След месец официално се местя в Германия, тъй като получих работна оферта. Имам нужда от съвет и насоки спрямо няколко неща които не са ми ясни.
- Здравното осигурявяне ми е пълна мъгла. Знам че мога да избера между държавно и частно и това е. Чудя се кой е най-удачния вариант тъй като за услуги като зъболекар със сигурност няма да разчитам в Германия. Бих искала да се покриват основни неща като посещение на спешна помощ ако не дай Боже се наложи, както и посещения при личен лекар ако имам нужда от болничен. Знам че месечната вноска и процент от заплатата и искам да избегна плащането на високи суми, за нещо което ще ползвам минимално – имам чести прибирания до България така че основните неща ще правя тук. Също ще съм благодарна за препоръки за частни осигурителни компании които изполвате, бонус точки ако имат добръ съпорт линия с опция за английски език.
- Приятели ми споделиха че бих имала възмжност от определени данъчни облекчения (мисля че споменаха нещо за градска такса) предвид това че живея в domestic partnership (семейни начала) с германец? Разпитах го, но той не е наясно, тъй като до сега живееше сам.
- И последно, църковен данък - някой наясно ли е как и кога мога да се откажа от него. Разбрах че се подава някакво заявление че не вървам в Господ (малко екстремно, но както и да е) но че се подава само веднъж в годината. Въпросът е ако се подава само през ноември, какво правя ако договора ми започва през юни. Плащам от юни до ноември или има как директно да се откажа?
Благодаря ви предварително за съветите и препоръките. Ако има значение, ще живея в Дюселдорф.