Кандидатстване в СУ -помощ

• 1 400
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Нуждая се от помощ. Синът ми завършва езикова гимназия; математиката не е профил. Иска да кандидатства в СУ, но там се изисква математика. Записа се за матурата по желание и преди няколко дни направи пробен изпит в СУ. Като цяло не очакваме високи резултати от тези приемните изпити, големи са пропуски от последните години. Очакваме нещо към 4.5 средно В същото време, научих, че тази матура по желание замества училищната оценка, която ще е 6 и намаля училищен бал ?!

Въпроси:

1) има ли смисъл в този случай изобщо да се ходи на матура по желание? Какво ще стане, ако не дойда? Ще остане ли общият училищен резултат  6?

2) Ако резултатът на матурата по желание е среден и общият успех в училище намалява, това е по-лошо ли от това изобщо да не се явяваш на нея и да кандидатства с общ успех от училището 6 и среден резултат от приемния изпит?

Благодаря на всички предварително. Не ми са ясни  тези изчисления и критерии.

# 1
Здравейте! Нуждая се от помощ. Синът ми завършва езикова гимназия; математиката не е профил. Иска да кандидатства в СУ, но там се изисква математика. Записа се за матурата по желание и преди няколко дни направи пробен изпит в СУ. Като цяло не очакваме високи резултати от тези приемните изпити, големи са пропуски от последните години. Очакваме нещо към 4.5 средно В същото време, научих, че тази матура по желание замества училищната оценка, която ще е 6 и намаля училищен бал ?!

Въпроси:

1) има ли смисъл в този случай изобщо да се ходи на матура по желание? Какво ще стане, ако не дойда? Ще остане ли общият училищен резултат  6?

Може да не се яви на матурата по желание и това никъде няма да бъде отразено.

# 2
  • София
Здравей.

Според мен - матурата по математика е напълно излишна. По-добре е да се яви на всички предварителни и нормални изпити, защото се взема най-високата оценка от всичките. А мисля (така беше преди 2 години) се вземаше в балообразуването оценката в общата математика.

Какво направихме ние: дъщеря ми се яви само на изпитите, не се е явявала на матура по математика. Изкара 3,80, което беше достатъчно да влезе на 1 класиране Информатика. За второ щешевероятно да ѝ стигне и за софтуерно инженерство. Също езикова гимназия. За момчетата е малко по-висок бала, но за мен е рисково с матура по математика.

# 3
  • В центъра на моретата
Защо е рисково при положение, че оценката от матурата не влиза в общия успех от дипломата, а се пише отделно https://www.shkolo.bg/blog/obsht-uspeh-diploma/

# 4
  • София
Защото университетие са автономни, те не използват дипломата, а използват конкретни оценки от там. Във всеки университет е различно.
Аз не съм попадала на университет, който да взема средния успех от дипломата. Вземат се конкретни оценки от нея или оценки от матура.

# 5
... но за мен е рисково с матура по математика.

Здравей, благодаря! Защо поточно е рисково?

- Изкарахте 3,80, което беше достатъчно да влезе на 1 класиране - това за СУ ли говорим?

- Аз не съм попадала на университет, който да взема средния успех от дипломата - в СУ коеф. 3 от изпити или ДЗИ+ общ.успех, нали?

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 20:50 от Nonnochka

# 6

Защото практиката показва, че оценката от матура е по-ниска от тази от изпита, освен това е с по-нисък коефицент при изчисляване на бала.
Проблем не е да влезеш във ФМИ, а да завършиш.
В кой факултет ще кандидатствате?

# 7
  • В центъра на моретата
Добре де, не е ли възможно явяване на матура (дали по желание или не - няма значение).
, както и явяване на изпит в конкретния университет. Ще се вземе по-високата от двете оценки в балообразуването.

# 8
  • София
Въпросът е, че студента има да готви 2 матури - БЕЛ + профилираща, тази е трета и е само излишен стрес.

# 9
Добре де, не е ли възможно явяване на матура (дали по желание или не - няма значение).
, както и явяване на изпит в конкретния университет. Ще се вземе по-високата от двете оценки в балообразуването.
Възможно е, но трябва да се гледа балообразуването на всеки университет и да се направи сметка дали си заслужава.

# 10

Защото практиката показва, че оценката от матура е по-ниска от тази от изпита, освен това е с по-нисък коефицент при изчисляване на бала.

Стопански. Коефициентът там е същият. Честно очаквах, че матура по желание ще бъде по-лесна

# 11

Стопански. Коефициентът там е същият. Честно очаквах, че матура по желание ще бъде по-лесна
Там приемът е по-лесен от ФМИ. Познато момиче учи там и е много доволно, и по-лесно зе завършва от ФМИ 🙂. Личното ми мнение е , че Стопанският в СУ е по-добре от УНСС.

п.п. На вторият кандидастудентски изпит по математика оценките са по-високи от първият, поне така беше 2022г.

Успех на младежа!

# 12
Защото университетие са автономни, те не използват дипломата, а използват конкретни оценки от там. Във всеки университет е различно.
Аз не съм попадала на университет, който да взема средния успех от дипломата. Вземат се конкретни оценки от нея или оценки от матура.

Здравейте,
Всъщност има специалности, които взимат оценката от дипломата в балообразуването. Логиката зад това е, че се дава шанс да се отчете на цялостното развитие на един ученик. От изброените по-долу при балообразуването на Журналистика, Публична администрация, Бизнес администрация, Графичен дизайн, Библиотечно-информационни науки и много други се взима оценката от най-различни ДЗИ, ПЛЮС общата оценка от дипломата.
Минималните балове от миналата година за момичета по специалности в социалните науки са тези:
Психология 30
Социология 28.86
Политология 28.23
Публична администрация 23.01
Журналистика 23.56
Логопедия 22.62
Педагогика 21.78
Международни отношения 23.67
Връзки с обществеността 23.46
Комуникационен мениджмънт 23.36
Културология 22.29

Ето линк: https://phls.uni-sofia.bg/priem/priem-oks-bakalavar-sled-sredno/

# 13
Здравейте трябва ми помощ. Опитвам се да кандидатствам в СУ обаче при избор на профил не намирам опцията която точно да съответства на моя профил. В дипломата ми е написано Профил: Математически, но в менюто за избиране няма такава опция и не знам какво да избера Благодаря предварително ако някой отговори
Другия ми въпрос е дали има проблем че се записах и за двата изпита по математика но се явих само на единия. Когато беше записването прецених да се запиша и на този април и на този юни месец. Явих се на първия и получих оценка 6.00 затова естествено не се явих на втория, но сега в сайта като вляза да си гледам оценките седи така и не знам дали по някакъв начин се бъгва системата и не ми взима резултата като по-висока оценка след като технически нямам резултат от втория изпит защото не съм се явила. При някой друг изглежда ли така?

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 20:18 от Natalia Georgieva 766424

# 14
За профилите - су не са написали правилно профилите. Пиши природоматематически, няма никакво значение за бала, та не го мисли.
За оценката също не се притеснявай, ще се вземе тази, която ти прави възможно най-висок бал.
Когато подадеш ще мине време, ден-два-три, в които няма да ги има и оценките от дипломата и дзи-тата. После ще получиш мейл, че са обработени и ще си ги видиш в профила. Балът ще си стои 0, не се притеснявай и за този момент. Вероятно пускат да се смята бала след като свърши подаването на документи.

Общи условия

Активация на акаунт