Студенти в Нидерландия - 25

• 40 651
  • 727
  •   1
Отговори
# 285
Пиша с малко притеснение. Дъщеря ми е приета магистър в Амстердамския университет. Кандидатствала е и в два други, извън Нидерландия, като резултатите от там ще излязат след около месец чак. Обаче от Амстердам е получила писмо, с което настояват да каже дали ще учи там, защото имали много чакащи и ако няма да учи в Амстердам да им каже, да запишат друг. Как можем да излезем от ситуацията по най-добрия за нас начин?

# 286
  • Бургас
Благодаря ви! Безценни сте!

# 287
Здравейте група,
благодарение на вас преди 4 год. бях  подготвена за предстоящото.
Зная какъв ужас бяха квартирите, заради които отказахме прием в Айндховен. Затова първо вас уведомявам за свободна стая.
Освобождаваме стая в Еншеде, напълно българска студентска къща с много добри битови условия, считано от 01.07.
Ако някой има интерес ще се радвам да се свържем .

# 288
  • София
Пиша с малко притеснение. Дъщеря ми е приета магистър в Амстердамския университет. Кандидатствала е и в два други, извън Нидерландия, като резултатите от там ще излязат след около месец чак. Обаче от Амстердам е получила писмо, с което настояват да каже дали ще учи там, защото имали много чакащи и ако няма да учи в Амстердам да им каже, да запишат друг. Как можем да излезем от ситуацията по най-добрия за нас начин?
Ако не се изисква плащане, може да потвърди, а ако избере друго преди срока на плащане в UvA, просто ще се откаже. Случва се, най-вече поради проблема с настаняването. Може да не е съвсем коректно спрямо другите кандидати за мястото, но все пак животът е стратегия. Какво да се прави. 😇

# 289
Здравейте, дъщеря ми е приета в Хага и ще кандидатства за общежитие, и ми изникнаха няколко въпроса . На страницата за кандидатстване за общежитията пише , че може да кандидатства и за субсидия за наема. Предполагам , че с адреса в общежитието се регистрира в общината , това е единия въпрос . Другия е след като кандидатства за тази субсидия , дали има право да кандидатства и за карта за пътуване и гранта ( разбира се , след като започне работа). Ще съм благодарна , ако някой ми разясни).

# 290
Ако не се изисква плащане, може да потвърди, а ако избере друго преди срока на плащане в UvA, просто ще се откаже. Случва се, най-вече поради проблема с настаняването. Може да не е съвсем коректно спрямо другите кандидати за мястото, но все пак животът е стратегия. Какво да се прави. 😇
Много благодаря за отговора! Интересното е, че те я потвърдила и въпреки това получи този имейл. Ще й кажа да им пише, да не би да трябва и нещо друго да направи, което не е направила.

# 291
Може да кандидатства за карта за градски транспорт.

# 292
Здравейте, включвам се и аз в темата с дъщеря, която от септември ще е учи в ТУ Делфт. В момента сме в отчаяно търсене на квартира.

# 293
  • София
Здравейте, дъщеря ми е приета в Хага и ще кандидатства за общежитие, и ми изникнаха няколко въпроса . На страницата за кандидатстване за общежитията пише , че може да кандидатства и за субсидия за наема. Предполагам , че с адреса в общежитието се регистрира в общината , това е единия въпрос . Другия е след като кандидатства за тази субсидия , дали има право да кандидатства и за карта за пътуване и гранта ( разбира се , след като започне работа). Ще съм благодарна , ако някой ми разясни).
Отговорът е "да" на двата въпроса.
Да, регистрацията е в общината - на адреса на общежитието.
Да, има право на всички социални придобивки. Моята девойка взема и двете - надбавка за наем и субсидии от DUO, вкл. травъл продукт. За надбавката няма условие да работи, за другите е необходимо да изработи 32 ч средно на месец в общия случай.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 10:41 от Sunny bunny

# 294
Много благодаря за отговора

# 295
  • София
lenivec пробвахте ли чрез DUWO за Делфт, поне последните години, ако са навреме нещата задействани с потвърждение, финансово писмо , първокурсниците са с голям шанс за общежитие, как е графикът тази година за разпределяне?

# 296
  • София
В xior има в момента за ТУ Делфт много свободни квартири с код. Цените обаче, не знам дали са ок, на мен ми се струват доста високи.

# 297
  • София
Аз говоря за общежитията, които са си DUWO https://www.duwo.nl/en/i-search/duwo-university-housing/1/duwo-u … nts-of-tu-delft#/, не Xior. При потвърждение и плащане на таксата се изпращаше информация и имаше график, според датата на плащане, в кой ден отварят свободните и можеш да кандидатстваш. Обсъждали сме го в предишни теми.
Иначе тези кодове са Xior от TU Delft също май са за първокурсници и за магистри май, не разбрах досега как се взимат.

# 298
  • София
Да, различни са - просто споменах, че който търси, може да провери и в xior, ако има код.

# 299
Здравейте! Във Fontys семестъра на 01.09. ли започва ? И колко време по- рано е удачно да е там студента, за по- добра адаптация, според вас ?

От 01.09 -поне във Венло. Има и една седмица (преди 01.09)
 въвеждаща, разхождат ги из университета и града, с игри и забавления. Имат календар на учебната година на университета.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.fontys.nl/en/Download-4/Holiday-calendar-25-26.htm
https://www.fontys.nl/en/Study-at-Fontys/Holiday-calendar-2024-2 … iday-calendar.htm

Ние лично, бяхме там ден два преди въвеждата седмица, за да можем да преместим багажа в квартирата, която пък беше свободна точно от 01.09 ( в последствие от 02.09:) и бяхме на хотел.

Общи условия

Активация на акаунт