Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 22 091
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
  • Г. О.
Моето дете като малко си беше ударило много лошо главата и ходихме в спешното и тогава неврохирургът, който го прегледа, ми обясни, че ако има повръщане, то се проявява почти веднага и в рамките на до 5 минути. Толкова лошо се беше ударило, че му правиха снимка на главата. За щастие всичко беше наред.

# 676
по принцип до час трябва да се следи за симптоми.. но за детето винаги съм една идея по предпазлива, защото дете не винаги може да каже/покаже (дори да разбере) ако има нещо необичайно...

# 677
  • Бургас
Един въпрос: момче на 2 г. и 10 м., с нормално поведение и развитие. Това, което ме притеснява, е, че когато се въодушеви или превъзбуди, изтласква долните зъби пред горните – все едно прави обратна захапка.
На какво може да се дължи това, и как може да се преодолее, освен с постоянното му казване да не го прави?

# 678
Имам следното чудене - дъщеря ми е на 4 и половина и от една, две седмици от време на време заявява, че е момче, че е като баща си, че харесва неща, които харесват момчетата и че говори като момче. Първия път като го каза ми стана забавно даже,  но започвам да се чудя дали е нормално? Нормален етап в развитието ли е, период ли е, трябва ли да се тревожа за нещо? Гледаме да не реагираме по никакъв остър начин, обясняваме, че фактът, че е момиче не пречи да харесва и да прави неща като момчетата.

# 679
При нас също имаше такъв период, може би още преди да навърши 4 или малко след това. Даже искаше да я подстрижа като момче, но не го направих. Обличаше по-момчешки дрехи, шапки. Не искаше рокли, диадеми и други по-момичешки неща. И някакви направо скандални неща ми говореше, но повечето съм ги забравила, само помня, че бях в шок. Тя има сестра близначка, която е абсолютна кифла и разчитах, че покрай нея, ще се преориентира към момичешките неща. Вече са на 5 г. и двете се гласят с рокли, лакират се, парфюм ползват, даже уж мъжкараната се облича в розово, което преди това нямаше никакъв шанс. Според мен си е период, ще мине. А и момчешките игри са по-интересни, може би заради това искат да са момчета.

# 680
период е според мен... звярът до към 3 предпочиташе момчешки дрехи и занимания и нямаше против късата коса. постепенно покрай другите момиченца в градината и 'думите/влиянието' на госпожите започна по-'момичешки' да се държи.. ако беше по-бунтарски настроена сигурно щеше да е обратен ефектът обаче.
различно е, но относно определянето на пола.. знае уж, но на нейните играчки периодично им променя пола...
пример с конкретна играчка (любима маймунка с име 'орангич') -- като я взехме орангич беше момче, после започна да я облича с кукленски дрехи и стана момиче, понякога е сестра на останалите маймуни, понякога брат, напоследък  орангич не бил нито момиче, нито момче, а просто маймунче.

според мен не реагирайте остро. съобразявайте се с желанията на детето, но давайте и допълнителни предложения.. при нас давам 'избор' с няколко приемливи за мен опции.. а и в повечето случаи успявам с подходящите възможности да я насоча към това, което искам да 'избере'...

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 13:50 от sin_zaek

# 681
Aз имам един можеби личен въпрос. С колешките си говорехме за децата ни и едната сподели че още от както дъщерята е била бебе па чак до 4-5 годишна, са се къпали заедно във ваната, понякога тя с детето, понякога бащата и детето. Казва че за детето е било много забавно и интересно. Нямам нищо против това нели, просто аз за първи път чух за това нещо и се замислих, нали ние жените обикновено си имаме и бяло течение зависимо от денят в месечния циклус, па ми стана малко чудно да се къпа с малкия в същата вода. Да на базен или в море е поразлично от вкъщи с обикновена вода.
Ние с малкия също играем докато се къпе но той си седи в детската вана аз от страни на столче. Той е на 2 години.
Исках да попитам дали има някой който също се къпе с децата да сподели опит.

# 682
На мен ми изглежда хем нехигиенично, хем малко абсурдно, защото деца на 4-5г вече разбират от полова принадлежност и започват дори да имат срам, неудобство от другия пол. Според мен дъщеря да се къпе с баща си или сина с майка си е нелепо. Но хора всякакви.

# 683
  • София
Здравейте, моля за вашето мнение относно кръв в урината на дете. На какво се дължеше при вас и какви изследвания правите? Благодаря!

# 684
Обикновена урина със седимент и стерилна урина задължително, аз бих пуснала и ПКК и креатинин. Може някоя песъчинка да е минала и да е раздразнила пикочните пътища. Оплаквания има ли? И всъщност как разбрахте, че има кръв в урината? От изследвания ли? Защото мисля, че трябва да е доста голямо количество, за да се види с просто око.

# 685
Благородно завиждам на мамите - деца които обичат да се къпят.
Когато беше мъничка на няколко  месеци- беше много добре.Скоро прави 3 годинки.
Но сега като влезем в банята за да я къпя.. почва много да пищи. Слагам и вода в коритото и се опитвам....
Кажете ми по какъв начин къпете малките, понякога баба й ми помага.
Ако е права също зле,защото може  да се дърпа и ще се подхлъзне и става мазало.

# 686
  • София
Обикновена урина със седимент и стерилна урина задължително, аз бих пуснала и ПКК и креатинин. Може някоя песъчинка да е минала и да е раздразнила пикочните пътища. Оплаквания има ли? И всъщност как разбрахте, че има кръв в урината? От изследвания ли? Защото мисля, че трябва да е доста голямо количество, за да се види с просто око.
В обикновената урина го пише.

# 687
В обикновената урина го пише.
Ако няма оплаквания и другите показатели са в норма, бих пуснала още една урина след 3-4 дни и ако пак има евентуално на нефролог. Хем ще види пикочни пътища и бъбреци, хем ще каже трябват ли допълнителни изследвания.

# 688
  • Пловдив
И двете деца от годинката ги къпя прави, облегнати на паравана. На голямото позволявам понякога самостоятелно къпане 5-10 минути, преди да отиде да довърша. Понякога си мъкне някоя играчка за къпане.

# 689
Благородно завиждам на мамите - деца които обичат да се къпят.
Когато беше мъничка на няколко  месеци- беше много добре.Скоро прави 3 годинки.
Но сега като влезем в банята за да я къпя.. почва много да пищи. Слагам и вода в коритото и се опитвам....
Кажете ми по какъв начин къпете малките, понякога баба й ми помага.
Ако е права също зле,защото може  да се дърпа и ще се подхлъзне и става мазало.

Моят син също е на 3 години. При него драмата е само със слагането на шампоан и измиването на косата. Тогава и той много пищи. Правя го много бързо, още в началото да минава и после няма проблеми, даже не мога да го изкарам от банята. Ако детето иска да е право и се притеснявате от падане, може да слагате противохлъзгащи постелки за баня.

Общи условия

Активация на акаунт