Кога да съобщим за бременността?

• 1 169
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
Има доста такива теми, но моя случай има лека специфика за това търся директно мнение:
Аз и партньорът ми се опитваме за дете през последната година. След инвитро процедура и 3ти трасфер най-сетне чудото стана и в момента съм 8гс+2. Това е първата ми бременност и съм на 36г. Бременнопстта ми на този етап протича по мое мнение сравнително леко - леко гадене и подуване на корема + газове; плода е с нормите си и има сърдечни тонове.
Със съпруга ми говорихме кога да кажем на семействата ни - решихме, че е най-добре да се изчака до 3ти месец и да мине 1вата фетална морфология, за да сме сигурни че всичко е наред.
Проблемът се появи вчера, когато свекърът ми е споделил със съпруга ми, че майка му е на успокоителни, има неврологични и психологически проблеми, които докторите отдавали на стрес. Стресът естествено се дължи  на липсата на новини за потенциалното и внуче. Препоръчвали и да влезе в болница за изследвания.

Сега аз нямам проблеми да им кажем веднага, но решението да изчакаме беше взето точно, за да не ги разочароваме - винаги има риск от спонтанен аборт или плода да не е в норма по време на морфологията, което би означавало по-голям стрес за свекървата отколкото ако се изчака да и се каже като е сигурно че всичко е наред.

Въпросът ми е, как бихте постъпили на наше място? Аз съм силно прагматичен човек и ми е трудно да се поставя на мястото на емоционален човек като свекърва ми. Искам директно да и кажем, че всичко е наред и да се успокои, но потенциално това може да доведе до по-лош резултат отколкото да си мълчим.

Имате ли мнение?

# 1
  • София
Ако не искам да съобщавам, няма да го направя. Т.е. на ваше място бих съобщила тогава, когато и двамата сме готови, както сме решили първоначално.

И още нещо - не позволявайте да ви внушават вина (дори несъзнателно) за положението при вас. Някои хора просто са драма куин. Стресът й може да няма нищо общо с вас, но дори и да има, вината за това не е ваша и не позволявайте да ви манипулират.

# 2
  • София
За първи път чувам някой да развие неврологични и психологични проблеми от стрес, че синът му още няма деца. Тъпа манипулация, с която мъжът ти не знам с какъв акъл те занимава точно в момента. Опазването от стрес на бременната му съпруга би трябвало да му е с приоритет.
Ще се въздържа от мнението ми за свекърите ти, но си имай едно наум при отношенията с тях.
Аз не бих казала до минимум 12 г.с. Реално до 16-20 дори. И не от суеверие, а от опит, понеже всичките ми деца са резултат от репродуктивна намеса и имам междувременно немалко неуспехи.

# 3
Честно казано не би ми пукало за стреса на свекървата(аз съм малко свекървомразка). В крайна сметка явно драматизира жената, сега ти трбва да се пазиш, а трябва и нея да я мислиш че била се стресирала. Да се оправя, да и изпишат лекарства, успокоителни. И аз съм на мнение че манипулира, да се спасява. Себе си ли ще гледаш, нейните превземки ли?

# 4
Сега е най-важно да гледаш себе си и собствения си комфорт.
Нищо няма да и стане на свекървата, а и е добре от сега да знае, че не може да ви манипулира по този начин и няма да и мине номерът, защото това едва ли ще и е първият път.
Моята е същата драма куин.
Първо умираше, задъхваше се, вдигаше кръвно и холестерол, щото с мъжът ми 7 години бяхме знаедно без деца.
Като забременях, получаваше сърцебиене, защото при въпрос от нейна страна, мъжът ми директно заявни, че детето няма да го кръстим на свекър ми (както повелява заветната традицията).
Кажете на свекър си, че може би е добре жената да влезне в болница, за да и направят всички нужни изследвания. Току виж се установил друг проблем, различен от стресът и точно ще сте го хванали навреме.

# 5
  • София
Мхм, тепърва те очакват манипулации с болести, щом се готви да влиза в болница, защото все още няма внуче. Изчакайте си спокойно поне 12-13 седмица, наистина първите 12 са най-рискови. Ще започне да ти личи чак към 18-19, че може и към 20-21 седмица да иде, така че имаш време. Според мен има шанс и да е абсолютна лъжа това с влизането за изследвания, защото не знаят как директно да попитат. Успех и лека бременност!

# 6
  • София
Грях ми на душата, но на мен мисълта ми за тази манипулация не е точно в посока, че се притесняват да попитат директно. Sad
Жал ми стана и за мъжа с такива родители (това при условие,че знаят, че минават през ин витро процедури).

# 7
В момента най-важното е ти да се чувстваш добре и да постъпиш както смяташ, че ще е по-добре за теб. Ако разбере сега, да не вземе да ти дава дразнещи съвети и наклони и още повече да се превзема?
Не знам какви са тези родители, които така спокойно натоварват децата с драмите си. Особено, ако знаят, че имате проблеми и трябва да сте спокойни. Свекърът какво очаква? Че като каже на сина си, че маминка е емоционално нестабилна и той - хоп, ще извади едно бебе от десния джоб? Какво се очаква от вас?

# 8
  • Ст Загора
По - вероятно е измислено от страна на свекърите.
Моята свекърва също правише такова истории. Аз бременностти имам но са със спонтанен аборт като завършек.
Още първата бременност каза трябваше да питате докторите дали да забременявам.
После беше решила да ходя при един док в Пловдив, но беше кофти време грипни , и аз отказах чеса, не съм искала дете.
После ни кандърдисваше за Сигридов, после за мбал Надежда. В Надежда ходихме бе успяха да помогнат много. Накрая пак припираше за Ковачев. Аз по принцип не съм против и умувах за Калчев или Ковачев,но ММ тогава нямаше отпуск след Надежда.. и от около 1г спря да ми говори за бременност и док свекървата...
Ние се спряхме на лекаря от Пловдив.. Трябваше да пусна имунологичните и свекървата не ми услужи с пари назаем. Понеже сме в село и не бях взела .

# 9
Тя си е такава - не се опитва нарочно да ни внася вина или да ни пречи. Да, малко много драма куин е, но бих казала в положителен смисъл - взема всичко присърце и е супер сърдечен човек. Но това естествено означава, че потенциален проблем също ще го вземе присърце и това е и причината, че не им казахме по-рано.
Тя е едиствения човек заради, който забавям споделянено на новините - всеки друг в случай на негативен обрат ще го приеме и ще ме тупне окуражително по гърба, а при нея ние ще трябва да я успокояваме. Ако обаче, създалата се ситуация почне да ме натоварва, не смятайте че ще се оставя да ми се качат на главата. Ще им кажа дори съпруга ми да е против.
Приоритет е бебо, т.е докато го нося съм аз. Докато не ми се причиняват главоболия съм готова да направя избор в полза на някой друг, но в края на деня и аз имам приоритетите си.

За щастие на този етап, все още мога да си позволя да помисля в нейна полза и го правя. Тя е далеч от свекърво-чудовището дето гледам, че я обрисувахте.Не мисля, че осъзнато се опитва да ни манипулира, опити да ни дава акъл къде и какво да правим за процедурите се свежда до няколко препоръки за добри специалисти, които е намерила чрез приятели. Когато се виждаме пред мен никога не са се задавали въпроси за бременност с изключение на един коментар, че най-големия подарък за нея би бил внуче. Това е всичко в рамките на близо 3 години. Мен не ме занимава, но от време на време подпитва съпруга ми за новини и от там знам, че темата въобще не и е безразлична.
Нека поставя въпроса така: кое е по-добре за бабата на детето ми в  случай, че нещата се развият неблагоприятно? Да и кажа сега и после от върха на света да падне до дъното или да не разбира изобщо.

Ако тръгне да се влошава просто ще и кажа и ще приключа по този въпрос. За добро или лошо няма да има връщане назад.

# 10
  • София
За всички е по-добре да не разбира нищо на този етап.

# 11
  • София
Не е добре да знае засега.
И съпругът ти не е добре да ти предава всеки разговор с родителите му. Поне на този етап, когато имаш нужда от спокойствие.

# 12
Нищо не й казвайте.
И не се поддавай на манипулации.
Ако да не дава Господ нещо се случи може на теб да ти го натрие под носа, че си "казала твърде рано".

# 13
Лека и безпроблемна бременност!
 Не бих ѝ казала щом е толкова драматична. Някак ще трябва да се справи със стреса още няколко седмици. Да се погрижи за здравето си не е лошо. Може да открият проблеми, които да лекува на време.

# 14
Ама то стресът може да е поради 1001 причини, защо точно тази нарочиха?! И утре свекървата може да изпадне в стрес понеже не знае дали внучето е прието в детска градина или как ще му празнувате рождения ден…

Общи условия

Активация на акаунт