Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 782
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Много благодаря за разясненията

# 616
Здравейте,
С Хипофункция съм. От 3 месеца смених Аку Тирокс, Л - Тироксин. В момента съм на Еутирокс. Започнах с 025 мг, после 0.5 мг,. Отново намалих на 0.25 мг. Чувствам се много зле и от двете дози, и от всички тези лекарства. С ниско кръвно съм. Нямам сърцебиене, но съм като дрогирана, неадекватна, вие ми се свят, изпотяване и понасям много по - тежко горещините, отколкото преди приема им. Обиколих Ендокринолози и в Бургас, и в София. Всички вдигат рамене и казват, че няма други лекарства. Питах дали има някакви добавки, които да неутрализират страничните ефекти, или алтернативно лечение - отговорът е - НЕ. Трябвало организма ми да свикне с лекарството. Да, но не свиква, а става все по - лошо. Някои, за мен псевдо лекари, ми казаха, че си въобразявам, изписваха ми успокоителни(които ще ми влошат състоянието - не ги вземам), или ме пращаха на психолог, което няма нищо общо с непоносимостта ми към тези лекарства. Една от тези псевдо Ендокринолози (началник на Ендокринологично  отделение в Окръжна болница в Бургас) , най - арогантно ми каза, че за първи път чувала, някой да се чувствал зле от непоносимост към лекарствата, и също ме пращаше на Психолог.
Не мога повече, това е АД! Ще ги спирам, но съм отчаяна, защото трябва по някакъв начин да се нормализира функцията на Щ.Ж. 😭😭😭
Моля, за помощ и съвет от хора, които са се справили със страничните ефекти.

# 617
didona666, не пишеш какви са ти резултатите от изследванията и какви симптоми си имала преди да започнеш синтетичния хормон. Също така - ако си започвала на висока доза (да, 25 мкгр в началото може да е висока доза) и си вдигала рязко, това също се отразява негативно на организма. Симптомите ти са чести при хипофункция, но може да ги има и при хипер. Дай малко повече информация какво и как, за да сме по-адекватни със съветите.

# 618
На такъв емоционален пост наистина е много трудно да се даде адекватен отговор. Simple Smile А и в известна степен докторите са прави: от какво точно са тия симптоми - дали от медикамента, дали от конкретната доза, дали от нещо друго - е доста трудно да се каже. Затова вдигат рамена.

# 619
Подобни симптоми има и при начало и през пременопаузата, при ИР се редува сърцебиене и отнесеност заедно с потене, дори паник атака може да е (ако човек очаква, че пак ще му е зле след лекарство, става му зле)... или комбинация с други приемани лекарства. За три месеца смяна на трите медикамента никак не ми изглежда "плавно" въвеждането и спирането, което също може да води до симптоматика...
Наистина след толкова емоционален пост, но не съдържащ никаква информация, много е трудно да дадем съвет Hands V

# 620
Дидона, виждам в предишните ти мнения, че минаваш през много тежък физически и психически период. Искрено ти пожелавам скоро всичко да е зад гърба ти!

Симптомите ти на мен също ми звучат като на много бързо вдигната доза. Умората и чувствителността към жега са типични за хипофункцията. Бързата смяна на лекарства и дози също може да шашне организма. Но дали е възможно и да са от лъчетерапията? От рака? Това няма как да гадаем. Лекарите също. А и не им пука много, както сама си усетила.

Със сигурност обаче, ако си в хипофункция, не бива да оставаш без хормон. Ще стане по-зле. Напиши си всички резултати от изследванията, а ако си гледала само ТСХ - пусни целия щитовиден панел - ТСХ, фт4, фт3, тат и мат, та поне да имаме отправна точка. Имай търпение и кураж.

Зная, че при проблеми с кортизола също трябва да се внимава с дозата, но дотук. Дано се включи някоя дама с опит.

# 621
didona666,
Скрит текст:
погледнах в кои теми пишеш... ами Всичките тези неща които са ти се струпали на тялото и на главата, няма как да не рефлектират. Сестра ми беше и продължава да е с подобни симптоми от хормоноподтискащите лекарства и изкуствено и рязко влизане в менопауза... Поне тя е на възраст за влизане в такава, просто стана рязко...
Започни едното лекарство с мноооого бавно въвеждане на доза, например акутирокс, че се дозира най-лесно, за седмица стигни до 0,125, после седмица до 0,25 и така плавно... Или си избери друго и троши хапчетата. Не обвинявай "псевдолекари" защото наистина психиката ти е претоварена, освен физическите последствия си има и психически.

# 622
Здравейте,
С Хипофункция съм. От 3 месеца смених Аку Тирокс, Л - Тироксин. В момента съм на Еутирокс. Започнах с 025 мг, после 0.5 мг,. Отново намалих на 0.25 мг. Чувствам се много зле и от двете дози, и от всички тези лекарства. С ниско кръвно съм. Нямам сърцебиене, но съм като дрогирана, неадекватна, вие ми се свят, изпотяване и понасям много по - тежко горещините, отколкото преди приема им. Обиколих Ендокринолози и в Бургас, и в София. Всички вдигат рамене и казват, че няма други лекарства. Питах дали има някакви добавки, които да неутрализират страничните ефекти, или алтернативно лечение - отговорът е - НЕ. Трябвало организма ми да свикне с лекарството. Да, но не свиква, а става все по - лошо. Някои, за мен псевдо лекари, ми казаха, че си въобразявам, изписваха ми успокоителни(които ще ми влошат състоянието - не ги вземам), или ме пращаха на психолог, което няма нищо общо с непоносимостта ми към тези лекарства. Една от тези псевдо Ендокринолози (началник на Ендокринологично  отделение в Окръжна болница в Бургас) , най - арогантно ми каза, че за първи път чувала, някой да се чувствал зле от непоносимост към лекарствата, и също ме пращаше на Психолог.
Не мога повече, това е АД! Ще ги спирам, но съм отчаяна, защото трябва по някакъв начин да се нормализира функцията на Щ.Ж. 😭😭😭
Моля, за помощ и съвет от хора, които са се справили със страничните ефекти.
Нещо сте много объркана относно Л-тироксина и останалите както ги наричате "лекарства"
Това НЕ СА ЛЕКАРСТВА, това е синтетичен хормон, едно към едно идентичен с този който се намира във вашето тяло и се произвежда от щитовидната жлеза. Не можете да имате тези странични ефекти които описвате, защото пак повтарям това не са лекарства това е хормона на ЩЖ. Да кажете че имате странични ефекти от Л-тироксина е все едно да кажете че имате странични ефекти от собствената си ЩЖ и хормона който произвежда.
Тези "лекарства" нищо не лекуват, затова и не са лекарства. Единствено попълват липсата на хормон от вашата ЩЖ. Единствените странични ефекти които можете да изпитате от тези хормони е ако приемате по-висока доза от колкото ви трябва, да изпитвате ефекта на хиперфункция на ЩЖ. Това е, нищо друго.
Иначе всички тези състояния които изпитвате, наистина са за психолог, а не за ендокринолог. Послушайте лекарите и се посъветвайте с психолог, не се правете на по-знаещи от лекарите.

# 623
  • София
Здравейте , преди шест месеца посетих ендокринолог по повод , качване на килограми , умора , депресивни състояния , усещане за студ , трудно поемане на въздух , намалено либидо, бързо забравяне, раздразнителност. Назначи кръвни изследвания , направи ехография на жлезата и намери 3 възела с големина 16мм. От изследванията каза , че няма нищо , спомена за някаква плоска крива и ми изписа глюкофаж ХР по една таблетка вечер с храна и витамин д плюс диета .Каза , че всичко това е от тази плоска крива и след приема на флюкофаж ще отмине , и да се видим август месец пак.Но не отминават тези симптоми и днес пуснах нови изследвания. Може ли всичките тези неразположения да са от възлите ,след като хормоните са в норма ? Това са изследванията преди 6 месеца.
И тези са от днес

# 624
bebinka, хормоните ти са в норма, но FT4 не е оптимално. За мен си с хипофункция, заради това FT4 и оттам са и симптомите. Помисли си да започнеш хормон, преди окончателно да зазлееш.
Инсулинът на гладно е висок - явно си с ИР, но не виждам нито глюкоза, нито направен ОГТТ.

# 625
А колко е бил Инсулинът на миналото изследване? Защото сега е супер висок, а доколкото разбирам, са минали 6 месеца, в които дори си пила медикамент за понижаването му. Хранителен режим спазваш ли?

Показателите на ЩЖ не са с лоши стойности засега. Е, има какво още да се желае, но не знам дали е възможно тези леки отклонения от оптималните стойности да са причина за симптомите ти. По-скоро - не.

# 626
bebinka, хормоните ти са в норма, но FT4 не е оптимално. За мен си с хипофункция, заради това FT4 и оттам са и симптомите. Помисли си да започнеш хормон, преди окончателно да зазлееш.
Инсулинът на гладно е висок - явно си с ИР, но не виждам нито глюкоза, нито направен ОГТТ.
За мен първо трябва да си оправи вит.Д и Инсулина. Хашимото няма или поне по изследванията не личи, та може и да не зазлеят в тази посока нещата, ако другите се подобрят Hands V

# 627
didona666, защо реши, че е от лекарствата?
Ами ако е от неправилно хранене?
Примерно.
Може и от много други неща.
Липса на някои витамини, наднормено тегло, неправилно хранене, липса на вода, липса на движение, навлизане в менопауза.
Че и други заболявания също може да са виновни.

# 628
  • София
А колко е бил Инсулинът на миналото изследване? Защото сега е супер висок, а доколкото разбирам, са минали 6 месеца, в които дори си пила медикамент за понижаването му. Хранителен режим спазваш ли?

Показателите на ЩЖ не са с лоши стойности засега. Е, има какво още да се желае, но не знам дали е възможно тези леки отклонения от оптималните стойности да са причина за симптомите ти. По-скоро - не.

Миналия път като правих обременяване с глюкоза не са ми пуснали и инсулина , явно не ме е разбрала и за него. Иначе спазвам хранителен режим , но не свалям килограми.Даже ендокриноложката каза ,че ако не се чувствам  добре от флюкофажа да го спирам ,и само с диета.

# 629
Това ОГТТ даже без да се вижда инсулина говори достатъчно, КЗ пада на първия час след прием на не малко глюкоза, инсулина трябва да е стряскащо висок...
Поне на гладно няма ли изследван инсулин заедно с КЗ?

Общи условия

Активация на акаунт