Операции на коляното - 3. тема

• 16 428
  • 267
  •   2
Отговори
# 255
  • София
Има изключителни ортопеди, които наистина правят чудеса. Наш близък ортопед е един от тях. Мой приятел беше с премазан крак от отломка от скала.  Всички лекари бяха ЗА ампутация, но той се заинати, събираше костица по костица, направи пластики и не знам колко поредни операции, но спаси крака. НО това не прави тези ортопеди добри спортни травматолози или артроскописти. И този наш близък ортопед не се нае да оперира ПКВ и менискус, а ни изпрати при свой колега, който се занимава с мекотъканни травми каквито са връзките и менискуса.
Затова мили хора, четете и търсете ортопеди, които са специализирани в артроскопските операции с фокус в спортните травми, ако искате да оперирате връзки или менискус, за да не останете разочаровани от някое “светило в ортопедията”.

# 256
Здравейте!
На 04.06 синът ми (20 г.) беше опериран от предна кръстна връзка и зашиване на менискус при д-р Точков. Вече сме си у дома, но коляното все още го боли доста, което ме притеснява.
Имам въпрос към хората, които са преминали през подобна операция. На кой ден след операцията започнахте рехабилитация? Също така, има ли възможност рехабилитатор да посещава пациента вкъщи?
Проблемът е, че синът ми много трудно се справя с патериците по стълбите. Самата мисъл да ги качва или слиза го плаши и изпада в паника. Опитва се, но просто не успява. Не знам дали е от страх, болка или несигурност след операцията.
Ние сме от Варна и преди операцията посещавахме Виктор Бумбалов за предоперативна подготовка и останахме много доволни. Ако някой има опит с домашна рехабилитация или може да препоръча добър специалист във Варна, ще съм много благодарна да сподели.
Благодаря предварително на всички за съветите и споделения опит

# 257
  • София
Да погледа повече YouTube видеа как се ходи с патерици, аз по обяснения на сестрата в болницата не успях, но след като разбрах как да държа патериците и оперирания крак в една линия, ни стълби ми се опъваха, ни нищо.

Рехабилитацията трябва да започне веднага.

Болката и отокът се тушират с лед въхру оперираното място. ММ ми купи 3 правоъгълника с хидрогел, като 2 стоят във фризера, един върху крака.
Ето как изглежда:
https://medmagbg.com/aparati-za-doma/chanti-za-insulin/gel-ohladitel

# 258
  • varna
На 04.06?- това е преди два дни. Нормално е да има болка според мен. В болницата не ви ли казаха кога може да се започне рехабилитация? Най- добре де свържете с тях. . Да ви кажа, аз на 47 години се справих с патериците, и синът Ви ще успее. Точно с гледане на клипчета в Ютуб стана.

# 259
Sharky*
Колко често слагаме лед. ВЕЧЕ ИМАМЕ ТАКИВА ГЕЛ ТОРБИЧКИ.Обясниха ми много нещо в клиниката,но аз бях изключително претиснена. Благодаря много.

# 260
  • София
Торбичките за охлаждане не се държат повече от 10 мин. След 30-40 мин. може пак. В легнало положение кракът се държи на по-високо, за да спада отокът. При нас още на следващия ден след операцията обясниха на детето как се ходи с патерици и как се качва и слиза по стълби. Не е трудно. Най-общо патериците заместват оперирания крак, т.е. изнасят се напред, когато е негов ред да стъпва (кракът е между тях) и облекчават тежестта, която пада върху него. Стълбите се изкачват и слизат първо със здравия крак. Болките отшумяват постепенно , но 10-тина дни поне си е нормално да боли.
Някои започват рехабилитацията като махнат конците, други още на следващия ден.
Моят съвет е да си го водите на рехабилитации. Там все пак ще му правят в началото и апаратни процедури, които са важни в следоперативния период.
Насърчавайте го да се стегне и мобилизира.
Успех!

Последна редакция: нд, 07 юни 2026, 22:24 от Skiorche

# 261
Здравейте!
Може ли мнение за доц. Владимир Стефанов от ВМА за операция на менискус и скъсани връзки?

# 262
Някой има ли отзиви за др Хубенов или др.Стайко Маринов  за  операция на скъсан минискус ?
За др Стайко Маринов нямам наблюдения, а за Хубенов имам добри отзвиви.

За Стайко Маринов мога лично да кажа, че е много добър специалист - ортопед и е помагал много на баща ми и то не веднъж сме му се доверявали. Изключителен човек и професионалист, за мен лично е един от най-добрите в сферата преди работеше в МЦ Сердика и там много се раздаваше и винаги се е! Човечен е правили сме операции при него, добър хирург е, може пре спокойно да му се доверите. Успех!
За Стайко Маринов личните ми впечатления са от 'Осанна' до 'Разпни го', буквално. Моите лични, не разказани.
В началото на миналата година направих глупостта да направя ядрено-магнитен резонанс на коляното след травма, при което, поради неопитност, глупост и не знам какво още, асистентката така ми сложи имобилайзера (скобата, която пречи на коляното да се движи по време на резонанса), че той се впи в меката част на коляното отзад. Болката беше значителна, ако ме питате защо не спрях процедурата и не си тръгнах, а издържах 15-20 минути, нямам логичен отговор и знам, че сам съм си виновен. На следващия ден бях при ортопед и той предложи 2 седмици пълна почивка и болничен, не вярвах, че нещата са толкова зле и отказах, а и можех да си работя от вкъщи. Поду се коляното, поду се прасеца, поду се и глезена до етап, че си режех чорапите, за да мога да стоя с тях. Тръгнах по ортопеди, включително и споменати в тази секция, единият дори не искаше да съблека дънките си, било се виждало и през тях, че е подуто коляното, предложи ми студен компрес и операция, ако не се получи.
Стигнах до д-р Маринов по препоръка на близка приятелка, при която беше реагирал адекватно. Отидох докато беше още в МЦ Сердика, видя ме, спомена нещо като 'Добре си го надул (за коляното)', сгъна и го разгъна силно, опъна крака като цяло, изви и прасеца, и ЧУДОТО стана. След 3 месеца ходене по мъките за 2-3 дни нещата се върнаха в някаква нормалност, оттокът постепенно спадна. Препоръча и изследвания, за да се видят последствията от тези подувания. Видяхме се месец и половина по-късно, при които си беше достатъчно честен, че не препоръчва операция на коляното въпреки скъсания менискус, и да продължа с физиотерапия.
Резултатите от физиотерапията бяха, да кажем, под въпрос и реших пак да отида при него в края на м. Октомври 2025. Натисна ме много силно на мястото на травмата отзад на сгъвката на коляното, както и в слабините, и сякаш някои зони, които се бяха 'поуспокоили', отново се активираха. Малко звучи детски, но бидейки в движение към един от последващите прегледи да видим какво точно е станало при неговия преглед, претърпях нов инцидент, включващ кръста, от който и досега не мога да се оправя, плюс, че си докарах невропатия. Като цяло според мен е много знаещ, доколкото знам и с опит извън България (а май и образование), с нестандартно чувство за хумор, но просто по време на прегледите упражнява ненужно силен натиск. За операции не мога да кажа - след като прегледа резонанса, който той сам изиска, каза, че няма нужда.

# 263
Здравейте, скъсах менискус и странична връзка преди около 40 дни. Ходих с ортеза почти 4 седмици, след което ортопедът каза , че коляното е стабилно, няма да правим операция , да махам ортезата и да си намеря фитнес за да направя както се изрази груб мускул. аз съм над 50 г и спортист няма да ставам тепърва. тъй като не знам има ли фитнес активности които са разрешени и такива които не са препоръчителни, исках да ви попитам как според вас е добре да постъпя. да се доверя на някой фитнес инструктор или да отида при физиотерапевт на консултация да ми даде някакви насоки? благодаря ви предварително

# 264
Физиотерапевт, който работи със спортисти търси. След това инструктор.
Бързо възстановяване пожелавам!

# 265
Здравейте, аз съм с разкъсан менискус от почти 3 години. Много ме болеше, но не съм имала проблем с ходенето /драматичен/. Връзките са ми ок обаче. Облекчението дойде от една инжекция кортикостероид и физиотерапия. Операция нямам.
Над 50г съм и за, но спортувам. Прекратих временно тренировките и при връщането ми продължих с упражнения за крака, внимателно и най- вече правилно, под контрола на треньор.
Първоначално не исках да правя каквото и да било с крака, но съвета на треньора беше- никакво спиране, т.к без мускулатура, която да държи стави и т.н., не става и е по опасно.

# 266
Благодаря ви, ще спазя препоръките ви. първо физиотерапевт, после инструктор. Благодаря

# 267
Здравейте! Искам да попитам дали някой от вас си е правил операция OATS на коляно (трансплантация на собствен костно-хрущялен присадък)?

Ще съм благодарна, ако някой сподели личен опит.

Общи условия

Активация на акаунт