За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 15

• 18 892
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Нали и Ю имаше проблем с данъците? Не го виждам в класацията. Обаче не спряха да го спрягат за гадже с мацката от телефона.  Как не се умориха?А колкото до първия, май ще го докарат до просешка тояга...

# 106
  • София
ElzaFB, не съм разпитвала момчето. Много усмихнато и позитивно, но като цяло доста свенливо. Аз имам мое мнение, защото половин живот съм живяла при социализма, където трябваше да прикриваме доста мисли и действия. Не знам защо правя аналогия с това лицемерие, което изповядвахме от деца.
Скрит текст:
Само за пример, много обичах месенето на козунаци с баба и боядисването на яйца за Великден, но не можеше да участвам, за да не са ми изцапани ръцете с боя и да се разбере, че у дома си имаме Великден.

victoria vassileva,

Скрит текст:
И аз такива спомени имам. Включително и, че не трябваше да се казва, че съм кръстена (даже половината ми семейство не знаеше). И други неща не трябваше да се казват, и касетки тайно се предаваха.
И затова ми стана интересно за Корея - мислех, че те нямат цензура като в Китай, например, но може би е по-скоро нещо културно. 

Скрит текст:
В Китай избягвам да споменавам каквото и да е политическо, защото не знам кой какво може да чуе и/или как да реагира, а в същото време местните ми казват "ти можеш дори да напсуваш президента, нищо няма да ти направят, защото си чужденка, но ние не можем." Даже ми разказваха за това, че всички богати хора в Китай (тип Джак Ма) гледат да вземат друго гражданство и ми обясняваха причините, но много тихо, като нямаше никой около нас и ако видят някой в далечината, веднага млъкваха. Но пък като казах, че искам да отида в Северна Корея и репликата беше "Защо ти е? Там нямат никаква свобода, няма нищо интересно и могат да те арестуват само, защото си погледнала в грешната посока".

# 107
Ох, сега се опитват да намесят и Cha Eun Woo в скандалите със самоубийствата. Кой знае какво ще разръчкат пак- нали е най- добър приятел с покойния МунБин. Да не си "звезда" в Корея- ще ги удавят в капка вода.

# 108
  • България
4 епизода от Moonlight Mystique (2025) минаха неусетно за мен.
Добре ми върви, Бай Лу си е страхотна , а бледото подобие на Дън Лън Ao Rui Peng също се справя отлично и все повече ми харесва като актьор.

...............
Преди "демокрацията" боядисвахме яйца и носехме в училище. Не са ни преследвали за това.
Не бяхме кръстени, защото майка все не можеше да реши кои да са ни кръстниците, на 17 сама си намерих и станах християнка. Вече няма да чакам в Преддверието, а ме чакат някои от кръговете адски. Flushed

# 109
Преди "демокрацията" боядисвахме яйца и носехме в училище. Не са ни преследвали за това.
Скрит текст:
Не че е важно, Моарейн, но това е от разликата във възрастта. Моето детство е малко след полета на Гагарин. Собственото ми кръщене беше след демокрацията, за да мога да съм кума.

За да не ми е празен поста - започнах  китайския с отвлечената булка и засега съм на трети епизод. Не е зле. Хубава вечер!

# 110
Ако не са - ги бойкотираме. Worried Обаче, гледай, данъчната им система съвсем различна от нашата.   Определение за резидент - 5 от 10 години. https://taxsummaries.pwc.com/republic-of-korea/individual/taxes- … n-personal-income
... ииииии... да се надяваме, че са си декларирали правилно доходите и са си платили данъците Joy Joy Joy
И аз така мисля. Аз ако бях, щях да си кийпвам low profile - е там, ще ходя с едни дънки и ни лук ял, ни милиарди трупал.
За студента от Корея - много е прав човекът - Даже сме другата крайност:  действа се без да се мисли и без никой да се съобразява с нищо и с никой.  Много се впечатлявам от разни китайски сериали със много scheming people. Мислят, мислят - 5 -10 хода напред.  То в сериалите това може да е негативно, ама пък тука абсолютно обратната тенденция.
За мен не е много хубаво в тези времена да си в този списък. Тези дни се срещнах със студент от Корея. Каза, че е удивен от свободата, която имаме да изразяваме мисли и да действаме без да се съобразяваме с разни обстоятелства....
Аах, Великден.  Бях дете - всяка година сезоните се сменяха всичко ставаше зелено, много зелено и тогава ставаше Великден. Flowers HerbFlowers Leaves Flowers TulipFlowers HerbFlowers Seedling Flowers LeavesFlowers LeavesFlowers LeavesFlowers Tulip
Боядисвахме яйца, а кръстницата ми можеше да меси козунак.  Там имаше една възрастна жена, нейната свекърва, която много живо разказваше абсолютно завладяваща история как Исус възкръстна на третия ден. Абсолютно всепоглъщаща жива картина. Няма фентъзи, нама измама. И как са обикаляли църквата.  А църквата по това време беше винаги заключена.
После отидох да уча гимназия в друг град.  По едно време изключиха от комсомола мой съученик + момче от другия клас за посещение на църква. По-драматично и от най-драматичния китайски сериал.
После дойде демокрацията. Всички масово тръгнаха да се кръщават. Кръстих се и аз.  Хората се кръщаваха и венчаваха. 
А бъдещата ми свекърва беше жена от съвсем различен град - уволнявана 2 или 3 пъти през социализма за това , че ходила по църкви и манастири да се моли за дете.  Аз си мисля, че през социализма е било нещо много необичайно да те уволнят, също така е било необичайно да се ходи на църква, та те църквите стояха постоянно заключени - за манастирите не знам.  Но който търси, намира.
Скрит текст:
Не че е важно, Моарейн, но това е от разликата във възрастта. Моето детство е малко след полета на Гагарин. Собственото ми кръщене беше след демокрацията, за да мога да съм кума.
За да не ми е празен поста - започнах  китайския с отвлечената булка и засега съм на трети епизод. Не е зле. Хубава вечер!
.[/quote]Flowers Seedling

# 111
  • София
Покрай това за данъците:

Тези дни четох, че Сяо Джан (или студиото му, което не мога да разбера още в Китай какво е точно - дали собствена агенция или някакъв вид подизпълнителство, но и Luo Yunxi е тaка със студио) бил три години подред удостоен с някаква “титла” от данъчните тип “Данъкоплатец - Отличник”, за която имало определени условия - да си подавал декларациите в определен срок, да са ти над не знам си колко юана данъците и още, които не запомних. Но мисля, че обяснението беше по повод някакви слухове за укриване на данъци.

Явно в Азия като не могат да ги оклепат с друго, пробват укриването на данъци (чели са много за Ал Капоне сигурно).

# 112
# 113
Аз в класацията 30+ бих добавила и Lee Do-hyun ( лекарят от The Glory ), както и Park Bo-gum ( When live gives you tangerines). Аз го гледах първо в Encounter и много ми хареса там.

Естествено от 40+.. Lee Dong Wook и Gong Yoo❤ ох, много красиви мъже😃

Изключително съм разочарована от новия сериал на Lee Dong Wook. С такова желание го търсих 30 минути да го гледам, но толкова ми беше скучен, че още на 20-тата минута го спрях. Sad

Една приятелка ми предложи да гледам Destined with you и останах очарована особено от началото. Беше забавен, сладък, мистериозен. Малко му се дърпах в поначало заради главната героиня, която изобщо не ми хареса в Tale of the nine tailed, но пък го изгледах тогава заради сюжета.

Момичета, някоя може ли да препоръча нещо за гледане, че май съм в застой сега. 😃 Може да е романтичен, трилър, нещо тип фентъзи също става.

# 114
  • пак на Рив Гош
Нали и Ю имаше проблем с данъците? Не го виждам в класацията.
Той е "дребна риба" в сравнение с тези в класацията, състоянието му е оценено някъде на 7-8 млн долара.

Аз в класацията 30+ бих добавила и Lee Do-hyun ( лекарят от The Glory ), както и Park Bo-gum ( When live gives you tangerines). Аз го гледах първо в Encounter и много ми хареса там.
Затова, другия път номинирайте Овреме Joy Joy Joy
Щом споменаваш Gong Yoo и Lee Dong Wook, предполагам, си гледала Goblin.

Щом Destined With You ти е допаднал, може да хвърлиш едно око и на My Demon.
Понеже не знам какво си гледала досега, долните сериали са романтики с лека фентъзи нотка (свръхестествени същества или способности, пътуване във времето и подобни) може да си харесаш нещо:
Hotel del Luna
From Now On, Showtime
Angel's Last Mission: Love
A Time Called You
Lovely Runner
Melting Me Softly
Moon in the Day
Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo
My Love From the Star
Perfect Marriage Revenge
Marry My Husband
Rooftop Prince
Strong Woman Doo Bong Soon
The Beauty Inside
The Heavenly Idol
The Story of the Park's Marriage Contract
The Witch
W: Two Worlds
While You Were Sleeping

Чисто фентъзи: веднага се сещам за Alchemy of Souls и Arthdal Chronicles.

Излезли са номинациите за наградите Baeksang.
Както гледам, голямата "битка" ще е между Lovely Runner и When Life Gives You Tangerines:
https://www.soompi.com/article/1735374wpp/61st-baeksang-arts-awa … nnounces-nominees

# 115
  • вятърничава
И аз се питам де го целувача Чи Чанг Ук в анкетата на красивите. Успокоявам се, че ще влезе в анкетата за талантливите. Също защо ни трябваха 2 класации, не можеше ли да сложим в тази тема класацията до 40,а в следващата тема 40+. Но, като не се мисли навреме, късно е либе за китка. Моля никой да не се обижда, мой пропуск да не предложа.
mishoka55, ако си харесла Роуон ти предлагам The Matchmakers (2023), предупреждавам - не е съвременен, има интриги, романтика и минава за комедия.
И пак ще препоръчам The Witch (2025), писахме за него в тази и предната тема.
По бтв bTV Story вечер излъчват "Пазителят на съкровищата", хвърлям му по едно око, докато цъкам на таблета. От сряда започва нов "Ловец на злодеи"/Nothing Uncovered (2024 ).

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 12:13 от bb6

# 116
  • пак на Рив Гош
И аз се питам де го целувача Чи Чанг Ук в анкетата на красивите. Успокоявам се, че ще влезе в анкетата за талантливите.
Че как? Аз си "пазех" Уки за класацията за талантливите, да има разнообразие и да не се въртят все едни и същи имена. То и там ще ни трябват категории "до" и "над" 40 и смятам да увелича броя на номинирани до 5 на човек... и пак ще е сложно Joy
При китайците сякаш ще е една идея по-лесно, там всички всенародни любимци са под 40 (май) Grinning.

The Potato Lab - приключих го снощи, 7.5*. Както писах и вчера - не натоварва мозъчните гънки, Той е хубав, Тя е хубава, но някак не ми влезе под кожата (не разбирах голяма част от решенията й, пък и много викаше... актрисата си свърши добре работата, де, вината е на сценаристите), второстепенният каст е забавен. Последните 5-10 минути пресолиха манджата (kimchi-jigae-то Joy). Ще го забравя до месец.

Тези дни почна Way Back Love, смятам да му дам шанс. И да не махам кутията с кърпички от нощното шкафче, предчувствам, че ще ми трябват.
А в събота идват докторите от Resident Playbook Heart Eyes

# 117
# 118
  • София
Grinning victoria vassileva, това си е направо като за петък.

Аз открих къде китайците нямат особена цензура в сцените - мини-сериалите. Сега гледам Game of True Love, който уж е мини, ама то само дължината на сериите е мини - по 18 минути. Иначе са 56 серии, което както и да смятам - си го докарва до един стандартен сериал.
За съжаление мини-сериалите не блестят с особен сюжет и/или логика, понякога и с особена актьорска игра, но пък компенсират с "горещите" сцени (ама все пак са горещи по китайски, да не решите, че е кой знае какво). Но и тук темата е отмъщение - наистина последните години май само това се върти.

Роца, при китайците над 40 аз бих сложила 2-3 от последните ми филми и сериали: Wang Yang и Tony Leung Ka Fai със сигурност (нали за таланти ще гласуваме следващия път?). Както и всички от това видео (ма някои за красота всъщност).

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 14:21 от ElzaFB

# 119
Ако към китайците са включени и тайванците, за тези над 40, подхвърлям няколко имена newsm48, но пак само за протокола, без да обременявам Роцито да ги включва Hug. Ей така, само информативно newsm47. Доста от тях присъстват и в клипчето на Елза.
Jerry Yan (Джери Йен), Vic Zhou (Вик Чоу), Van Ness Wu (Ван Нес У), Wallace Huo (Уолъс Хуо), Mike He (Майк Хъ), Kingone Wang (Кингуан Уан), Takeshi Kaneshiro (Такеши Канеширо), Huang Xiao Ming (Хуан Сяо Мин), Wu Chun (У Чун), Roy Chiu (Рой Циу), Peter Ho (Питър Хо), Mark Chao (Марк Чао), Jiro Wang (Джиро Уан).

Общи условия

Активация на акаунт