Преместване в Германия - Данъци и здравно осигуряване

• 449
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,

След месец официално се местя в Германия, тъй като получих работна оферта. Имам нужда от съвет и насоки спрямо няколко неща които не са ми ясни.

- Здравното осигурявяне ми е пълна мъгла. Знам че мога да избера между държавно и частно и това е. Чудя се кой е най-удачния вариант тъй като за услуги като зъболекар със сигурност няма да разчитам в Германия. Бих искала да се покриват основни неща като посещение на спешна помощ ако не дай Боже се наложи, както и посещения при личен лекар ако имам нужда от болничен. Знам че месечната вноска и процент от заплатата и искам да избегна плащането на високи суми, за нещо което ще ползвам минимално – имам чести прибирания до България така че основните неща ще правя тук. Също ще съм благодарна за препоръки за частни осигурителни компании които изполвате, бонус точки ако имат добръ съпорт линия с опция за английски език.

- Приятели ми споделиха че бих имала възмжност от определени данъчни облекчения (мисля че споменаха нещо за градска такса) предвид това че живея в domestic partnership (семейни начала) с германец? Разпитах го, но той не е наясно, тъй като до сега живееше сам.

- И последно, църковен данък - някой наясно ли е как и кога мога да се откажа от него. Разбрах че се подава някакво заявление че не вървам в Господ (малко екстремно, но както и да е) но че се подава само веднъж в годината. Въпросът е ако се подава само през ноември, какво правя ако договора ми започва през юни. Плащам от юни до ноември или има как директно да се откажа?

Благодаря ви предварително за съветите и препоръките. Ако има значение, ще живея в Дюселдорф.

# 1
  • в сърцето на един мъж...
За осигуряване, по-добрия вариант е държавно, тъй като ако има някакъв сериозен здравословен проблем, трудно се минава от частно на държавно. Е, въпросът с часовете е труден, тъй като е по-достъпно за тези с частните застраховки, но все пак е добре. Щом не искаш да плащаш повече, това е варианта. За бонус точки не знам, не съм ползвала.
За облекчения също не мога да кажа, нямам представа.
Обявяваш, че си ортодокс и няма нужда от нищо друго, т.е. това е достатъчно, за да не плащаш църковен данък

# 2
1. За здравните разсъждаваш много объркано, защото нямаш инфо. Частното здравно застраховане работи по различен принцип от задължителното законово, което не бива да се смята за държавно. С задължителното ще имаш достъп до много повече услуги спрямо България. В тази връзка и очакването ти “да не плащам много” е нереално. Приятелят ти може да ти каже за сравнение той колко плаща. Освен това влезеш ли веднъж в частното застраховане много трудно може да излезеш от там. Как и защо ще си правиш лечение на зъбите в България, при условие, че плащаш тук също не ми е ясно, но то си е твоя работа.
След като се регистрираш адресно си избери здравна каса. Работодателят ще иска тази информация. Бонус програма имат повечето. За да я ползваш трябва да ходиш на редовно на прегледи и профилактики.
2. Нямаш никакви данъчни облекчения за това, че живееш на семейни начела с някого, пък било то и германец. Данъчният ти клас ще си бъде като на неженени, защото данъчната класа е обвързана с наличието/липсата на брак/развод и съответно деца. Живеенето на семейни начела не е такова. За “градска такса” не съм чувала.
3. Църковен данък се плаща само ако си католик. Как става отказването не мога да помогна. Ако си православна е достатъчно при адресната регистрация да го посочиш или пък да пишеш, че нямаш религиозна принадлежност.
Учи езика и не разчитай много на съпорт на английски.
Приятелят би трябвало повече от нас да може да ти помогне.

Може да попиташ и в немската тема.

# 3
Задължителното здравно осигуряване тук се поема от теб и работодателят ти, дели се наполавина. Няма как да бъде избегнато по никакъв начин. Определен процент от брутната месечна заплата е, 16 или 17%. Имаше обаче увеличение тази година и е възможво да ми е стара информацията.
За чактно осигуряване има определени ограничения, можеш да се осигуряваш така ако брутната ти годишна заплата надвишава 73,000 евро годишно.
Не виждам причина да не си ползваш здравната застряховка тук въпреки честите посещения в България, все пак си я плащаш.
Вероятно ще бъдеш първа данъчна класа, нооо наистина трябва да се пита дали няма акуализации някакви.
За църковние данък вече да ти отговорили.

# 4
1. Ако смяташ да живееш в Германия само няколко години и заплатата ти е достатъчно висока може и частно да е ок. Проблемите са при бременност, пенсиониране, по-късно възраст - няма връщане. Но имам колеги тук временно за 3-5 години и те са/бяха с частна осигуровка.
2. Клас 1 ще си, няма облекчения.
3. Въпреки че православните не плащаме, аз съм казала, че съм атеист, за всеки случай. 😆
4. Тези неща всеки работещ ги знае, германецът защо не ти обяснява? 😃

Общи условия

Активация на акаунт