Студенти в Нидерландия - 25

• 41 361
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
Unify предлагат курсове за началните нива.
Моята не пожела да се запише, нито като отиде там прояви интерес. Не й трябвал, защото не желаела да остава да учи магистратура и/или да работи в Нидерландия.
Аз не съм на същото мнение, но кой ме слуша...

На същото мнение е и моята дъщеря,вече две години се оправя само с английския. Не смята да остава за магистратура в NL,щяла да избере англоговоряща страна,но знае ли се след една година може да промени мнението си.За сега остават последните изпити за тази година и живот и здраве юни пътува за Щатите на студентска бригада за лятото.Момичета да попитам в тази връзка дали трябва да спре здравната застраховка работодателя е казал че няма нужда да напуска работа септември ще си работи пак  при него,но за тези месеци вкоито е извън Нидерландия няма да ползва субсидиите от DUO нали така.Като се върне трябва ли пак да кандидатства.Някой имал ли е подобен казус.

# 241
И на моят холандският език му се видя труден. Изкара А2 в университета и спря с уроците. Откакто залюби нидерландка го проговори. Тя задължително го кара два пъти седмично да говорят само на нидерландски. Та и това е вариант..

# 242
Във връзка с 5-те години, изисквани за постоянно пребиваване - ако студентът е бил по няколко месеца ваканция в България или стаж в друга страна - как стои въпросът с преброяването на годините?

# 243
  • Габрово
Тя задължително го кара два пъти седмично да говорят само на нидерландски. Та и това е вариант..
Laughing Това мноооого ми хареса. Да разбирам, че надежда не трябва да се губи... Винаги може да изникне стимул, за да се проговори и на тоя език!

# 244
Във връзка с 5-те години, изисквани за постоянно пребиваване - ако студентът е бил по няколко месеца ваканция в България или стаж в друга страна - как стои въпросът с преброяването на годините?
Никъде в молбата не се описва реалния престой в страната. Няма такива въпроси. Предполагам, че следят адресната регистрация. Те реално няма как да контролират по сухопътните граници кога си влязъл - кога излязъл. Само по въздушен път могат да засекат.  Плюс на сайта, някъде ако се разровичкате имаше информация за това  колко време в годината може да сте извън страната при постоянен престой и при гражданство. Беше описана разликата. Това касае хората единствено за това къде са данъчно задължени, ако получават пенсии и специално в Нидерландия за получаване, AOW пенсията. Нея не можеш да я получаваш ако живееш по-малко от 9 месеца в годината в Нидерландия.
За момента всеки млад човек не би трябвало да се притеснява, че е бил два месеца ваканция извън страната, поне аз така мисля. Ако има млади хора минали през процедурата нека споделят, все пак съпруга ми е на пълно работно време и  няма как да има 3 месеца отпуска. Друг въпрос е, че ако към личният му престой извън страната се прибави и служебния престой,  то може и 6 месеца да не е бил в страната.

# 245
  • София
И на моят холандският език му се видя труден. Изкара А2 в университета и спря с уроците. Откакто залюби нидерландка го проговори. Тя задължително го кара два пъти седмично да говорят само на нидерландски. Та и това е вариант..

Иии, супер! И аз на това се надявам.
Моята беше на онлайн курсовете на Унифай преди да замине първата година но не мисля, че много знание й влезе в главата. Тя е с испански и италиански език и грам немски не знае, за да й е от полза за холандския.
Дано любовта помогне Simple Smile

# 246
  • Sofia
Минавам, за да ви кажа, че всички сте просто чудесни🙂
Присъствието, отзивчивостта, разбирането, помоща..всичко това е безценно!
Има две майки тук, които много искам да прегърна, да им благодаря от цялото си сърце и да им кажа, че в някакъв конкретен момент, миг от всички мигове на вечността, те, именно те, са направили нещо, което несъмнено, като съдбовен повей е подкрепило посоката на два човешки живота. Благодаря ви, майчета. Вие си знаете ❤

# 247
Абсолютно подкрепям горния пост, само със забележката, че променените живота повече от два .

# 248
Имам малко странен въпрос. Дъщеря ми завършва бакалавър в ТУ Айндховен и е приела офертата за магистратура в Амстердам. Дали ще й прехвърлят дипломата автоматично от единия университет в другия? Кандидатствала е и извън Нидерландия и ако я приемат и там, това ще е проблем.

# 249
Ще прехвърлят автоматично информацията от дипломата в системата. Самата диплома като документ хартиен ще си получи лично на церемония от унито, когато има определени дати. Никой няма да изпрати документа по пощата към Амстердам - то не е и нужно. Наскоро го обсъждахме точно това.

# 250
  • София
Момичета, ослушвам се за квартира в Делфт, ако на някой му попадне инфо или идея, дойде и тази година стресовия квартирен момент, точно когато е най-голямо търсенето. На сина ми вероятно хазаинът ще продава къщата, та е казал да си търсят друго. Той не иска аз да се занимавам с това, но мисля, че отвсякъде информация да се събере е добре дошла.

# 251
bora, сигурно знаеш, но да напомня,  room.nl и  Xior имат общежития, в Делфт.

# 252
  • София
Housinganywhere също предлагат квартири в Delft.

# 253
  • София
Много благодаря за инфото, което давате, наглеждам Xior, помня късметлийския опит на bunova, сега има едно там, но е с код. Спорим със сина ми дали тия кодове не са само за първокурсници, според него, помня, че тук коментирахме, както и за кодовете от университета как се получават, ще поровя назад  в темата.

# 254
  • Бургас
Бора, и ние сме в същата ситуация, миналата година се зарадвах, че намери квартира за повече време и то в Делфт, и сега това. Първата година изкара в Хага, не му беше много ок, останалите от компанията бяха в Делфт. Сега май пак ще ше разпръснат, но каквото такова, дано намерят всички своето място. Аз до сега не съм се занимавала с търсене, но този път ми подхвърли, че може и аз да потърся, което на неговия език означава, че започва да се тревожи. Договорът му е до края на годината, но.....

Общи условия

Активация на акаунт