Банята - тема 49

• 28 841
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
За баня изберете нещо изпитано като марка и материал, защото баня се прави на 20-30г.Не се скъпете откъм качество.Също препоръчвам да са класически цветове, не нещо шарено или моментна мода.

# 601
Избягвайте KAI, изглеждат добре, но са с лошо качество. Колкото и да са скъпи плочките са един от най малките разходи в банята (в момента от личен опит ви го казвам). И аз като ДХ3 бих препоръчала да не вземате най евтиното. Има достатъчно прилични плочки на цени около 40лв на квадрат. За една баня от 4м2 спестявате 100лв за всеки 10лв разлика в цената на плочките.

# 602
  • София
Особено пък за наематели бих сложила качествени плочки, а не бюджетни еднодневки. По принцип за наем и текучество хора, ако не искаш постоянно след всеки да правиш ремонти и да сменяш уреди и мебели се избират качествени и издръжливи неща, а не най-евтиното... Така или иначе наемите не са малки, а наемателите не са някаква долна категория хора...
Всъщност ти какво разбиташ под по-бюджетно? За едни е 10-15 лв квадрат, за други 30-50,за трети 70-80

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 16:32 от Angel_Dust

# 603
  • София
Ясно, че винаги е по-добре да се вземе нещо качествено, но не разполагам с голям бюджет. Например гледам тук испански и турски плочки за баня. Въпросът ми беше ако сте доволни от конкретна серия или производител.
https://baniamechta.com/bania/plochki-za-banja/?fwp_paged=5&fwp_sort=price_asc

# 604
  • София
При банята скъпото е трудът, инсталациите, санитарията и т.н. Ако цялата е 7-8-10 Хил. лв, разликата от плочки по 20 о по 40 лв/м2 не е много значеща. Пример - 30 м2 х 20 лв разлика са 600 лв. Пари са, но на фона на цялата сума няма да помогнат кой знае колко.

# 605
  • Варна
И аз съм на мнение да си изберете каквото ви харесва. Цената на плочките е незначителна на фона на цялата сума, която ще ви излезе за цялата баня. Щом сте с ограничен бюджет, спестете от аксесоари и декорации, с две думи - сменяемите неща.

# 606
Моят съвет е да гледате плочките да са 1 качество, всичко друго е игра  на тото. Ако са калибрирани е допълнителен +.
КАЙ също бих препоръчала да НЕ купувате. На вид може и да са ОК (въпрос на вкус все пак), но все пак - при този огромен избор от магазини и плочки откъде ли не, не си заслужава.

За турските плочки съм чела/чувала, че имат много качествени фирми и плочки, но не ги знам. За испанските - също. Има много хора доволни от испански плочки, има много известни испански производители на плочки. Но е имало и оплаквания от испански плочки, от неизвестен производител.

За баня изберете нещо изпитано като марка и материал, защото баня се прави на 20-30г.Не се скъпете откъм качество.Също препоръчвам да са класически цветове, не нещо шарено или моментна мода.

По принцип подкрепям изказването. Но в момента модата е доста неутрална откъм цветове и дизайни.
Бих препоръчала да се избягват ярки необичайни цветове и декори. Давам пример - преди доста години бях се влюбила, слава Богу, за кратко, в едни плочки на КАЙ цвят корал. Добре, че беше за кратко. Laughing Декорни плочки тип пейзажи, лодки, и т.н. - също бих избягнала. Бяха модерни преди сигурно 15-ина години, но вече такива бани са демоде и се съмнявам, че някой ден пак ще дойдат на мода. По моя вкус също бих избягвала плочки в кафявата гама.

Споделям и мнението, че цената на плочките е капка в морето спрямо общия разход за труд и останалите неща в банята.

# 607
  • София
Благодаря за съветите, не се бях замисляла, че наистина разликата между отделните видове плочки ще излезе сравнително малка сума на фона на останалите неща. Намерила съм майстор, ще го чакам още някой и друг месец, така че имам време да избирам.

# 608
  • В.Т.
Здравейте! Питането ми е към хора, които имат наблюдения върху параван с допълнителна защита от вода и такъв без. Струва ли си 30% оскъпяване за такава защита? Може ли със спрей да се направи някаква защита?

# 609
  • София
slavi_d, покажи моля тези варианти? И на нас ни предстои, но още не съм проучвала, ще го оставим последен.
Иначе си причиних бъдещото голямо търкане и слугуване, като се спрях финално на черни смесители.

# 610
  • В.Т.
Аз съм на ниво оферта, не мога да покажа. Пък и едва ли е видно на снимка.
Имам цена за закалено стъкло и попитах дали предлагат опцията за защита. Отговориха ми, че не е обработка на стъклото, а си е вътре в стъклото и цената е с около 30% по-висока. Затова се чудя. Simple Smile

# 611
Аз си направих два различни наклона -мокра и суха част .С лайсна по пода . Доста време обмислях и обсъждах оферти за параван. Банята влезе в експлоатация. Установих , че вода на "сухата част" , навлиза на не повече от 15 -20см. Като че ли по -малко време ми отнема да подсуша мокрото по пода , отколкото да мия стъкла. При душово пространство от 90 см широчина, установявам , че нямам пръски извън него. Май няма да сложа параван

# 612
Аз сложих параван с такова стъкло дето уж със покритие да задържа по-малко следи. Не живеем постоянно в жилището, но действително не съм го чистила след душ и си изглежда съвсем чисто. Напълно. Но не знам колко време ще изкара това и дали не се изхабява това покритие след време. В началото като го сложиха имаше петна от там където го бяха пипали докато го монтират, но следи сякаш наистина не виждам да остават след душ.

Само дето не трябваше да слагам параван, а изцяло да затворя душ зоната.
И понеже сега нямам възможност да слагам нов ще направя най-стренчавата комбинация евър - ще сложа и завеса заедно със стъклото. Хохо.

# 613

Само дето не трябваше да слагам параван, а изцяло да затворя душ зоната.
И понеже сега нямам възможност да слагам нов ще направя най-стренчавата комбинация евър - ще сложа и завеса заедно със стъклото. Хохо.

Не можеш ли да го допълниш с врата с панти, която да се монтира на другата (отсрещната) стена или няма да може да се отваря?

На Интеркерамик май всички паравани се предлагат с такива стъкла вече. Аз сложих тяхна хармоника и хич не е зле, не остават капки.

# 614
  • В.Т.
Благодаря за отговорите! Явно ще трябва да поизтръскам брашнения чувал, за да не съжалявам после.
Ще успокоя съвестта си, че компенсирах с евтино огледало. Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт