Съфорумки с намален слух -2

• 5 683
  • 176
  •   2
Отговори
# 90
  • Добрич
Анонимен, когато имаш решение на лекарска комисия НЗОК отпуска сума за слухопротезиране. По-напред в темата съм качила таблица със сумите.

https://bg-mam.ma/p/1761328/50074244

# 91
Добро утро и успешна седмица на всички.
Много благодаря за бързите отговори. За София някой би ли препоръчал конкретен търговец? Ако отида на две места например, всеки си тества сам или ще ми дадат аудиограмата все пак?

# 92
  • Карлово
Ще ти дадат аудиограма. Може и да не закупиш веднага апаратче.

# 93
Здравейте, момичета!

Бихте ли препоръчали читав УНГ или отоневролог няма значение в коя част на България е. Моят казус остава не разрешен, не спирам да търся причината за това заглъхване на по чуващото ухо при което слуха изчезва и пак се връща.

# 94
Здравейте, момичета!

Бихте ли препоръчали читав УНГ или отоневролог няма значение в коя част на България е. Моят казус остава не разрешен, не спирам да търся причината за това заглъхване на по чуващото ухо при което слуха изчезва и пак се връща.
При професор Лолов правила ли сте консултация?

# 95
Не не съм правила
Здравейте, момичета!

При професор Лолов правила ли сте консултация?

# 96
Здравейте! След прекаран Ковид имам много силен щум в едното ухо и намален слух. Моля да ми препоръчате лекар в София който се занимава с това? ( по принцип шум в ушите имам от може би 30 г, но сега е много силен)

# 97
Здравейте,отново. Имам шум в ухото с давност. Определено и загуба на слух. Ходила съм 2 центъра за слухопротезиране.Като от единият ми препоръчаха да отида първо на лекар, за да се види дали няма здравословна причина.Отидох ,оказа се ,че имам тимпаносклероза,  възпалена ефстахиева тръба,ф.назофарингит.Преди бях ходила при друг лекар,тя беше казала ,че имам неврит на слухов нерв. Определено не чувах добре тих говор.  Искам да попитам,след направена диаграма от лекар(ако се установи,че трябва да слагам апарат),каква е процедурата? Как мога да кандидатствам за помощ при закупуването на апаратче? Телк не искам да минавам.(или е задължително).Просто  иска да кандидатсвам за помощ от социалните. Студентка съм задочно обучение.Видях таблицата,товя означава ли,че ще
ми отпуснат  голяма сума? Благодаря. Също и за съвет Simple Smile Ако слагам апарат бих желала да е от тези дискретните (вътреушни).Ще се радвам ,някой от вас,ако ги ползва да сподели мнение.Благодаря

# 98
  • Карлово
Искам да попитам,след направена диаграма от лекар(ако се установи,че трябва да слагам апарат),каква е процедурата? Как мога да кандидатствам за помощ при закупуването на апаратче? Телк не искам да минавам.(или е задължително).Просто  иска да кандидатсвам за помощ от социалните. Студентка съм задочно обучение.Видях таблицата,товя означава ли,че ще
ми отпуснат  голяма сума? Благодаря. Също и за съвет Simple Smile Ако слагам апарат бих желала да е от тези дискретните (вътреушни).Ще се радвам ,някой от вас,ако ги ползва да сподели мнение.Благодаря
Не може без лекарска комисия, която определя процентът намаление на слуха и съответно отпуска средства за закупуване на апаратче.
Ето цитат от тази тема.
когато имаш решение на лекарска комисия НЗОК отпуска сума за слухопротезиране. По-напред в темата съм качила таблица със сумите.

Защо не искаш комисия? За студенти сумата е доста висока, по-добре да се възползваш.

# 99
Искам да попитам,след направена диаграма от лекар(ако се установи,че трябва да слагам апарат),каква е процедурата? Как мога да кандидатствам за помощ при закупуването на апаратче? Телк не искам да минавам.(или е задължително).Просто  иска да кандидатсвам за помощ от социалните. Студентка съм задочно обучение.Видях таблицата,товя означава ли,че ще
Не може без лекарска комисия, която определя процентът намаление на слуха и съответно отпуска средства за закупуване на апаратче.
Ето цитат от тази тема.
когато имаш решение на лекарска комисия НЗОК отпуска сума за слухопротезиране. По-напред в темата съм качила таблица със сумите.

Защо не искаш комисия? За студенти сумата е доста висока, по-добре да се възползваш.

Бих се възползвала ,но не искам да съм с Телк(заради работата).Ако е само да мина,за да ми отпуснат помощ, Ок. Да ,задочна форма съм.
Благодаря за  цитата. Мислех,че само сд ходи с документи до социалните Simple Smile

# 100
  • Карлово
Мисля, че не си длъжна да предоставяш на работодателя решението на комисията, освен ако искаш да ползваш някои привелегии от него.
Отделно не е сигурно, че ще получиш нужния процент инвалидност, за да ти се отпусне помощта.

# 101
Мисля, че не си длъжна да предоставяш на работодателя решението на комисията, освен ако искаш да ползваш някои привелегии от него.
Отделно не е сигурно, че ще получиш нужния процент инвалидност, за да ти се отпусне помощта.

Благодаря ви за информацията.Не съм наясно и за това задавам малоумни въпроси 😄.  Да реално зет ми е с Телк(но е диабетик).
и доколкото знам ,той взима някаква песния от Телк. Ще разпитам и в Ототон .Не знам,защо съм останала с убеждение,че само се подава молба до социалните за тази помощ. Ще видим, какъв процен загуба е,но определено  не е малка. Бях в център Славина Бургас,била съм и в Ототон. Като марки основно са  на Фонак.  Предполагам те са най-добрите на пазара. Ще следя темата Simple Smile .Бяхте много любезни Simple Smile Благодаря отново

# 102
  • София
ЛКК комисия и ТЕЛК са две различни неща. Не е нужно да имаш ТЕЛК, за да минеш на комисия/ЛКК/ за слухов апарат. Освен това ЛКК комисията не се праща до работодател освен ако не си за болничен тогава се представя, а ТЕЛК -а се получава служебно в службата вече от НОИ /ТЕЛК комисията ги изпраща до НОИ когато мине 14 дневния срок/, когато имаш издаден такъв тоест не можеш да го скриеш.

# 103
  • Добрич
Както е написала Anna_♥, това са различни комисии.  Лекарската  комисия за слухопротезиране няма нищо общо с лекарската комисия в  ТЕЛК. 19 години съм имала слухови апарати без да минавам ТЕЛК.

Лекарят УНГ насочва за комисия за слухопротезиране, където се носи и аудиограмата.
Протоколът от тази комисия отива служебно в НЗОК. От там отпускат съответната сума и дават код/номер.

С този код фирмата за слухопротезиране получава парите.

Не зная посочените суми дали не са само за студенти редовно обучение. Попитайте в здравна каса.

Ако искате ТЕЛК, там процедурата е друга. Първо проверете в наредбата за медицинската експертиза колко % Ви се полагат.

# 104
Както е написала Anna_♥, това са различни комисии.  Лекарската  комисия за слухопротезиране няма нищо общо с лекарската комисия в  ТЕЛК. 19 години съм имала слухови апарати без да минавам ТЕЛК.

Лекарят УНГ насочва за комисия за слухопротезиране, където се носи и аудиограмата.
Протоколът от тази комисия отива служебно в НЗОК. От там отпускат съответната сума и дават код/номер.

С този код фирмата за слухопротезиране получава парите.

Не зная посочените суми дали не са само за студенти редовно обучение. Попитайте в здравна каса.

Ако искате ТЕЛК, там процедурата е друга. Първо проверете в наредбата за медицинската експертиза колко % Ви се полагат.

Благодаря ви,за разяснението. Бях в център Ототон , правиха ми аудиограма и те. Имат безплатна проба на апартчета. Възползвах се,😃. Проблема е в средното ухо,ще видя след 2 седмици лекарката ,какво ще каже. И как ще продължим лечението. За Стара Загора  разбрах Проф.Руев мисля беше. Все пак лекарката не  е отоневролог. А в Бургас от Михова не останах доволна.

Общи условия

Активация на акаунт