Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 781
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Това ОГТТ даже без да се вижда инсулина говори достатъчно, КЗ пада на първия час след прием на не малко глюкоза, инсулина трябва да е стряскащо висок...
Поне на гладно няма ли изследван инсулин заедно с КЗ?
Това е от днес

# 631
Дойдох да се похваля, че направих нови изследвания и FT4 е най-после в норма вместо завишен. Това са изследванията от 27 юни:
FT3 6.14 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 23.1 pmol/l (11.90 - 21.60)
rT3 647 ng/l (няма да посочвам референтни, тъй като не смятам, че са верни).

А това са изследванията от вчера:
FT3 5.30 pmol/l (3.10 - 6.80)
FT4 20.6 pmol/l (11.90 - 21.60)
rT3 581ng/l.
В момента взимам 200 мкгр Еутирокс +1/8 Тиромел
Определено се чувствам по-добре (макар че запекът и леката сънливост ги има), но се питам тъй като FT3 е с една единица по-нисък, а реверсивният продължава да е висок - дали да не вдигна Тиромела на 1/4 или на 1/8 + 1/8? Дали някой би могъл да сподели опит?

# 632
Аз бих го вдигнала. Особено предвид че коментираните дози са доста ниски.

# 633
Аз бих го вдигнала. Особено предвид че коментираните дози са доста ниски.
Благодаря! А как би го вдигнала - на две дози (което ми е по-трудно) или на една по-висока?

# 634
Аз по принцип си пия по две дози дневно, но не мисля, че това е чак от такова значение. Simple Smile Може и с една да пробваш. Дозата в твоя случай, плюс това, си е доста ниска, тъй и тъй.

# 635
Аз по принцип си пия по две дози дневно, но не мисля, че това е чак от такова значение. Simple Smile Може и с една да пробваш. Дозата в твоя случай, плюс това, си е доста ниска, тъй и тъй.
Много ти благодаря!

# 636
  • София
Здравейте. На 44г съм, с Хашимото от първата ми бременност преди 11 години. Леко уголемена жлеза, без възли.
Това са последните ми изследвания, дали ще трябва да се вдига еутирокса? Последните години съм на 75 мкг.

# 637
Искам да попитам когато вкарате в норма ЩЖ ,умората намалява ли?
Имам записан час при Ендокринолог на 26.08. ,който чакам с нетърпение.
При всеки дори леко изкаран вирус или настинка ,имам чувството ,че няма да мога да оцелея. Умората става в пъти повече.
Надявам се когато ми вкарат ЖЩ в норма това да се промени.

# 638
  • София
Умората може да се дължи и на други фактори, освен ЩЖ - анемия, нисък вит. Д. Изследвай повече неща, за да се види причината. Попълване на дефицитите постепенно оправят нещата.

# 639
gigi_29, да, според мен, добре е да предприемеш леко качване на дозата T4, но имай предвид че е възможно това да не се отрази на ниския FT3, т.е. може да се стигне дотам - да трябва да приемаш втори синтетичен хормон. В противен случай, ще си стоиш в хипофункция.

Искам да попитам когато вкарате в норма ЩЖ ,умората намалява ли?
Зависи, може и да не намалее въобще.
Както правилно са отбелязали по-горе, хроничната умора може да се дължи на много други фактори - генетични, стрес, непълноценен хранителен режим, липса на витамини и минерали, Сънна апнея или някакви смущения в съня, други хронични заболявания или възпаления и пр. Наистина причините може да са десетки, ако не и стотици.
Освен това, коментирали сме, че дори лабораторните резултати да са отлични, т.е. да има достатъчно хормони, циркулиращи в кръвта, какво се случва на клетъчно ниво (т.е. доколко хормоните се използват оптимално от организма), никой не може да каже.

# 640
Аз малко по-оптимистично ще кажа, че умората изчезва, да. Но не когато имаш просто лабораторни показатели в норма, а когато цялостно се вслушаш в тялото и промениш живота си така, че грижата за него да е ежедневие и задължение, а не лукс и глезотия.

Поне за мен преживяването на Хашимото стана по-лесно, когато започнах внимателно да следя кога как се чувствам, да експериментирам и да отбелязвам какво ми носи облекчение, както и след като попълних някои дефицити. И когато си смених настройката с мисълта, че съм длъжна - заради себе си и за семейството си - да намирам време да се погрижа за тялото  и психиката си, а не само да си пия хапчетата. Естествено, винаги има стрес, задължения, невинаги успявам да направя оптималното. Но и една стъпка пак е стъпка в правилната посока и по-добре с нея, отколкото без нея.

Няма да препоръчвам конкретни неща, понеже те са различни за всекиго. Но има надежда.

# 641
Мисля, че разбирам за какво говори Мавина. И аз имах период в режим на оцеляване, в който се мобилизирах през работната седмица и през уикенда бях болна, всяко леко неразположение на членовете на семейството ме събаряше и бях често болна. Мисля, че приемът на витамин д ме измъкна от това състояние. Преди това само с хормона нямше подобрение.

# 642
Благодаря на всички за отговорите.
В момента приемам вит. Д. Нямам анемия ,дори съм с хемоглобин на горна граница ,желязо в норма.
В перименопауза съм и приемам масло от вечерна иглика.
Работата ми е много натоварваща и психически и физически. През почивните дни не мога да успея да възстановя.
Лошото е ,че от 6 сутрин до 14:30 -15:00 поне не се храня ,защото на работа нямаме никаква почивка и за това се храня сутрин.
Нося в себе си ядки ,които ям ако мога.
Значи положението едва ли ,ще се подобри кой знае колко.
Имам и ангажименти с баща ми ,който водят непрекъснато на прегледи и правя превръзки ,така че не разполагам и с много свободно време за почивка.
След Ендокринолога ,ще посетя и Гинеколог ,защото скоро не съм ходила и там на преглед.
Благодаря отново за отговорите.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 12:39 от mavina1380

# 643
  • София
Според мен вероятно ще имаш промяна, но не и каквато очакваш. Като почнах едно време да приемам Еутирокс, усетх промяната още на 5-6 ден, вече миенето на зъбите не ме изтощаваше тотално. Но при теб има много фактори, основният от който е стресът. Според мен и нивата на кортизол ти влияят. Но докато не почнеш д разтоварваш някак си, да се погрижиш за себе си, няма да усетиш кой знае каква промяна.

Аз от пролетта започнах да ходя на фитнес, вярно 1 път седмично, съчетавам и с йога 1 път седмично. Колкото и да е малко, усещам се по-добре. Психическият стрес, който имам на работа и вкъщи, балансирам поне малко с физическото натоварване. Приемам и добавки. Но осоновното при мен беше попълване на дефицита на вит. Д, кортозола, стабилизиране на щитоводните. Сега се опитвам да отслабвам, много бавно се получава при мен, но има леко подобрение на инсулина, така че продължавам.

# 644
Браво, Кати!Аз си мисля, че бавните стъпки и тяхното стабилизиране, като ежедневна рутина са по+ полезни от екстремните промени.Отчитам го като моя грешка в борбата си с хормоните.Донесе ми още повече стрес и  на телесно, и на емоционално ниво

Общи условия

Активация на акаунт