Фраза, която мразя - 2

• 46 473
  • 1 765
  •   2
Отговори
# 1 740
"бакшиш" във френския означавало "подкуп", в българския - знаете значението, но не е подкуп със сигурност.
Ето, има разлика в значението на една и съща чуждица в различни езици, които са я възприели.

# 1 741
Ами то бакшишът е нещо като подкуп - другия път да ме обслужваш още по-добре. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 742
Ами то бакшишът е нещо като подкуп - другия път да ме обслужваш още по-добре. Stuck Out Tongue Winking Eye
Точно така е, и аз това си помислих, мерси че ми спести писането.Joy

# 1 743
Сега се сетих, че и думата "безскрупулен" в древен Рим е значела пехотинец с много загрубели стъпала Simple Smile

# 1 744
"машаала" е със същия или сходен смисъл в българския език.
Няма драма, за мен, в промяна на оригиналния смисъл на чуждица.

Точно така,  и в "машала" частицата "-ала" означава аллах.
Както и в Мусала. Затова и наскоро имаше инициатива за промяна името на върха.

На всички ни е известно в какъв смисъл се употребява думата в съвременния български език, но това не променя превода и значението й. Аналог са българските възклицания като "Боже!", "Господи!" и т.н., които също могат да се употребяват като суперлатив за нещо, но за тях никой не твърди, че са си сменили значението. Просто хората знаят какво означават, докато на евала и машала е забравено значението и е останало само папагалското повтаряне в определена ситуация.
Такъв е всъщност проблемът с всички турски и арабски думи в българския език. Допреди 100-150 години турският е бил масово познат на българите език и хората много добре са знаели какво говорят, когато употребяват турцизми. В един момент обаче езикът започва да се забравя,  а определени думи остават в употреба, без да се помни значението им. Ще се възползвам все пак от примерите на Черна станция. "Балък" на турски значи риба и се е ползвало като нарицателно за наивен човек, който се хваща на въдицата на някой хитрец - същото като "лапнишаран". В един момент обаче се забравя турското значение на "балък" и остава само като нарицателно. Същото е и с "мангал" като нарицателно за ром. Нищо в превода и значението на тези думи не се е променило.
Сравнението с думи от древногръцки или латински няма нищо общо с употребата на турцизмите в българския език, които живеят все още много активно в езика ни.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2026, 17:34 от GG*

# 1 745
"бакшиш" във френския означавало "подкуп", в българския - знаете значението, но не е подкуп със сигурност.
Ето, има разлика в значението на една и съща чуждица в различни езици, които са я възприели.

Че "бакшиш" от френски език ли идва? Имам спомен, че съм виждала думата, написана на турски, с типичното им "с" със "запетая" отдолу

# 1 746
"машаала" е със същия или сходен смисъл в българския език.
Няма драма, за мен, в промяна на оригиналния смисъл на чуждица.

Точно така,  и в "машала" частицата "-ала" означава аллах.
Както и в Мусала. Затова и наскоро имаше инициатива за промяна името на върха.

Сравнението с думи от древногръцки или латински няма нищо общо с употребата на турцизмите в българския език, които живеят все още много активно в езика ни.

Не съм чувала за наскоро, но по-отдавна имаше такива напъни. Но на местно ниво хората не бяха съгласни да се сменят утвърдени топоними. Примери бяха Аладжа манастир и Ченгене скеле. Варненци възразиха. Не от любов към турците, разбира се.
Аз съм на същото мнение - от турски или от патагонски, утвърден топоним да не се сменя. Да не се правим на по-католици от папата.

Помня като преименуваха Михайловград на Монтана. Зевзеците се питаха как ще се наричат жителКите на Монтана - монтафонки може би?!? LaughingТова е порода крави, между другото.

Че "бакшиш" от френски език ли идва? Имам спомен, че съм виждала думата, написана на турски, с типичното им "с" със "запетая" отдолу

Не, разбира се. Бакшиш е чуждица и във френския, но там означава подкуп. А в българския се е утвърдила със значението за пари за почерпка (в ресторант, за фризьорката, за "бакшиша" (т.е. таксито) и подобни).
Доколкото Гугъл е прав, оригиналното значение на думата включва и двата контекста - и подкуп, и пари на ръка като благодарност за добре свършена работа.

# 1 747
При древногръцките думи са забравени оригиналното значение и произход. При въпросните турцизми е забравено само оригиналното значение. Няма принципна разлика между употребата им. Единственото важно е с какъв смисъл и заряд е натоварена думата днес. Историческите познания на ползващият я не са фактор, защото ако се съобрази с тях и употреби думата по смисъл, който е имала в други епохи и локации, той излиза от съвременната езикова рамка. Съвсем естествено няма да бъде разбран, нито някой би му дължал разбиране.
В тоя смисъл намекът за папагалство и невежество на някой, ползващ "евала" е безпочвен. По-скоро прилича на религиозен фанатизъм пренесен на езиково ниво. Но излишен, защото да обидиш е съзнателно действие, няма как да обидиш бог чисто фонетично, ако влагаш положителен смисъл и нямаш дори съзнателност, че го споменаваш.

# 1 748
vяsko, както завършваше всеки епизод на едно известно детско предаване - „Now you know!“
Естествено, че имам предвид духовната страна на нещата. То иначе има много други думи, които масово се употребяват, без да им се знае значението. Обаче в една християнска държава можем да минем и без лексика с мюсюлманско значение или произход. Поне за християните това не е без значение. Наричай го фанатизъм или както искаш.

# 1 749
Мисля си, че тук не става въпрос за това ти какъв смисъл влагаш в думата и как тя се разбира от теб и околните, а какъв заряд и сила има в действителност. Така е например и при употребата на по-тежки думи, ей така - от келешлък, да се направиш на интересен, пък в един момент това, дето го говориш да стане реалност. Не че си го имал предвид, пожелавал или целял, но от много повторение, накрая то се „въплътява“.
На мен лично ми се е случвало с няколко такива често използвани фразеологизми - уж на шега, пък накрая се чудя откъде ми е дошло.
Затова благодаря на GG и на Мандаринка, че обърнаха внимание! И в бъдеще няма да използвам коментираните думи (машала винаги ми е била отблъскваща, но евала ми е излизала от устата - очевидно от невежество).
А пък вече като имаш знанието за етимологията, да го пренебрегваш, значи, че си носиш и отговорността, не можеш да се оправдаеш, че не си знаел. (Като в правото - незнанието на закона не те освобождава от последствията при нарушаването му.)

Писали сме заедно с GG. И явно имаме подобни разбирания. Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 сеп 2026, 18:58 от bedrjih

# 1 750
Често ползвам и евала и машала, но винаги когато искам да … как да го обясня сега … иронично “браво” (точно в кавички).

Последна редакция: пт, 25 сеп 2026, 19:07 от Di Soleil

# 1 751
Каква отговорност носиш, че си казал на някого браво ли, чийто синоним е евала? Laughing и не си имал предвид друг смисъл, освен комплимент?
Пред кого, пред Аллах ли? Защото има само фонетична връзка с името му?
А в Търново понякога вместо "но" казват "ала". А ако кажа "балалайка"?
Или защото си християнин и възхваляваш чужд на вярата ти бог? Обаче как може да възхваляваш нещо без да знаеш, че го правиш, възхвалата също е съзнателно действие.
Всеки е в правото си да се самобичува, спор няма. Просто е забавно с абсурдността си.
Отговорност, брат...

# 1 752
Черна станция, за безккрупулен всъщност има логика - точно отива за човек, който „тъпче грубо с краката си“, потъпква някакви принципи, правила, закони, хора.

Vяsko, както GG вече каза, тук става въпрос за духовни принципи. Ти явно си с други светоусещания и не виждам смисъл да продължавам да обяснявам - който разбрал, разбрал. И аз нямам нищо против да ме наречеш „отговорен фанатик“ - мир да има! Simple Smile

# 1 753
Vяsko, както GG вече каза, тук става въпрос за духовни принципи. Ти явно си с други светоусещания и не виждам смисъл да продължавам да обяснявам - който разбрал, разбрал. И аз нямам нищо против да ме наречеш „отговорен фанатик“ - мир да има! Simple Smile

Така е написано сякаш важи универсално:

А пък вече като имаш знанието за етимологията, да го пренебрегваш, значи, че си носиш и отговорността, не можеш да се оправдаеш, че не си знаел. (Като в правото - незнанието на закона не те освобождава от последствията при нарушаването му.)

Съответно питам за каква отговорност и оправдания става дума. Ако е частен случай с твоята религия или духовни разбирания, добре, но поне кажи така. Аз съм вярващ и за мен подообни разбирания, които принизяват бог до сметачна машина или пощенска станция пък на свой ред обиждат моята идея за духовното. Затова и реаргирам, нищо лично към теб, а принципно. Пък кой разбрал - разбрал.

# 1 754
С извинение за отклонението от темата:
Скрит текст:
Тук не изхождам от това кой е Бог, а мисля за това кой съм аз. Не намирам за редно човек, който приема в сърцето си един Бог, да използва думи, с които възхвалява и се кълне в името на друг - без значение дали го има предвид с ума и сърцето си, или просто така си говори, че му е по-благозвучно.
Отговорността се състои в това, че думите имат последствия, и да, аз допринасям за тези последствия като чрез думите създавам образи. „В началото бе Словото“ и след това идва Сътворението. А също и „казана дума, хвърлен камък“.

Общи условия

Активация на акаунт