Моля помогнете ми ‼️Местожителство и шофьорска книжка

• 518
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте Живея в Германия от две години, но работя в Холандия. Казаса ми е следния: трябва да извадя шофьорска книжка но не говоря езика и тук няма листовки на български. Искам да се прибера да изкарам книжката в България и след това да се върна тук. Имам адресна регистрация както тук така и в България. Четох че в Германия има някакъв закон който не ми позволява да изкарам книжката в България след като съм регистрирана тук. Търся някаква вратичка. Не искам да изкарам книжката в България и след това да имам проблеми. Планирам  да се прибера за 2 месеца за да я изкарам.

# 1
А с английски? Според сайтовете може, български наистина няма.

# 2
А с английски? Според сайтовете може, български наистина няма.
Да листовките ги има на английски, но за съжаление после теорията е на немски.

# 3
Haй -добре попитай някоя голяма школа  България. Мисля, че трябва да се водиш, че живееш в България поне 6 месеца в годината и да си с настоящ адрес в страната.

# 4
Haй -добре попитай някоя голяма школа  България. Мисля, че трябва да се водиш, че живееш в България поне 6 месеца в годината и да си с настоящ адрес в страната.
Аз имам адрес в България. Проблема е че не съм повече от 6 месеца идвам си само в отпуска. Да ще попитам и някоя школа. Ще търся вратичка в закона.

# 5
  • София
За два месеца книжка няма да вземеш.
Вземи учи език, интегрирай се.

# 6
Законът не е немски, а е Европейски. Германците, които живеят в България също не могат да получат немска книжка, а трябва българска.
Да, научи езика, събери пари (може и на вноски) и изкарай немска книжка. Не може българска.
В описания случай е ясно, че живееш в Германия, работиш в Нидерландия, а в България ще се върнеш само за евтина книжка. Знам, че сега ще ти предизвикам страх, но трябва да знаеш възможностите. Може да изкараш курса в България и изобщо да не ти дадат книжка: пари на вятъра. Може да получиш книжка и при една проверка да се обяви книжката за невалидна. Това означава, че си шофирал все едно без книжка … и тук вече има много сериозни санкции.

# 7
По закон,щом живееш постоянно в Германия с немска регистрация повече от 185 дни в годината,нямаш право тепърва да караш курсовете в БГ и да придобиеш свидетелство за управление на МПС,да не говорим за ТИР или подобни.

Ако преди години си придобила книжка в БГ,идваш в Германия и в последствие изтича срока на валидност,тогава имаш право автоматично да я смениш с немска,без курсове,изпити и т.н.
Ако в Германия те хванат с прясно извадена в БГ книжка,при условие че живееш отдавна на адрес с немска регистрация,дупе да ти е яко...

Вариантите не са много.
Единият е,да си извадиш в БГ книжка,и след като се върнеш в Германия веднага да я смениш,под предлог че искаш немска или нещо такова.Разчиташ на някой неграмотен/разсеян служител,което не е рядкост в ДЕ.
Другият вариант е,вадиш в БГ,омъжваш/развеждаш се,смяна на име...Връщаш се в ДЕ и сменяш моментално книжката...
Всичко разбира се е на твой риск!
Има вариант ако си студентка тук.Имаш право да си извадиш книжка в БГ без никакви притеснения по всяко време.

В момента се върти закон,който ще позволява на граждани на ЕС да си вадят книжки във всяка една държава в съюза.Дали ще се приеме и кога(предвид разликите в цените на курсове,документи и т.н.) не е ясно

# 8
Няма вратичка и няма смисъл от пробване - книжката, издадена в Бг, няма да ти я признаят (около 5 случая знам от Бг, САЩ, и други държави.) Служителите точно за това проверяват.

Вариант е да си проведеш няколко часа в Бг, колкото да се научиш да караш, а в Германия само минимумът (пак са си доста часове).

Имам доста познати, които не говорят перфектен немски и изкараха книжка - инструкторите обикновено говорят малко английски, и те учат на важните термини, които ти трябват за изпита. Ако имаш късмет и изпитващия може да говори малко английски.

Общи условия

Активация на акаунт