Детето си удря главата само

• 1 042
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
 Много моля за помощ!! От няколко месеца детето си удря главата само в стената или в кошарата. Казаха ни да не обръщаме внимание, но тогава той започва много ожесточено да се удря докато не му обърнем внимание! Постоянно челото му вече и в синки. Ако го гушна се дере и ме скубе или дере. Виждаме, че е опит за налагане обаче наистина ме притесняват тези удари много са силни…. Някакъв съвет?

# 1
  • София
На колко е детето? Да не би да кара бебешки пубертет?

# 2

На година и 5м.

# 3
Ако ви притеснява много може да направите консултация с психолог, но според мен също не трябва да му обръщате внимание. Удря се силно, защото вижда, че в някакъв момент не издържате и отивате при него. Оставете го докато спре и тогава отидете, покажете му, че ще получи внимание когато е спокоен, не когато се удря или дере и скубе вас.

Също помислете и защо прибягва до такива действия за да привлече вниманието ви, може би нещо му липсва и вижда, че най-силна реакция от вас получава когато се тръшка.

# 4
Обръщайте му много внимание. Гушкайте го много. Говорете му спокойно. Ако има проблем, то ще забележите и други проблеми. Липса на очен контакт, няма да се усмихва, няма да отговаря на името си или други необичайни признаци. Няма кой да го диагностицира преди две. Според мен му обръщайте повече внимание. На тази възраст не умеят да комуникират добре и контакта с родителите е много важен. Може да искате консулация със специалист, но не бързайте да изпадате в паника.

# 5
И моето дете правеше така на същата възраст. Когато искаше нещо и му откажех, си удряше яко главата, където и да е. Това , естествено, не означава, че съм му угаждала за всичко ( то и не трябва), за да не се удря. Да се игнорира, също не е вариант. Все пак безопасността на детето е най-важна.
Аз какво правех. Наблюдавах детето и се опитвах да предусещам това поведение,. Като  усетя, че ще се удари, го хващаш, прегръщах силно, въпреки протестите му, за да го предпазя да не се нарани, галех го, говорих му спокойно и така постепенно детето се успокояваше. Естествено, не винаги съм успявала да му попреча да си удря главата, но в повечето случаи се получаваше. С времето спря да се удря.
Наблюдавайте и вие вашето дете. Обикновено така реагира, когато са уморени, нервни, гладни, спи им се... Детето е малко и не умее да изрази адекватно какво го мъчи и затова така реагира. Ще го израсте, но дотогава го пазете.

# 6
  • София
Ето какво прочетох.
Ако докторът е изключил някакви болести и състояния, то това се води нормално поведение.
Какво може да се направи. Пуснете му музика , желателно ритмична. През деня играйте повече игри с ритъм - пляс ръчички и подобни.
Ако го прави преди сън, го успокойте и му пуснете "бял шум".

# 7
  • Поморие

На година и 5м.
И при моя тогава почна бебешкия пубертет, но започна с истерични крясъци, не е имало самонараняване. Въоръжете се с търпение, и аз още се чудя кога ги пуска това нещо. В краен случай, потърсете педиатър, мисля, че е малко детето за детски психолог. Успех!

# 8
  • Бургас
Консултирайте се с невролог

# 9
Зависи много от ситуацията. Кога си удря главата, както е спокойно детето и изведнъж започва да си блъска главата ? Или го прави когато е неспокойно и нервно в опит да ви накара да получи нещо? Или когато е прекомерно уморено (липса на качествен сън) или стояло пред телефон/телевизор/таблет?
Нервната система на тази възраст много бързо се претоварва и ако това поведение се появява при преумора или употреба на екран, не е необичайно. При всички положения няма как да не обръщаш внимание на дете, което сериозно може да се нарани. Говорите много спокойно на детето, обяснявате защо не се удряме, опитвате се да насочите вниманието към друга тема, за да го разсеете. Книжка, животинче, което хареса, някаква друга тема, която да го откъсне от нещото, което го разтройва. Много добре разгледайте ситуациите, в които се случва, за да знаете причината.

# 10
Най-добре консултация с детски психолог, щом няма неврологичен проблем.

# 11
Дъщеря ми също си биеше главата, но в пода. Отшумя към 2г. В началото и мен ме притесняваше да не си направи нещо. Докато обръщах внимание, постоянно ходеше с цицини като рога от зор да докаже колко е инатлива😄
След това започнах да излизам в другата стая и познайте - спираше след точно няколко секунди, а с времето се отказа изобщо от този начин на себеотстояване.

# 12
Аз така съм си удряла главата. Водили са ме на невролог, че освен това съм стояла на един крак и съм изнасяла някакви лекции на олигофренски пред невидима публика.
Той казал изобщо да не ми обръщат внимание, но майка ми не издържла да ме гледа как се блъскам с всичка сила.
С времето минало, но посетете още един лекар, ако се тревожите.

Общи условия

Активация на акаунт