Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 289
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Аз също минах преди години от тироксин на еутирокс. Имах проблеми, не помня какви.
И се оправих с еутирокса.
На мен без рецепта ми дават, понякога ми се дървят, но ми дават.
А в кварталните аптеки и по 1 блистер само, не по цяла кутия.

# 511
Непрофесионално е да се коментира, но ние сме свикнали на какво ли не.

# 512
Здравейте!

Преди 2 месеца ме диагностицираха с Хашимото и започнах лечение. Резултатите ми тогава бяха следните:

Вчера направих нови изследвания и резултатите са следните:

Ендокриноложката ми каза, че няма да променяме дозата, но аз все още се чувствам зле, уморена съм, не свалям килограми и цикълът ми е супер нередовен,  а планираме бременност.

Витамин Д дали е в оптимална стойност, защото четох различни неща и се обърках вече.

Ще съм благодарна, ако можете да ме посъветвате нещо или да ми помогнете да интерпретирам стойностите от резултатите, защото лекарката нищо не ми обясни. Само каза, че хормоните ми са супер и при положителен тест да отида при нея за вдигане на дозата.

# 513
В какво се състои това лечение?

# 514
На твое място бих си вдигнала дозата сама - очевидно "в норма" не значи "добре" за твоя организъм, щом имаш симптоми. То и нищо не се е променило за добро - фт4 пак е нисък, фт3 е паднал, а ТСХ е изкуствено потиснато и според лекарите това е достатъчно.

Витамин Д е в средата на нормата, което не е лошо. Може и да прочетеш повече за укротяването на автоимунния процес и да видиш дали някоя от различните стратегии ще сработи при теб. Започни с първия пост на темата.

Видях в предните ти мнения, че си взимала на своя глава лекарства за отслабване и това е такава феноменална глупост, дори да не планираш бременност, че просто нямам думи и да надявам да си се вразумила вече. Отслабване със 7 кг за месец е опасно, а не нещо, на което да се радваш.

Килограми се свалят с правилно хранене и с движение, а не с хапчета. Балансирането на хормоните ще помогне, разбира се - но само от хормони в норма няма да отслабнеш. Ще отслабнеш, когато хормоните са в норма, с ЛЕК калориен дефицит и с движение. За нищо на света не прави глупостта да изключваш цели хранителни групи, още повече ако планираш бременност. В такъв момент организмът има нужда от подхранване и подкрепа, а не от ограничения. Ако си тежко затлъстяла, разбира се, това е тема на съвсем друг разговор. В случая аз говоря малко наизуст.

# 515
Ниска ти е дозата, колко приемаш? От първите ти резултати промяна има само в ТСХ, а той най не ти е важен. Т3 и Т4 са щитовидните хормони, а те сочат хипофункция и от това се чувстваш зле! Съвета ми е да си потърсиш друг лекар или да се самообразоваш и да вземеш мерки сама!

# 516
Благодаря ви за отговорите!

Приемам л-тироксин 3 дни по 1 таблетка от 50 и 4 дни по половин таблетка. Смятам да ги увелича на една таблетка дневно и да следя нивата на хормоните на 4 седмици.

Вразумила съм се, спазвам режим богат на протеини, но приемам и другите хранителни групи. Килограмите обаче ги свалям и пак ги качвам. Храня се макс със 1500 калории, като повечето дни ги държа около 1200.

# 517
Здравейте! Извинете, че нахлувам с въпрос и предварително благодаря за насоките. Мой близък (момче на 25 години) си направи изследване на щитовидната жлеза, заради оплаквания от хронична умора и депресивни състояния. Виждам, че МАТ е завишен, но другото е в норма. Какво мислите? Има час за лекар чак след 2 седмици.

# 518
Щитовидните са прилични, да може да се желае по-висок Т4, но според мен не са от това симптомите му. Проверете за дефицити на витамини - желязо, вит.Д и В12. Иначе завишения МАТ често сочи проблем със стомашно-чревен тракт.

# 519

Най-вероятно има Хашимото (автоимунно заболяване) в много начален стадий. Нека му видят жлезата на ехограф.
При тези стойности на хормоните, няма да му изпишат хормон. А и в случая наистина не му е нужен към момента.

# 520
Много благодаря! Значи към момента не е необходимо нещо спешно, ще си изчака прегледа.

# 521
  • На брега на реката
То при щитовидната  и да се започне лечение, резултата се вижда едва след 6 седмици, та в този случай няма спешност.

Добре е, докато чака часа си, да пусне и вит. Д, Б12 и желязо и феритин, както са те посъветвали вече.

# 522
Бяхме на ендокринолог за дъщеря ми. TSH е още висок. Увеличеха й дозата от 25 на 50. Дано вече да влезе в норма и да не се налага да се увеличава дозата повече 🤞
никога не ми искат рецепта в която и аптека да е, чак се чудя на другите места как е
Без рецепта никога не са ми давали хормон. Аз съм на елтироксин, дъщерята е на еутирокс. И в двата случая трябва да представя рецепта.

# 523
Как са й всички хормони, само заради ТСХ не се увеличава? Това от 25 на 50 е сравнително рязък скок, хубаво е по-плавно. Първо да мине през 37,5 (1/2 таблетка от 75) за малко и тогава да вдигате на 50.

# 524
Колко още трябва да го чепкаме този TSH, аман вече... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт