Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Възможно ли е да имам разкритие без да усещам контракции и болка?
Какви признаци мога да имам преди раждането?
Ако имам разкритие и се планира секцио, какво значение има степента на разкритие?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Възможно ли е да имам разкритие без да усещам контракции и болка?
Да, възможно е. Много жени съобщават, че са имали разкритие, без да осъзнават, че започва процесът на раждане. Например някои влизат в болницата с разкритие от 4 до 7 см, но не изпитват никакви симптоми на болка или контракции. Важно е да обърнете внимание на знаците от тялото си и в случай на съмнения, най-добре е да се консултирате с лекар.
-
Какви признаци мога да имам преди раждането?
Признаците преди раждането могат да варират, но обикновено включват: болки в долната част на корема, усещане за разтягане, болки в таза или напрежение в гърба. Някои жени съобщават за "падане" на корема си, което означава, че бебето се спуска надолу към таза им. Това често предизвиква дискомфорт и може да доведе до безболезнени контракции.
-
Ако имам разкритие и се планира секцио, какво значение има степента на разкритие?
При планирано секцио степента на разкритие може да не играе толкова важна роля, колкото при спонтанно раждане. Болницата следи за промените в състоянието, но в случай на започнал родилен процес с разкритие е възможно операцията да бъде извършена дори и при наличие на няколко см разкритие. Важно е да се информирате и обсъдите конкретния случай с лекуващия лекар.
-
Какво да правя, ако усетя странни коремни болки?

, а болките бяха почнали от около 20 мин и "родих" (секцио) много бързо
. Но при планирано секцио, не би трябвало да е от значение колко см е разкритието, предполагам се иска само да е започнал родилния процес.