Отговори
Здравейте,

при приложена процедура за сурогатство на самотен баща  в чужбина (САЩ, Колумбия), какво трябва да се направи в България за да получи детето български акт за раждане?

До колкото ми е известно в Колумбия и сурогатната майка, и бащата се вписват в акта за раждане. Има легална процедура там, включваща генетичен тест, с която сурогатната майка може да бъде заличена.

В САЩ мисля, че сурогатната майка няма да бъде вписана въобще в акта за раждане.

Интересува ме правната страна в България за самотен родител - баща.

# 1
  • Пловдив
Би трябвало да се препише информацията от чужбинския акт за раждане.

# 2
  • Далечният изток
Няма как в акт за раждане да не е вписана майка.

# 3
  • Пловдив
Като няма в оригиналния, няма откъде да я вземат.
Всъщност на теория няма забрана. Осиновено дете с осиновител мъж няма да има майка. Също дете с първоначално неизвестни родители, припознато само от баща, е възможно на теория, ако не на практика.

# 4
  • Далечният изток
Майката е жената, която е родила детето.
Не се е появило от зелка, все някоя жена го е родила. Поне в първоначалния акт няма как да не се запише майката.

# 5
  • Пловдив
Ами пише, че в Колумбия и САЩ не го пишат в първоначалния. Данни за раждането тук нямаш, то е станало там.
Аз не виждам друг начин.
Децата с неизвестни двама родители или само бащи също не се появяват от зелки, но имат празно в акта за раждане.

# 6
  • Далечният изток
Кой го пише?
Ние не знаем как е.
На анонимни мнения във форум принципно не вярвам. Вярвам на някои доказали се, но много рядко.

Баща е друго. Говоря за жена, която е родила. Този факт не знам как може да се скрие освен с някаква схема или измама.

Авторът отдавна дъвче тая дъвка със сурогатната майка.
Да отива в съответната държава и да си проучи нещата. С форум бг мама няма да стане, освен ако не навие някоя потребителка да му роди, че май и такива фантазии го бяха сполетели по едно време.

# 7
  • Пловдив
Зависи как се оформят документите в чуждата държава, ако предположим, че бащата припознава детето родено от майката, то тогава не мисля, че без името на майката ще може да се издаде акт за раждане според българското законодателство, щом той го припознава значи знае коя е майката, тъй като тя го е посочила за баща на детето й. Ако бащата е осиновител и има съответното решение на съда и детето има издаден нов акт за раждане на база осиновяването, то хипотетично би могло да се издаде и български акт.
Ако трябва да съм честна обаче аз нито съм чувала нито съм виждала български акт за раждане без вписана майка независимо дали биологична или осиновителка. Все пак на всеки човек и според биологията и според закона майката винаги е сигурно коя е.

# 8
  • Пловдив
Няма норма в българското законодателство, която да забранява издаване на акт за раждане без име на майка. Даже има такива актове - на подхвърлени деца с двама неизвестни родители. Нищо не забранява и да е с един и тоя един да не е бащата. Да, трудно е да си го представиш, да, ако припознаваш дете и си мъж, знаеш коя е майката, но няма и изискване да я посочиш, ако до тоя момент детето е с двама неизвестни родители. Няма такива случаи на практика, но теорията по никакъв начин не ги забранява.

Имаш хипотетично един български гражданин мъж, едно бебе и един американски или колумбийски акт за раждане, сочещ него като баща и липсващи данни за майка.
Не знам как се издават в САЩ актовете за раждане, приемаме, че е така.
Нямаш основание да му откажеш на тоя гражданин да издадеш акт за раждане на детето му, няма и откъде да вземеш данни за майка.

# 9
  • Далечният изток
Да отиде в общината и да пита.

# 10
Тая Колумбия, да не е федералния окръг в Щатите?

Общи условия

Активация на акаунт