Дарение

• 679
  • 11
  •   1
Отговори
Благодаря на всички за съдействието.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 11:27 от vitoshaword.com

# 1
  • София
Нямам предложение за нуждаещи се, но съветът ми е да не пращаш пати, а продукти.
Избери си хора, на които да помогнеш и питай от какво се нуждаят, а после поръчай всичко с доставка до дома им от е-баг, количка или друг сайт, а ти го плати директно.
Същото можеш да направиш и с дрехи.

# 2
Аз дарявах  в фондация с държавно участие ( не съм от столицата да спомена и затова не мога да съм ви от полза), която се занимава с деца с развитийни отклонения на семейства в нужда. От администрацията, които бяха наясно с всяко семейство), ми съдействаха с информация . Обикновено беше кашон с базови дълготрайни хранителни продукти , които оставях и семейството ги получаваше от неизвестен дарител. Нито пари нито дрехи ми се виждаха смислени. Нямало е семейство която да откаже помощта.  На самата фондация ( пак за децата но косвено),  закупувах обучителни материали. Искам да кажа че нямаше как да попадна на недобросъвестни семейства, защото  тази  фондация работеше с Агенция за Закрила на детето и всеки който ползваше услугата минаваше ежегодно процедура на преподписване,  доказваща че детето е обгрижено според възможностите на семейството и никой не се облагодетелства неправомерно.

# 3
Много мило от твоя страна да искаш да помогнеш на нуждаещи се! За анонимност и дискретност бих ти препоръчала няколко места, където можеш да дариш храна и средства, като сигурно ще се оползотворят по най-добрия начин:

1. Български Червен Кръст – Те работят активно по раздаване на храна и помощ на хора в нужда в цяла България, включително в по-малки населени места и провинцията. Можеш да се свържеш с тях и да дариш анонимно.

2. Фондация "Самаряни" – Организация, която помага на семейства в нужда, като разпределя дарения и храна. Те са известни с прозрачността си и усилията си да стигнат до хората, които наистина имат нужда.

3. Локални църкви и храмове – Често в провинцията има инициативи за даряване на храна, като повечето църкви ще могат да насочат даренията към нуждаещи се семейства и ще спазят анонимността ти.

4. Фондация "Заедно за живот" – Те също работят с нуждаещи се в провинцията и разпределят помощ към бедни семейства. Могат да гарантират, че дарението ти ще отиде при нуждаещите се.

Ако решиш да се свържеш с тях, можеш да уточниш условията за анонимност и как да дариш за храна.

# 4
Не правя дарения за пръв път. от четвърт век съм  навън и никога не съм спирала да дарявам. Парена съм обаче много, много... но съм инат и продължавам да опитвам да дарявам в родината си, макар на нея да не ѝ пука нито за мен, нито за даренията ми. Но предпочитам да дам на някого хляб там, вместо на мястото, където живея. Знам, че има хора там, които наистина, наистина нямат. Тук все някак могат да се справят. В БГ- не. Затова настоявам, но и много проверявам (вече).

# 5
# 6
На ваше място не бих подходила точно така.
Да, дарения за храна някому, някъде все са добре дошли. Обаче е като да пълниш дупки в морето.

Потърсете кухни за бездомни - религиозни или общински и дарете под формата на техника или уточнете, че искате сумата да е за техника.
Ако не държите да е за хора има много центрове за бездомни животни - общински приюти и чатници, които обгрижват събрани кучета и котки. Плачат всички за храна. А защо не и за някоя къщичка, ваксини, играчни, ремонти.
Лично аз бих се насочила към многодетно семейство или самотна майка, която бих подпомагала.
Можете да се свържете и с вашето училище, в което сте завършили и да давате малка месечна стипендия на едно или две деца при условия поставени от вас - състезание за есе, картина, разработка, или пък по цялостен успех или по критерии, създадени от вас.  В училищата също знаят доста за децата и мога да ви насочат ако някое има нужда от помощ.

Скоро позната лежа в болница с детето си във Видин. Бяха настанали в тяхната стая момченце на 12 години за операция, от някакво забутано малко село. Родителите не успяха да дойдат да са до него за операцията, защото не могат да си позволят билетите за автобуса. А детето казало, че иска да седи в болницата, защото има 3 хранения и за пръв път в живота си  е яло сандвич със салам!!! Така, че предполагам и кметовете на забутани села с радост биха разпределили хранителни продукти на бедни семейства.

# 7
Благодаря за съвета, това е моят подход.
Случката с детето е потресаваща... Поне знаете ли името на селото?

# 8
Не, не знам точно селото.

# 9
  • filibeto-maina:)
Това с момченцето което предпочита болницата за да се храни 3пъти е покъртително. Не е невъзможно да се открие, болниците пазар данните на пациента и с малко усилия може да се открие.
Аз също търся и помагам на хора в трудно положение. С времето съм се убедила, че тези които наистина имат нужда никога не я казват директно. Те са толкова неспособни да си поискат, че биха стояли гладни и тихи, без да имат смелостта или мисълта, че могат да поискат помощ.
Затова и съм намерила няколко такива места, където, когато мога подавам, колкото мога.
Едното място е къща от семеен тип за младежи с тежки заболявания. Там работи мои познати получавам информация периодично от какво имат нужда.
Наскоро им ограничиха Фризобина, поради недостиг на средства, а те със него са обречени, а без него е направо немислимо. На повечето деца килограмите са драстично под нормата и всяка храна с висока стойност е от значение. Редовно имат нужда от пилешко и яйца, за да приемат лесно пасиращи се протеини, защото се хранят само с каши.
Друг един случай имам на една жена в едно село, която живее без нормално условия за живот. Спи на матрак, в нещо като бункер с едно малко прозорче и през повечето време е пълен мрак. Няма пералня, няма баня, рядко ползва електрически уреди включително и осветление, защото е с трифазен ток и сметката ѝ става много непосилна. Къщурката е в място което не е нейна собственост и всеки път я гонят, намеквайки че трябва да си намери някъде къща да се премести, защото мястото там искат да се продава. А тя гледа 13 котки и 3 кучета и е 30кг човек, върви и пада от безсилие.
От време на време минава покрай нея, за да я подкрепя с малко храна, но знам, че тя има нужда от много повече.
Наскоро четох за една майка с 5 деца, които имаха нужда от помощ за наема, защото са боледували и парите им не са стигали дори за храна....

# 10
Благодаря, дайте ми, за които знаете, конкретни координати на лична, напр. за младежите. Отговорът ви е полезен, но без конкретика.

# 11
Днешният епизод на "Ничия земя" беше за майка и 15-годишен син в тежко положение. В страницата на предаването във ФБ може да видите - последните два поста.

Общи условия

Активация на акаунт