Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 298
  • 735
  •   2
Отговори
# 600
Здравейте!

За записване на детето в ясла необходимо ли е представяне на някакви документи от педиатъра или чак за ефективното постъпване септември се подготвят посочените от списъка?

# 601
  • Sofia
Медицинската документация се носи при постъпване.

# 602
Здравейте! Някой знае ли как децата се разпределят по групи. Например от яслена група децата автоматично продължават, те са 19, но има и нов прием около 30 деца. Вероятно част от тях ще добавят към децата, продължаващи автоматично, с останалите ще се сформира нова група. Как се решава кои деца в коя група да бъдат?

# 603
Мнения за Бизиленд на Летоструй ако някое детенце посещава или е посещавало?

# 604
  • София
На случаен принцип се избира вероятно

# 605
  • Sofia
Как се решава кои деца в коя група да бъдат?
Мисля, че си зависи от ДЗ.
Само предполагам, че децата, които са посещавали яслата ще си останат заедно и в 1-ра група.
А що се отнася до новите, питайте във Вашата ДГ. Когато аз записвах малката директорката ме попита дали имам предпочитания за група и преподавател. И доколкото е възможно се съобразяваше с желанията на родителите.

# 606
Бих искала да поставя няколко въпроса, които не са ми ясни. Предварително се извинявам за невежеството, но тепърва ще врим и кипим в тази тема...
Детето ми е родено ноември 2024, изпуснахме първо класиране за първа яслена група, тъй като ни се струваше твърде малко на 10 месеца да го пуснем на ясла. Налага ми се обаче от есента да се върна на работа и започваме да търсим варианти...Ясно е, че нямаме никакъв шанс за следващите класирания, но възникнаха няколко въпроса:
1. Ако го пусна на частна ясла, ще имаме ли точка при кандидатстването догодина за втора яслена група?
2. Децата, приети в първа яслена група е ясно, че преминават автоматично във втора яслена група, тоест догодина за втора яслена група места отново почти няма да има?
3. Същото ли е и от втора яслена към първа градинска - автоматично ли си продължават децата или пак трябва да се кандидаства?
4. По-напред четох мнение, че ще се пусне детето на частна ясла и през това време майката ще е още по майчинство. За допълнителната точка и евентуално компенсацията, не е ли задължително майката да се е върнала на работа?
Благодаря предварително! Flowers Hibiscus

# 607
  • Sofia
1. Точка се дава само от втора ясла към първа градинска група.
2. Не е задължително. Някои ДГ с яслени групи нямат първа ясла и приемат директно от втора ясла. Като цяло за София (общо всички места) местата за втора ясла са повече, отколкото за първа ясла. Но ще трябва да разгледате ДЗ във Вашия район, за да видите ДЗ при Вас от коя група приемат.
3. Ако е ДГ с яслени групи, децата преминават автоматично в първа група в същото ДЗ. Ако е СДЯ, се кандидатства наново за първа градинска група.
4. В деня, в който детето тръгне на ясла, майката е длъжна да си прекрати майчинството. Мисля че имаше 3-дневен срок. Но после може да си вземе натрупания през майчинството платен отпуск.

# 608
Здравейте!
Имам следния въпрос: ако дете има голям брой точки и може да бъде класирано по всяко желание, системата класира ли го и по трите му желания (с възможност да избира) или го класира само по най-високото му желание и останалите се освобождават за другите деца?
Детето ми е прието в детска градина на 3-то желание. Не разбирам дали има шанс да го класират на по-високо желание на второ класиране. Той е пръв в списъка с чакащите в градините по 1во и 2ро желание, но как да знам дали класираните деца (които са класираи по тяхното второ желание) може да не се запишат?

# 609
Дете неможе да бъде класирано на 3места.

Списъците с чакащи също са подредени по азбучен ред, поне доколкото съм забелязала.
Има възможност, някое дете да се откажат да го запишат, проблем с документите, така че има вероятност да се освободи място. За да ви е сигурно и искате тази ДГ, макар и 3то желание, не пречи да запишете детето и да продължавате да си кандидатсвате с по-горните желания. Ако случайно ви приемат, записвате в новата ДГ и отписвате от старата.

# 610
  • София
Здравейте!
Имам следния въпрос: ако дете има голям брой точки и може да бъде класирано по всяко желание, системата класира ли го и по трите му желания (с възможност да избира) или го класира само по най-високото му желание и останалите се освобождават за другите деца?
Детето ми е прието в детска градина на 3-то желание. Не разбирам дали има шанс да го класират на по-високо желание на второ класиране. Той е пръв в списъка с чакащите в градините по 1во и 2ро желание, но как да знам дали класираните деца (които са класираи по тяхното второ желание) може да не се запишат?
Това, че детето е първо в списъка с чакащи, не значи, че ще влезе, дори да обявят свободно място в някоя от градините по по-високите му желания. Ако има повече деца в списъка Чакащи с едни и същи най-много точки за дадено свободно място, между тях ще има жребий. Отделно, ако някъде обявят свободно място, на следващите класирания към въпросното място ще се преориентират и още неприети деца, които досега не са чакали на опашката за въпросната градина.
Запишете си детето, където е прието, и продължавайте да кандидатствате на следващи класирания за по-желаните градини.

# 611
Съдейки от вашия опит има ли шансове за първа градинска в район Лозенец с 15 т на второ класиране?

# 612
  • София
Съдейки от вашия опит има ли шансове за първа градинска в район Лозенец с 15 т на второ класиране?
Отворете списъците Чакащи за набор 2022 за всяка градина в Лозенец - вижте има ли чакащи деца с над 15 точки. Дори да няма такива в дадената градина, ако в нея обявят останали незаети 1-2 места от незаписани от първо класиране деца, към тези свободни места ще се пренасочат децата с 16 (и над 16 точки), които чакат в момента в списъците за други градини. И дори някъде случайно да има жребий между деца с 15 точки, то в него биха участвали твърде много деца за твърде малко места, съответно шансът би бил нищожен. На ваше място бих търсила директно алтернативни варианти - по-добре да прежаля капарото за частна градина, вместо да чакам до септември, за да установя със сигурност, че хем детето не е прието в общинска градина, хем и в удобните частни градини са се изчерпали местата.

# 613
Здравейте!
Това, че детето е първо в списъка с чакащи, не значи, че ще влезе, дори да обявят свободно място в някоя от градините по по-високите му желания. Ако има повече деца в списъка Чакащи с едни и същи най-много точки за дадено свободно място, между тях ще има жребий. Отделно, ако някъде обявят свободно място, на следващите класирания към въпросното място ще се преориентират и още неприети деца, които досега не са чакали на опашката за въпросната градина.
Запишете си детето, където е прието, и продължавайте да кандидатствате на следващи класирания за по-желаните градини.
Добре. А как така си записвам детето и после пак мога да кандидатствам за градина? Ако го запиша сега на първо класиране не губя ли възможността да кандидатствам за второ и трето класиране? Ще ми се запазят ли броя точки?

# 614
  • Sofia
Не, не си губите възможността да кандидатствате.
Ако детето е прието по 3-то желание, не губите нищо. Ще загубите само точката за трето желание. Точките Ви за първо (3т) и второ желание (2т) все още си ги имате.
Тоест записвате си детето по 3-то желание и продължавате да кандидатствате с второто и първото желание.

Общи условия

Активация на акаунт