Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 839
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, момичета! 🙋‍♀️
Имам нужда от съвет или споделен опит.
С диагноза Хашимото и инсулинова резистентност съм. В последно време се чувствам изключително изтощена, отпаднала и психически подтисната, стягащо главоболие и тревожност. Минах през няколко мноого тежки и стресови ситуации, които ми се отразиха много зле.
Ендокринолога ме препрати към психиатър, лекарка ми изписа антидепресант (пароксат), но честно казано ми се иска да избягам от по-сериозни медикаменти, ако е възможно. Чета напоследък за ашваганда  и се чудя дали може да ми бъде от полза.
Въпросът ми е: има ли някой с Хашимото, който е приемал ашваганда и е имал положителен ефект , защото четох че не е добре да се пие при хашимото?  Или пък отрицателен? Знам, че мненията са противоречиви при автоимунни заболявания, затова търся личен опит.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и споделен опит. 🙏

# 346
Вярвай им щом ти казват, че всичко е наред. Увеличи си плавно дозата и се консултирай + следи. Ако те успокоява по някакъв начин, бях стигнала до TSH 40 през бременността, бебето ми е в перфектно здраве - физическо и умствено, така че еднократните отклонения невинаги водят до някакви мега страшни неща.
Благодаря. Радвам се за вас, че всичко е било наред. Надявам се и при мен да е. Тсх ми в 1. 84. Но ме притесни фт4 и бързото му падане. Но вече в 4 месец бебо трябва да има своя жлеза и да не разчита толкова на моятам

# 347
Здравейте! Какво е мнението ви за безглутеновата диета? Блаагодаря

# 348
Пробвай. Като просто не ядеш тестени, а не да търсиш заместители. Те често са бъкани със захар и вредности.

# 349
Мненията са различни! Като цяло моето мнение от личен опит - синът ми беше с непоносимост и беше на такъв хр.режим 6г с цел оздравяване на червата, смятам, че здравословно му се отрази добре, но психически и социално е доста натоварващо. Аз самата при ограничаване на тестени до минимум, съответно и него все едно съм се чувствала много добре -повече енергия, не задържам вода и т.н. Ако става въпрос за борене на антитела - при някои сработва, при други не, даже има влошаване на резултатите.
С две думи - опитай и си направи собствена преценка. Дали ти е лесно за спазване, защото всеки човек се храни различно, може да не ти е проблем, но ако ще ти създава повече стрес това също е вредно. Също така си проследи как ще ти се отрази на здраве, изследвания и т.н.

# 350
  • София
Здравейте, момичета! 🙋‍♀️
Имам нужда от съвет или споделен опит.
С диагноза Хашимото и инсулинова резистентност съм. В последно време се чувствам изключително изтощена, отпаднала и психически подтисната, стягащо главоболие и тревожност. Минах през няколко мноого тежки и стресови ситуации, които ми се отразиха много зле.
Ендокринолога ме препрати към психиатър, лекарка ми изписа антидепресант (пароксат), но честно казано ми се иска да избягам от по-сериозни медикаменти, ако е възможно. Чета напоследък за ашваганда  и се чудя дали може да ми бъде от полза.
Въпросът ми е: има ли някой с Хашимото, който е приемал ашваганда и е имал положителен ефект , защото четох че не е добре да се пие при хашимото?  Или пък отрицателен? Знам, че мненията са противоречиви при автоимунни заболявания, затова търся личен опит.
Ще съм благодарна за всякакви съвети и споделен опит. 🙏

Аз пия в момента Ашваганда. Ще се изследвам другата седмица и ще видя дали има някакво влияние, отрицателно. Така илииначе съм под постоянен стрес, мисля, че ми помага поне малко за заспиване, но пак си се будя рано към 5.30-6 ч.

# 351
  • Варна
Здравейте! Какво е мнението ви за безглутеновата диета? Блаагодаря

За мен е задължителна първа стъпка при Хашимото

За адаптогените - има доста видове и различни, не само Ашваганда - някои нямат такива противопоказания. Определено са добра първа стъпка преди антидепресанти + хранителни добавки и попълване на дефицити - с ИР и Хашимото храненето е ключово и може да допринесе за психичното здраве.

# 352
Ивана, на мен ашвагандата ми повлия чудесно. И на антителата, и на тревожността и на качеството на съня. От изключването на глутена пък разлика не видях. Пробвай и виж как ще се почувстваш. Аз бих те посъветвала да намалиш и сладкото и кофеина, които допринасят сериозно за тревожността. Ако не можеш да ги спреш съвсем, поне не пий кафе на гладно и не започвай деня с бързи въглехидрати, като за начало.

Но не изключвай напълно медикаментите като вариант. При тежки ситуации, в които човек просто не успява да се справи сам, няма нищо срамно, лошо и вредно да получи помощ и от фармацията, за да събере сили и да излезе от тежкия период. Не всичко на света се лекува с билки и хранене.

Миа Рулана, съветът ти е изключително глупав и вреден. Депресията е сериозно заболяване и не се лекува с хобита, забавления и приятели. На човек със счупен крак би ли казала "Отпусни се, потичай малко, ще ти мине"?

# 353
  • Варна
Напълно подкрепям, че съветът да си починеш не е релевантен - все едно да кажеш на човек с анорексия "просто яж" (been there, заради това го казвам...) - храни/добавки, богати на мазнини (Омега) имат много положителен ефект върху мозъка и когнитивното здраве също

# 354
И въпреки всичко - вълшебни хапчета против депресия няма. Или искаш да излезеш от там и да се бориш, или затъваш и се самосъжаляваш. А хапчетата "против депресия" с "прекрасното" си странично действие да наддаваш безкрайно на килограми, да си вечно зашаматен и сънлив те вкарват в омагьосан кръг. Воля му се вика. Силна ВОЛЯ, желание и борба със себе си. Останалото са оправдания и по възможност някой друг да се справи вместо теб. И, да, била съм в тежка депресия. И нито хора, нито хапчета могат да те изкарат от там, ако не се осъзнаеш.

# 355
Хапчетата "против депресея" са много типове, както и депресията може да е провокирана от много типове дефект в биохимията. Но хайде да не обобщаваме. Понякога трябва подкрепа, и тя не винаги води до добавяне на килограми. И излизането от депресията не е да се бориш със себе си, а да подкрепиш себе си, че да изплуваш...
Но не е това темата за депресията, има си специалисти за това.
Трябва да се наваксат вит.Д, Б12, щитовидните хормони, да се видят и женските как са...

# 356
Здравейте,

При оптимални стойности на ТСХ и Т4, но при ниски нива на Т3, за хипофункция ли става въпрос?

ТСХ: 2,3 граници 0,35/5,10
Т4: 14,6 граници 11,2/23,8
Т3: 3,47 граници 3,68/5,99

Благодаря ви.

# 357
  • На брега на реката
Бонгобонго, много бих искала да знам, как да се измъкна от депресията, от натрапчивите мисли и тревогите, който стягат душата ми.
Събуждам се нощем и мислите препускат в главата ми и сякаш и сърцето ми препуска, а душата ми  на възел.
Не искам да вземем хапчета, искам сама да се справя, но не знам как.
Как да си кажеш, не мисли за това което те тормози и се успокой.
В големите градове има и психолог при който да отидеш, а в малките градове, как да се справяме.

Днес ще си пусна изследвания, защото въведох и Т3, но пак не се чувстнам добре.

Имам въпрос, от няколко дни се опитвам да вляза във ФБ групата за хипофункция на Алекс и все ме отхвърля. Не знам какво става и на какъв принцип приемат, но приятелка нямаше проблем.

# 358
Здравейте,

При оптимални стойности на ТСХ и Т4, но при ниски нива на Т3, за хипофункция ли става въпрос?

ТСХ: 2,3 граници 0,35/5,10
Т4: 14,6 граници 11,2/23,8
Т3: 3,47 граници 3,68/5,99

Благодаря ви.

Това не е оптимален FT4. Да, хипофункция е.

# 359
Буболина, от ковид насам много специалисти вече работят и онлайн. Не е оптимално, като да говориш с някого на живо, но е вариант. Пожелавам ти скоро да излезеш на светло!

Общи условия

Активация на акаунт