Банята - тема 49

• 29 654
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
На мен ми се вижда скъпо. Сега пък излишни коментари били Rolling Eyes
Не съм казала че може по-евтино..
Чак пък да се сърдите...няма нужда мисля. Споко бе...
На тебе ти се струва скъпо, а то всъщност е много евтино даже.
Майсторите в момента са надули цените и няма свободен, чака се с месеци.

# 376
  • Варна
Аз чаках точно година, с купени материали.

# 377
В София, Варна и големите градове е така. Предполагам, че и по курортните населени места - също. Строи се всяка педя от нива, поляна или градинка до морето. Всички тези жилища трябва да се довършат. А майсторите са значително по-малко. Имам познат парнаджия (с оксижен, ако има значение. Майсторите с оксижен са значително по-малко).  Трябваше ми да извие с оксижена двете тръби на парното, за да изместя по-удобно (и красиво) радиатор. Първият път ми отказа, предстоеше летен сезон и каза, че 4-5 месеца ще е на големи обекти по морето. Вторият път успя да ме вмести веднага щом спряха парното - значи съвсем в началото на май. Работа за 1 час. Не ми взе много, че ми е правил и други радиатори. В междинния период беше неудобно и грозно, струваше ми 3 пъти повече по случайна обява да дойде майстор и да смени радиатора, като го свърже със снадки без извиване и рязане на тръби. А моят майстор дори направи проба, като напълни инсталацията.

В малките градове може би майстори се намират по-лесно и със сигурност взимат по-малко за труд. То трудът оскъпява най-много, материалите са едни и същи, плочки има и евтини. Но ако са скъпи (условно казано скъпи) майсторите вдигат и цената за труд.

# 378
  • Варна
Преди година и половина направихме банята вкъщи, която пак е малка - колкото две такива тоалетни. Малко над 2 квадрата. Същият майстор я прави (показах я в предна тема, пак с екселска табличка) и ми взе 3000 лв за труд. Съседката отдолу му хареса работа и го нае за нейната баня - същата под нашата. Но за нея цената беше “редовна” - 4000. Доволна остана и тя.

П.п. Сега се сетих - наскоро обсъждахте на дълго и на широко вентилатори за баня. Показваха се модели от 100 до 300 лева. Пък аз в тази тоалетна сложих възможно най-простата бяла пластмасова решетка (само решетка, без мотор), дето по железариите се продава за 3 лева. И даже и толкова не съм дала за нея, понеже не я купих, а беше налична в банята на апартамента ни преди ремонта, от старите собственици. 😀 Еми по-евтино от това не мога. Joy

# 379

П.п. Сега се сетих - наскоро обсъждахте на дълго и на широко вентилатори за баня. Показваха се модели от 100 до 300 лева. Пък аз в тази тоалетна сложих възможно най-простата бяла пластмасова решетка (само решетка, без мотор), дето по железариите се продава за 3 лева. И даже и толкова не съм дала за нея, понеже не я купих, а беше налична в банята на апартамента ни преди ремонта, от старите собственици. 😀 Еми по-евтино от това не мога. Joy
Можеше с тиксо да залепиш дупката...Laughing

Иначе за вентилаторите. Миналото лято правих баня, отделна тоалетна и мокро (за пари няма да говоря защото пак ще разбудя спорове). Не купих най скъпите вентилатори по 309лв тогава, а сложих два по 100 лева всеки. Не съм доволна, чуват се. Понякога скъпото си струва.

# 380
Защо така полемично? Санитарните помещения не са нещо, което се преработва всяка година. Нормално е потребители да "не са в час".  Задава се въпрос, изказва се мнение, следва размахан пръст, след това - сарказъм. Вярно, че градусът на търпимост в обществото е скочил, но тук влизаме доброволно - не е нужно да се създава напрежение.

# 381
Много симпатично се е получило, Didi168. Със здраве да си я ползвате!

Само се чудя – ревизионната вратичка за водомера ли е? Вертикално ли сте го сложили?
И аз исках, но майсторите ни категорично отказаха – забранено било вече, от ВиК ги задължавали водомерите да са хоризонтални. Sad

# 382
  • София
Водомерите могат да се монтират както хоризонтално, така и вертикално, даже вертикално е масовия случай на апартаментен водомерен възел. Единственият задължителен хоризонтален водомерен възел е ако е главния такъв - във водомерната шахта или след входа на водопровода в сградата - било еднофамилна или многофамилна. При присъединяване ВиК дружествата единствено могат да имат изисквания за  дистанционното отчитане - точно какъв модул да е, за да е съвместим с техния софтуер.
Тенденцията хоризонтален водомер навлезе последната година, две с масовото използване на структури за вграждане. Архитектите започнаха да предвиждат все по-малки инсталационни шахти и водопроводните вертикали все по-често са зад или много близо до структурата. Така липсва всякаква възможност за монтаж на вертикален водомер.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 20:18 от TEREZA83

# 383
  • Варна
За пръв път чувам за такова изискване. От ВиК дойдоха да пломбират след ремонта и нямаше коментари.

# 384
Преди 2 години правихме ремонт на баня в СС от 80-те години на 20 век. Държахме водомерите да ги сложат вертикално. В тухлена шахта са, всеки, който реши на някакъв етап над нас да прави ремонт на банята с някакво къртене на тухли (за единични тухли говоря, не за кардинален ремонт), примерно за разширяване и изместване на ревизионния отвор, рискува парчета тухли и зидария да изпотрошат хоризонталните водомери по етажите под него. Извикахме ВиК фирма, спряхме водата за час, и направиха водомерите вертикално. И в нова кооперация до нас от строителя водомерите са вертикално в шахтата, която е закрита с гипскартон. Доколкото си спомням, заради моите шахти, които са единична тухла, а един майстор-плочкаджия ми беше казал, че няма да издържат структура, тук в темата ми обясниха, че структурата се прави с двоен гипскартон издадена пред шахтата в куфар, и се закача на металните профили без проблем. Само цитирам, не давам мнение.

# 385
Е, при нас се оказа, че не може, поне от 1-2 години насам. Предупредиха ни, че от ВиК ще откажат да пломбират, ако е вертикален.
Може на местно ниво да е това изискване, не знам. Изрично попитах защо у нас не може, след като на съседите е вертикален. Обясниха ми, че е направено, преди да влезе в сила новото изискване.
Сега се сетих, че предстои подмяна на водомерите с дистанционни. Може да има някаква връзка.

# 386
Моля препоръчайте пречиствател на въздух за баня. Гледах тези засега, но сайтът е американски. https://airpurifiers.com/home/five-reasons-to-use-a-room-air-pur … in-your-bathroom/
Има ли някой, който да предложи съвет?

# 387
От изкуствения интелект:
Монтирането на водомер може да бъде както вертикално, така и хоризонтално — но зависи от конкретните изисквания на ВиК дружеството, от архитектурата на инсталацията и от самия модел водомер.

# 388
А може ли водомерът да се премести в кухнята?

# 389
  • София
Водомерът може да е и в кухня, стига да е на до 2 метра разстояние от вертикала на лесно за обслужване,  достъпно място.

Общи условия

Активация на акаунт