Съфорумки с намален слух -2

• 3 967
  • 115
  •   1
Отговори
# 45
Gigi , все едно че чета за себе си. Независимо колко е тестовия период и на колко имам право, за да настроя апаратите ми отне ми повече от 6 месеца. Да не кажа, че и после на 2-3 месеца ходя за настройки. Ту глъхне, ту звъни, ту кънти... Не ми се говори. За някои от случаите съм си виновна аз, защото при почистване на апаратите, съм запушила нещо си. Така и не им научих термините и ходя и им ги давам, показвам и те ги оправят. Предполагам колко е неприятно за сам човек в провинцията, например, без съдействие и помощ. Една от служителките на Ототон беше много оправна и много ентусиазирана в работата си. Мога да кажа, че благодарение на нея не се отчаях от ситуацията в която попаднах. Много съм й благодарна. За съжаление я преместиха някъде и сега съм с друга млада дама. Предишната имаше възпитанието, търпението и вероятно  правилно обучение и ме изслушване, пробваше разни възможности на апаратите и стигахме до правилното ми усещане да чувам комфортно. Новата дама е малко припряна и леко самонадеяна. Сега имам час при нея и съм доста притеснена. Като започвам да обяснявам проблема, тя казва: Аааааа, знам какво е! Ето така! - и прави нещо по програмата. Правим след това проба и аз й обяснявам, че резултата не ме задоволява. А тя: Не е вярно! Ти не си свикнала. Така последният път приключи посещението ми. Заминах за чужбина и нямах възможност да се върна да променим настройките и вече 2 месеца се мъча. Чудя се как ли ще ги настрои сега, като отида.
Но тази апаратура е велико нещо. Само като се сетя моята майка, която имаше проблеми и с двете уши и тогава имаше само някакви дървени апарати, колко много се мъчи. Първо, че и изписаха 1 апарат. После не и даваха да си вземе втори. Много тежко го понасяше. Светла й памет. Че я споменавам баш преди Задушница.
Радвам се, че все повече се усъвършенстват тези помощни средства и става по-лесно да живееш с дефицити.

# 46
  • София
ЛКК комисии можете да проверите тука:  https://www.nhif.bg/bg/rzok/ избирате района от който сте примерно РЗОК- Благоевград и най- отдолу на страницата има Spisak_LKK_RZOK_01_2025 с работно време.xls и вътре са всички ЛКК комисии за съответния район + работно време и телефони.

# 47
Здравейте , има ли някой от вас с КИ на едното ухо и с апарат на другото Simple Smile

# 48
Здравейте!
Попрочетох тук какво сте писали, но някои неща не ми се изясниха.
За баща ми е слуховия апарат, живеят в провинцията.

В ототон се обадих, казаха да отидем на място и ще пробваме апарат.От 700 до 7000 варирали, като си поема 480.

Как преценяваме кои са за нас, няколко пъти се ходи за настройки ли?През колко време?
И те от ототон как ги дават, като си ги заплатим изцяло ли? После как ни връщат тази част от ЗК?
И всъщност тази лк в съответния град одобрява след като се представят фактура за апаратче ли?

# 49
  • Добрич
silvanchence,

от личния лекар вземате направление за УНГ.

В кабинет  УНГ правят аудиограма и лекарят насочва за комисия за слухопротезиране.

Комисията за слухопротезиране издава протокол, който тя (комисията) подава към НЗОК.

От НЗОК изготвят решение за отпускане на сумата и Ви дават един номер.

Давате този номер в центъра по скухопротезиране и те си получават парите, които се полагат от НЗОК.

Вие си доплащате разликата в цената.

Слуховият апарат се избира според увреждането и според финансовите възможности...

Баща Ви само на едното ухо ли има слухозагуба?

НЗОК отпуска помощ само за едното ухо, но ако слухозагубата е двустранна, е по-добре да се вземат два слухови апарата.

# 50
В Ототон ще ви предложат модел според ценовия клас, който можете да си позволите. Тестовите апарати се заплащат на 50% , аз тествах два модела с разлика около 400лв за двата апарата.
Помощта от ЗК, като ви я отпуснат ви дават един код, който казвате в Ототон и от там те си ги получават, а на вас ви приспадат тази сума, като плащате.

# 51
Благодаря ви!

А за настройване на апаратите колко често средно се налага идване до София, предвид това че баща ми е от провинцията?

Как са цените в другите градове, за Благоевград област питам?

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 14:25 от silvanchence

# 52
  • Добрич
Цените не зависят от градовете, а от фирмата.

В началото настройката е безплатна, влиза в цената на апаратите. Може да се наложи 2-3 пъти да ходи за "донастройване", а може и да стане от първия път.

После от време на време (на 6 месеца,  на година), ако слухозагубата се промени се налага отново настройка. В центъра правят нова аудиограма и нова настройка по нея. Тогава вече се заплаща.

Индивидуално е за всеки.

Имайте предвид, че ако баща Ви не е категоричен, че иска апарати и че ще ги носи, има голяма вероятност да стоят в кутийката...

Отикон ( Мебос) и Фонак ( Ототон) са едни от най-скъпите апарати.

Ако търсите по-ниска цена, а с високо качество, може да потърсите ReSound. (СтарФючър Аудиолоджи). Цените са наполовина и от най-високия клас за 7000 лв. ще вземете два апарата.

Батериите може да са консуматив, т.к. се сменят или да са презареждащи (последните може да са вградени в апаратите или да се вадят за зареждане).

Добре е някой да отиде с баща Ви,  в случай,  че е възрастен човек.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 17:51 от Вела

# 53
Благодаря Ви!

Страхотна информация!

В Ототон казаха, че след като баща ми е работещ пенсионер, може и ЗК да му отпусне към 1000 лева.

Има ли хубави апарати за 700 - 1000 лева?

# 54
За съжаление в Ототон специално няма апарати на такива цени, там среден клас,какъвто са моите преди почти 2 години бяха към 4000лв., не помня точно, но аз доплатих за удължена гаранция.

# 55
От ототон казаха, че минималната сума, която отпускат от ЗК е 480 лева, а за работещи пенсионери може и 1000 лева да отпуснат.

На вас какво суми са ви отпускали?

# 56
Здравейте, при колко процента загуба на слуха се препоръчва слухов апарат?
И може ли апарата да се носи само от време на време?

# 57
  • София

1600лв. ми отпуснаха на мен /работеща съм, с телк/. Има си таблица на сайта на НЗОК за каква помощ Ви се полага и каква сума, но зависи дали и преди сте се възползвали.

Ако не чувате и не разбирате какво ви говорят сте за апарат, но по принцип е след аудиограма и преценка на УНГ. Иначе не виждам смисъл само от време на време да се носи слухов апарат, така не се свиква с него.

# 58
Къде е тази таблица?

# 59
Става дума за възрастна жена, пенсионерка.
Не чува с едното ухо.
Иска да носи апарата само като излиза на вън, иначе живее сама и казва, че няма да има нужда да го слага вкъщи.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 13:16 от monii

Общи условия

Активация на акаунт