Бивш работодател / трудова книжка/ моля за съвет

• 877
  • 7
  •   1
Отговори
Оф.. докато разбера как се пуска тема..😄😄
Та... Здравейте! Имам въпрос относно трудовата ми книжка или по-скоро изчезналата в дън земя такава.
Напуснах работата си миналата година и уговорката ни с работодателя беше да ми попълни трудовата книжка и да ми се обади когато е готова да си я взема. Обаждане получих доста след това, както и да е. Каза ми, че книжката е в обекта и когато искам мога да отида да си я взема. С взимането и аз се забавих тъй като не ми трябваше в момента и бях спокойна, че е там. Причината да не я взема веднага, беше че имах новородено вкъщи, а старото ми работно място не ми е близо. Но преди 2-3 месеца отидох да си я взема. Когато му казах, че идвам за книжката, отговорът беше че той все още чака да я занеса, за да я попълни. 🤯 Това беше черешката на тортата след всичките му чалъми  докато работех там. Напълно сигурна съм, че съм дала трудова книжка! Перфектно помня точните му думи - книжката е готова и е при мен, когато искаш ела си я вземи. Не мога да разбера какво е станало с нея, ако е изгубена, смятам че е редно да ми каже, тъй като уж сме в добри отношения, тъй като аз постъпих много коректно с него(сега виждам, че не си е заслужавало) и ми е благодарен за това. Та, какво мога да направя по въпроса? Излезе ми новина, че от 1-ви юни ще сме с електронни трудови книжки, но дали стажа ще излезе автоматично там? Аз или той е виновният в тази ситуация и какви са последствията? Към кого и къде мога да се обърна за такъв тип проблем? А може ли да се вземе нова книжка и да се попълни стажа до момента, може ли да стане толкова просто?
Извинявам се ако е дълго и благодаря, че ме изчетохте! 🫶

# 1
Ето процедурата при при изгубена книжка
https://www.gli.government.bg/bg/node/11317

# 2
Можеш да си купиш нова книжка, но ще трябва да обиколиш всичките си бивши работодатели, за да я попълнят наново. С електронните книжки за момента предполагам, че никой не знае точно как ще се случват нещата.

# 3
Разира се , че се знае. Няма да се използват. Потребителката да си извади пик за НОИ и да си направи справка за прогнозна пенсия, в която се вижда дали стажа до момента е коректен. За настоящата ситуация може да се нанесе стажа, без да се обикалят другите работодатели.

# 4
  • София
Можеш да си купиш нова книжка, но ще трябва да обиколиш всичките си бивши работодатели, за да я попълнят наново. С електронните книжки за момента предполагам, че никой не знае точно как ще се случват нещата.

Малко работодатели ще се съгласят да го направят по този начин, има си процедура и тя е през Инспекция по труда, а не всеки да си пише и премята. Процедурата: https://www.gli.government.bg/bg/node/11317
Ако сте имали само този работодател, тогава направо те могат да я издадат, да, но имате ли повече от един трябва да минете през всеки работодател за въпросните приложение + ИТ и те ще ви я издадат.
Относно електронните записи от 01.06 не се притеснявайте, те стават електронни от този момент напред, т.е. всичко преди 01.06 остава в хартиената трудова книжка, която продължава да бъде удостоверителен документ за стажа ви до 01.06.2025г. С две думи - пазите си хартиените книжки, електронните записи не включват информация от преди 01.06.2025г. Ако нямате КЕП или ПИК на НАП сега е моментът да си извадите, така ще се достъпват ел записите в НАП.

Бих посъветвала авторката отново да изръчка работодателя да потърси книжката при него, да разкаже за уговорката...и междувременно търсете в личните си документи.

# 5
Ми добре де, аз също не можах да получа първата си книжка, защото счетоводителят ми каза, че ще я изпрати по пощата, така и така после забрави и не си я получих.
Това, че счетоводителят е непукист, каква вина имам аз?
Беше първата ми работа, от нищо не разбирах, на морето и после като се върнах в родния си град ми казаха, че е трябвало да взема книжката, не знаех и остана в техните ръце.
Сега аз губя ли тези месеци? Или е твърде категорично много важно, отново да отида на морето, за да взимам подпис от управителя и безотговорния счетоводител?
Иначе електронно пише колко време съм работила. Щом го има електронно, защо е наложително отново да ида чак до морето, отново да ми попълват книжка. Щом са ме взели на работа, значи са подписали на времето.

# 6
  • София
В НОИ при пенсиониране искат трудовата книжка при подаване на документите. Това е удостоверителнят документ за това къде сте работили, на каква длъжност, какво са ви плащали и т.н. Да, работодателят го е подал към НАП, подавал е данни в НОИ, но трудовата книжка е документЪТ. Вие си преценете, не знам кога ще се пенсионирате и каква ще е процедурата, но сега е такава. Ако са няколко месеца, особено лятна работа, закрити фирми... често хората вдигат ръце и не им се занимава, не си ги търсят и просто може да не ви ги зачетат при пенсиониране. А счетоводителката явно не е запозната с чл. 226, ал. 2 КТ. Добър стимул на работодателите изрядно и на време да връщат ТК.

# 7
На фалиралите фирми, ведомостите се предават в Нои, така че там върви служебна кореспонденция. В Нои инспекторите си правят проверките по информацията в Персоналния регистър и ако има пропуски, пишат служебни писма за Уп2 и Уп 3.От 01 юни хартиената трудова книжка, няма да е фактор.

Общи условия

Активация на акаунт