Трябва ли да ми бият ваксина против Бяс?

• 802
  • 13
  •   1
Отговори
  • Варна
Публикувам поста от друга тема:
"Здравейте,имаме кучка от скоро,осиновена от улицата.Много спокойна и кротка.На вилата живее.Преди месец роди 3 топчици,грижи се за тях ,бяха само на кърма..Всичко беше наред до вторник.Когато отидох да я храня видя ми се една апатична, не посегна към храната.Заведох я на ветеринар веднага с кученцата.Измериха,температура прегледаха я и намери два кърлежа,извадиха ги(Кучката няма ваксини,но и давам лекарстава за паразити).Изписаха антибиотик доксициклин и противовъзпалително и й биха антибиотик и калций май.Три дни отказваше да яде ,пиеше по малко вода,спря да се грижи за кученцата,отби ги(слава богу те са добре-хапват си и пият вода).Ставаше за малко до тоалетната,давах и глюкоза със спринцовка,в понеделник трябваше да сме на контролен преглед.Но тази нощ като ставах да храня кученцата ,тя дойде за малко дадох и пак глюкоза и си легнах.Тази сутрин я нямаше никъде,цял ден я търсим ,много съм притеснена и уплашена.Извинявам се за дългия пост,просто ми се реве "
Дворът е ограден,но има доста пролуки на оградата.Може да се излезе кучката или да влезе друго животно.Тестове,щяхме да правим в понеделник, защото като я заведох беше още първия ден на неразположението и решихме да изчакаме малко.Просто ме е страх да не е отишла да умре някъде,мъжът ми каза ,че така правели понякога кучетата.Пък и се филмирах ,че не знаем от каво е болна (може да нещо много заразно като бяс)
 Днес се обадих  до инфекциозна болница Варна и от там казаха ,че ако не съм ухапана вероятността да се заряза е минимална и ако съм настоявала да говоря с "Инфекции"?Но аз все пак имах доста досег с нея.Най малкото и отварях устата за да й дам лекарствата.Как да процедирам от тук на сетне?

# 1
Дава ли се глюкоза на куче? Нали не могат да ядат сладко, не разбирам от кучета, но така съм чувала....

# 2
Лекарите са ви казали какво да правите. Ако смятате, че лелките в бг-мама сме по-добре запознати от инфекциозната болница във Варна, ще ви отговорим...

# 3
  • Пловдив
Питай за сигурност и личния лекар.

# 4
Още по-малко вероятно е, защото в България генерално бяс почти няма. Та, съчетанието от този факт и това, че дори няма ухапване - шансът е нулев. Но ако се оставите на параноята - да знаете, че са шест инжекции, макар че едва ли някой ще се съгласи да ви ги бие.

# 5
Според мен може да сте спокойна - неврологичната симптоматика на бяс се проявява в рамките на няколко дни както при кучета и така и при хора. Не сте и била ухапана , така че няма входна врата за вируса. Дали са ви доксициклин вероятно като профилактика на Лаймска болест ,заради кърлежите. При положение ,че и кучето няма симптоми на бяс можете да си говорите с инфекционист и да ви успокои.

# 6
  • Цюрих
Чувала съм в училище, имахме такава тема за бяс, че горските животни го пренасят първо и стават много дружелюбни, контактни и после изведнъж започват да хапят. Основен белег са червени, кървясали очи, пяна по муцуната и много лиги. Бясът се предава само по кръвен път, чрез ухапване. Шансът да се заразиш е нищожен, ако кучето преди това не е било ухапано от прилеп, да кажем или друго болно животно. Може да си биеш превантивно тетанус, но ако самото куче е било ваксинирано преди това, не трябва да се притесняваш много . Аз лично бих се ваксинирала. Понякога животните изоставят малките си, ако виждат, че някой се грижи за тях, а те самите преживяват "депресия". Случвала ми се е такава драма с котки-майката просто ги изостави, защото пипахме бебетата с едни деца и после те умряха.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 17:08 от Шоколад

# 7
Не, няма нжда от ваксини. Бясът не протича по този начин, така че кучето ви не е било болно от бяс.
Нито ви е захапало.
Друго е било болно и е ваша грешка, че не сте го ваксинирали.
Ваксината е задължителна всяка година.
Обезпаразитяване задължително веднъж месечно - особено за животни, които живеят навън.
Дано се оправи и да се върне, но за съжаление и аз знам, че такова поведение имат котките и кучетата, като наближи най-лошото.
Дано не съм права.

# 8
А бе какъв бяс! Кучето видимо показва кърлежова инфекция. Дано се върне да го лекувате. Не е отишло да мре.
За вас няма никаква опасност.

# 9
Това, което са изписали е лечение за пироплазмоза, или за някаква подобна кърлежова инфекция. Никакъв шанс за бяс, той има много признаци, а вие не споменавате нито един. Не е изключено кучката да се е разгонила след отбиването на малките и да се върне бременна след 2-3 дена, или просто да е предпочела свободата пред двора.

# 10
  • Варна
Ъпдейтвам ситуацията,поствам от другата тема:
"Кучката ни така и не се върна,явно е починала L.Кученцата слава богу  за сега са добре.Обвинявам себе си ,че не я ваксинирахме.Утешаваме мисълта ,че ще си оставим едното или двете братчета за нас(едното вече е обещано).Толкова се стресирах та сега дори на котката ще слагаме ваксини.

Като си вкарах филма във главата за бяс .Исках да разбера  дори и при минимален шанс да е болна, дали да се бият ваксини.Започна цяла одисея със звънене и обясняване  на случая на всички кабинети и телефони обявени в интернет ,на личния лекар ,на ветеринаря  и т.н.Оказа се че във Варна,ако не си ухапан ,а само си имал контакт със съмнително животно,бият профилактично ваксината в 3 дози само на две места(ДКЦ  4,123 каб   и спешен Окръжна болница ,специално обаче д-р Рабанова ).За да разбера това ми отне три дни.Говорих с хора и лекари от почти ,всички обявени телефони.С РЗИ  днес, като се свързах те ми казаха да звънна в ДКЦ  4 Варна,Д-р Данкова.каб  123 тел:052692673.Много добър лекар,изслуша  ме зададе  адекватни въпроси и ми каза че ще звънне в РЗИ  да съгласуват процедурите.След 30 мин.  звънна и каза ,че се препоръчва курс с ваксината обаче за цялото семейство(мъжът ми и децата).И това е днес вече семейно сме с първа доза Verorab. Ако имате въпроси за прегледа и поставянето на ваксината питайте."

# 11
Без коментар съм. Явно наистина се е намерил някой, който да я бие.

# 12
  • Варна
Savii_ натделя при тях това ,че сме крайна вила и имаме много лисици и чакали .По краткия курс с 3 дози сме.

# 13
Леле…. цялото семейство, явно наистина много сте се уплашили и отсреща са решили да изкарат някой лев от това. При такава тромава процедура, ако наистина бяхте с бяс едва ли щяхте да дочакате края й.

Общи условия

Активация на акаунт