина?
Това не е проблем на системата за кандидатстване.

# 472

Така е,ако ми е било важно детето да влезе без проблеми щях да си взема апартамент в Люлин.

# 473
Ами да, и тези, приети в ДГ с яслени групи трябва да си минават повторно класиране. Предимство на база това, че в някога си в миналото детето е имало късмет, не бива да има.

Допускам, че мнението ми е продиктувано от факта, че около мен няколко семейства кандидатстват - и са приети даже - с малките си дечица за първа и втора ясла без необходимост от това, а единствено и само с цел детето да влезе в системата и да се подсигурят за градина. И не ги виня - системата е така направена, те се нагаждат според нея и търсят най-доброто за децата си. Но ако го няма това предимство, може да се окаже, че местата в яслите са достатъчно за повечето реално желаещи, а после за градина няма как да няма томбола, но всички ще са с равен шанс, освен по социални критерии, където очевидно е задължително да имат предимство децата.

За протокола - много съм "за" такси за детските градини, приходите от които да бъдат управлявани от директора на съответното детско заведение. Но директорката на нашата градина е чудесна, налагало ми се е в друга сфера да търся добри кадри, да сформирам и управлявам екип и й се възхищавам колко чудесна работа е свършила. Привлякла е и задържа без текучество млади, мотивирани и отдадени учители, които всеки ден дават наистина всичко от себе си.  Учителките на нашата група са прекрасни, а дори тези, които идват да заместват или които срещаме при сборни групи, са отлични професионалисти и се грижат много, а не просто за отбиване на номера. Всъщност целият персонал на градината е чудесен, помощник-възпитателите, охраната, медицинските сестри, домакинката... знаят имената на децата, помагат при нужда. Нашата възпитателка беше дълъг болничен първите три месеца и директорката влизаше в групата да я замества. Без да си придава никакви важности е преобличала децата, помагала при хранене и им е бърсала дупетата след тоалетна, за да е от помощ на учителките. Всичките ми предразсъдъци към държавните градини се изпариха след края на първата седмица от живота на дъщеря ми там, но осъзнавам, че изкарахме шестица от тотото. Имахме по спомен под 5% шанс за прием, кандидатствах, за да взимаме компенсации и тя беше единственото дете с 15 точки. Тази година няма нито едно с 15. Стана може би излишно дълго, но исках да кажа, че персоналът в градините върши изключително трудна, напрегната работа и буквално с кеф всеки месец бих давала пари за такса, ако знам, че ще се управлява децентрализирано и ще отиде директно за тях.

# 474
Системата е такава, че дава възможности за различни схеми, а явно и няма контрол и реални санкции. Би трябвало да има такива към лекари, и към родители, които дават документи с невярно съдържание, за да си пазят място. Интересно ми е, дали като се вижда, че дадено дете не ходи хич, се прави проверка - ама не фиктивна, а реална?
Лично аз от вчера се изумявам на писанията в социалните мрежи - над половината са за това как да се направят врътки и се приема много остро всеки коментар, който казва, че това не е редно. За мен щом имаш възможност да си гледаш детето 6 месеца вкъщи, намери си начин и за останалото време и освободи мястото.

# 475
  • София
Абсолютно подкрепям за таксата, също съм на мнение за премахването на допълнителната точка, както приетите деца в СДЯ кандидатстват наново за ДГ, така и другите приети в ДГ с яслени групи да кандидатстват, в противен случай децата неприети в ясла са обречени да не посещават ДГ.
Свекърва ми познава директорката на 54ДГ в Красна поляна, там са спрели да откриват яслени групи точно поради липса на персонал.
Доколкото съм запозната, персоналът на ДГ взима добри заплати, защото са педагози и са като учителите в училищата, а тези в яслите не и работят почти на минимална заплата.

# 476
  • София
Не съм си го купила Simple Smile Има доста хора на квартира. Не е задължително да си купувам нали така? Плюс това много хора не могат да си позволят да си купят.
Това не е проблем на системата, а на общината дето дава разрешение за всякакви сгради в един квартал, но не мисли, че там и деца има!

# 477
Мисля, че имаше и малко негативен ефект от пренасочването на желания покрай новината за азбест в някои детски градини през януари. Например, за набор 2023 в дг 152 се влизаше и с 14 точки. Т.е. това създава повече кандидати за други места в района

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 15:08 от Luidmil

# 478
Да, но после за детска става трудно. По-добре да стиснат зъби за година - две, да походи детето спорадично на ясла и после да ти е спокойно за първа градинска, а не 4 години да плащаш десетки хиляди левове за частна градина. Това е мотивацията на семействата около мен за кандидатстване в ясла и ги разбирам. Едната майка даже в прав текст ми каза, че ако отпадне точката от яслата, още утре си отписва детето (образно казано, де, те още не са го записали, но ясно какво имаше предвид).

И тук трябва да се намеси Столична община, родителите оцеляват в рамките на системата, вина нямат нито те, нито децата, а взимащите управленски решения.

# 479
Изобщо на фона на липсата на медицински кадри в страната, изискването в яслите да работят такива трябва да се промени. Уж го говорят, но нищо.
Да не говорим, че въпросните частни градини, които дават точка също са в схемата с даване на определени финансови стимули където трябва, за да имат такова право - това го знам от няколко места.
И трафикът в София, от който всички се оплакват, в не малка степен се формира и от въпросното развозване на деца през три квартала в четвърти всяка сутрин и вечер. И аз не мога да си обясня как за деца от Манастирски ливади, Витоша и т.н. има място в градината пред нашата кооперация, но за моето не, при положение, че отговаряме на всички критерии, но горкото ми дете няма близнак/брат сестра и затова няма да ходи. Сутрин и вечер всичко е задръстено с коли от водещи и прибиращи от градината. Моя близка живее от както се е родила срещу две детски градини, но за нейното дете няма място, а за хората, дошли онзи ден в града - има.

Общи условия

Активация на акаунт