Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XIII

• 11 209
  • 208
  •   1
Отговори
# 165
Имам близо 30TB само с филми и сериали.
Запазвам те като контакт, че ако ми потрябва нещо... Laughing

# 166
  • София
Изгледах ударно Експанзията - https://www.imdb.com/title/tt3230854/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_ … q_the%2520expanse

Любими герои Клаес Ашфорд и Камина Дръмър.

Любим момент

# 167
  • Русе
Излязоха и следващите 4 серии на Wednesday . На мен сезонът ми харесва

# 168
Свърши ли сезона? Имам желание да гледам всички епизоди заедно.

# 169
  • Русе
Свърши ли сезона? Имам желание да гледам всички епизоди заедно.
Излезли са всички 8 епизода на сезон 2

# 170
  • Варна
Толкова ли ще са? Осем само?

# 171
  • Русе
Толкова ли ще са? Осем само?
Осем са и завърши с нова посока за Wednеsday за трети сезон.

# 172
  • София
Аз пак за Експанзията.
Стотици години в бъдещето, човечеството е овладяло космоса, таблетите са прозрачни и изпращаш с махване на пръст информацията на друг. И един капитан на марсиански боен кораб пише на таблета съобщение с показалеца само. Simple Smile

# 173
  • София
Foundation, сезон 3, епизод 9
The Paths That Choose Us

https://www.imdb.com/title/tt32429309/

Интригата за предстоящия последен епизод от третия сезон на Фондацията е по-голяма отвсякога.
По един много убедителен начин сценаристите постлаха пътя към финал, който искрено вярвам ще бъде велик!  🙂

--> Има спойлери <--

Гаал, Лейда и Зера хванаха надзорник Фалън Гриър. Гаал се опита да я освободи от хватката на Мулето, но не успя. Тя предпочете да умре, но да не се откъсне от тази безусловна любов, която изпитва към Мулето.
При тях се "телепортира" Причър, който заведе тримата от Втората Фондация при оцелелите от нападението на Мулето. Оказа се, че четвърт милион са жертвите след нападението на Мулето над Нов Терминус.
Гаал провери всички дали не са вербувани от Мулето. Освен Магнифико, останалите бяха чисти.
Дали обаче? Мен Причър ме съмнява.

Брат Ден се измъкна с помощта на Сонг и Оушънглас. Те повярваха в него и му казаха да бяга, но той се върна за роботската глава, за да може с нейна помощ да освободи Демерзел.
В схватка брат Ден уби Жреца и взе главата.

Брат Здрач демонстрира мощта на Новакула пред очите на съвета и Мулето, като извърши нечуван геноцид изпепелявайки няколко планети и милиарди хора живеещи на тях. Унищожи Галактическия съвет, Облак Доминион и планетата Дева. И всичко това с одобрението на Демерзел. Вече не се съмнявам, че ''тя'' има ограничения. Ако това беше Даниийл Оливо, никога нямаше да допусне този геноцид. Куент се отврати от този жалък психопат и си тръгна омерзена. А брат Здрач реши да се увековечи със статуя кръстена на него - ''Последователният'' Император.

Демерзел отиде в библиотеката и се свърза с Кале, или по-точно с Първичния блясък, който приема нейния облик. Демерзел отчаяно търси отговори...
Демерзел иска да скрие хората от Втората Фондация под библиотеката, там където преди 5000 години е била унищожена и погребана старата библиотека. Последното място, където малцината оцелели роботи са се скрили, но само временно преди да бъдат открити и унищожени от хората.
Демерзел е в затруднение, защото иска да помогне на Втората Фондация и вярва, че те са важни за бъдещето, но това е парадокс и не знае дали ще бъде приет от кода, защото са врагове на Империята.
Кале я посъветва да приложи един психологически трик - "отложено предателство": да ги приеме и укрие и евентуално да ги предаде след това. Ще реши допълнително според наличния материал...
Изобщо, Демерзел беше велика в този епизод - със сцената "Аз съм Империята" и с показания тежък душевен конфликт.
Много ми хареса, че наблегнаха над философските размишления: избор или съдба? Ние ли избираме пътя, или съдбата ни го налага?

Мулето очаква Гаал, не е необходимо да я търси, той зная, че тя сама ще го намери.
И със сигурност е поставил неочакван капан...

Гаал се срещна с Хари в Трезора.
Разговорът им не разочарова. Техните колаборации винаги са се получавали.
Дорник има идея как да проникне в станцията над Нов Терминус, където е Мулето. Като използва Трезора и неговата триизмерност, ще проникнат при Мулето, след като трезорът "погълне" станцията.
Хари се съгласи, но само при едно условие: той също иска тяло! Иска да бъде Хари Селдън от плът и кръв и да разбере за всичко, случило се досега.
Хари и Гаал ''слязоха'' при останалите. Тя с телепатия им подсказа, че Хари от Трезора вярва, че истинският Хари Селдън е жив и ги предупреди да не се издават. Самият Хари сякаш усети нещо...
Хари предупреди Гаал да внимава, защото усеща нещо гнило. Историята на Мулето не се връзвала...!!!

Предполагам болшинството хора очакват голямата тайна около Мулето. И дали ще има някакъв велик туист?
За мен обаче най-важният момент ще е брат Ден да донесе Главата и с нейна помощ да се "роди" Данийл Оливо.

Нямам търпение за петък. 😊
-
9

# 174
На мен пък геноцида ми допадна (не в смисъла, че изпепелиха планетите), а в смисъл, най - сетне някой император направи нещо и взе решение.
Демерзел /Оливо ми е любим герой още от Стоманените пещери. Това, което разбрах от нейната дилема, е че не знае дали ще ги скрие в опит да подпомогне империята или в хода на нещата мотивацията й ще се промени и ще действа в полза на човечеството. Сцената с брат Ден ми беше най-скучна в серията, ясно беше, че ще се спаси. Очаквам в следващата серия да освободи Дмерзел от зададения й първи закон - Да пази императора. Очаквам изненада от Магнифико, не от Причър.
Като цяло идеята на романите е да покаже човешкото в роботите и машиналното в хората. И че технологията в крайна сметка не е враг на човека и че всичко е симбиоза.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 08:20 от brumm

# 175
Тук ли коментираме Alien: Earth или в някоя от другите теми?
Преди всичко останало саундтрака е страхотен.
На мен си ми харесва. Като малък екшън филм ми е всеки епизод и все още не знам какво точно се случва 🤣 а имам само предположения.

# 176
  • София
Foundation, сезон 3, епизод 10
The Darkness

https://www.imdb.com/title/tt32429316/

Майко мила какъв финал?! 😮
Този край надмина всички мои очаквания. И буквално не знам как да асимилирам всичко това и каква финална оценка да дам. Не знам дали ми хареса или не ми хареса, аз просто съм шокиран от толкова много обрати и тежки, тежки събития, които се случиха, и то с основни герои, да не отварям дума за самия финал, който буквално взриви мозъка ми. WTF?! 😮

==> Внимание, има спойлери!!! <==

Брат Здрач започна подготовката за своя край...
Да, ама не, всъщност както и се очакваше, той планираше едноличното си възкачване на трона, а след него да остане само смърт, отчаяние и разруха.
В хода на епизода видяхме пълното трансформиране на Brother Dusk в The Darkness.

Гаал Дорник и компания акостираха на станцията над Нов Терминус посредством Трезора на Хари Селдън. Те се промъкнаха успешно, след като с мисълта си се направиха невидими за охраната, която беше и допълнително разсеяна от холограмата на Селдън. Интересно колко тъп трябва да си, за да стреляш по холограма?

Брат Ден се завърна при Демерзел (без никой да го види?!), за да и даде роботската глава. Тя беше шокирана, докато я държеше в ръцете си.
Демерзел се озова в жестоко противоречие - не може да вземе решение, което е в разрез с програмата и. Ако се свърже с главата, тя ще отмени кода на Клеон I.
Брат Ден обаче я убеди поне да се опитат да включат главата - това поне могат да направят. Чак след това ще се наложи да прави избор. Тя се съгласи, може би сещайки се за разговора си с Първичния блясък и за т.нар. ''отложено предателство''.
Тя обаче усети, че става нещо при резервоарите с останалите клонинги на Клеон I и остави брат Ден да се мъчи сам да стартира главата.

Брат Здрач тотално изперка и взриви резервоарите с клонираните тела, слагайки край на династията на Клеоните. Остави живо само бебето, бъдещият брат Изгрев.

Мулето очакваше Гаал. Колкото и да се опитваха да го изненадат, нищо не сработи. Само с няколко движения той ги попиля и започна лична схватка със съзнанието на Гаал. Тя обаче го надхитри, като му показа спомените за детството му и как родителите му са предпочели братчето му. Използвайки този момент, мина зад него и му преряза гърлото. Това ли беше? Ах, какъв антиклаймакс!!
Неее, разбира се, че нямаше как всичко да приключи толкова лесно и бързо. Получихме така чакания туист и едно голямо браво на екипа на шоуто, че ни изненадаха: истинското Муле се оказа Байта! Кой можеше да предположи? Аз не! Тя е била бебето. Тя е неговата сестра. Оказа се, че е било момиче. А аз през цялото време си мислех, че бебето е момченце (и не сам аз предполагам).
Познах за Причър поне. Той каза, че е с ясно съзнание и очевидно по естествен начин е изцяло предан на каузата на Мулето/Байта. И през цялото време е използвал Гаал. Мулето тръгна да вербува Дорник и за да стане по-бързо, накара Магнифико да започне да свири. Ето обаче нов туист в туиста: Гаал изцяло е вербувала Маги на страната на Втората Фондация, и реално силата на неговата музика плюс тази на Гаал се насочиха срещу могъщото Муле, което сякаш започна да губи битката. Но какво по дяволите се случи тук? Не дадоха изобщо краят на техния сблъсък, а изведнъж ни показаха как Гаал е сама и бяга. Преследва Мулето, което се е измъкнало, или обратното - не стана ясно. Реално повече не видяхме самото Муле/Байта. И какво стана с Причър, Торан и Магнифико?
Този метод си има име и лично за мен е много, много дразнещ - ''Jump Cut''. Евтин филмов трик за ускоряване и драматизация. За открити дебати и спорове на феновете - рай за всякакви теории. Така въпросите за Гаал, Мулето, Причър, Магнифико и Торан остават висящи, което е напълно умишлен ''Cliffhanger'' за следващия сезон.

Холограмата на Хари Селдън разбра по трудния начин, че истинският Хари е умрял преди години и няма как да прехвърли съзнанието си в неговото тяло. Тъжен край и за него. Но ми хареса колко майсторски беше написано и изиграно. Съзнанието на Хари е вечно и могъщо, но той копнее за живот, за тленност. Кой не копнее?

Злият гений брат Здрач (реално този сезон видяхме всичко най-лошо натрупано от 'братята' през предните сезони как избуява при него). Постави бебето, бъдещият Клеон, на своеобразния жертвеник, където самият той трябваше да изгори. Брат Ден се опита да спре Демерзел, но нейният код я накара да се хвърли с тялото си над бебето, за да го предпази. Уви, бяха изпепелени и двамата! Край с лейди Демерзел. 😮😥 Остана само ''Първичният меридиан“ и брат Здрач го взе.

Брат Ден се нахвърли над брат Здрач. Безсмислено. Брат Ден няма наноботи, брат Здрач има. Брат Здрач хладнокръвно простреля и уби брат Ден. 😮
Мракът идва след като рухне династията на Клеон. Той - брат Здрач е този мрак! Така е ''прочел'' сам за себе си пророчеството на Хари Селдън.

Посланик Куент се скри в библиотеката, където вече бяха приютени членовете на Втората Фондация. Демерзел успя да спаси ''Книгата на Селдън за Психоисторията'', като я предаде на Куент.

Брат Мрак седна сам на трона! Без наследници.
Всъщност не точно, защото брат Изгрев е все още жив, макар и останал сакат (но с намек, че краката му могат да се възстановят). Само че това няма да реши генералния проблем с наследството, защото клонираните Клеони нямат репродуктивна способност, т.е. не могат да имат бебета по биологичен начин. Видяхме краят на Империята на Клеон!

Дадоха как главата се включи и изпрати сигнал за търсене и свързване със себеподобни. Оказа се, че има и други оцелели роботи! Ето го и най-големият шок туист! 😮 Дадоха Кале! Остава загадката - това истинската Кале ли е или Първичният блясък, който приема нейния облик? А главата кой е? А Данийл Оливо кой е?

Финалът пък беше още по-шокиращ. Луната и Земята ли дадоха? Според мен твърдо ДА! 😮😊
Само да вметна, че в романите Земята (останала нещо като мит, като нещо нереално) отдавна е унищожена и изоставена, защото е невъзможна за живот. Е, освен на финала на историята, но реално се установи това което вече се знаеше...
WTF?! Какво по дяволите става??? На луната ли се укриват последните оцелели роботи? 🙂 Сякаш да. Защото ни показаха някакви станции в кратерите на повърхността и.
А думите на истинския водач бяха, че ‘Планът работи както трябва’ Кале ли е Данийл Оливо? А изобщо ще видим ли този герой? Все пак името му беше споменато, така че 100% ще го видим.
Ето и моя прочит на най-големият въпрос:
Данийл Оливо е най-важният герой в цялото творчество на Айзък Азимов. Той винаги е дърпал конците и движел основните исторически събития в сянка. Аз си мислех, че ще се окаже Демерзел (както е в романите), но вече няма как - тялото и беше унищожено, а тя реално не е дърпала никакви конци, защото беше вярна само на интересите на Империята. Главата? Просто съд, нищо повече. Няма много логика, просто някак си не стои убедително. Някаква глава, която ни я показаха няколко пъти в целия сезон и то накрая.
А защо има логика да е Кале? Ами по няколко причини. Кале е Оливо, тя е главният робот. Както знаем от сезон 1 тя е имала любовна връзка с Хари Селдън, а в романите той имаше такава връзка с моя най-любим книжен герой - Дорс Венабили (създадена от Оливо). Освен това Кале заедно със Селдън създава Първичния блясък и е направлявала Селдън (с помощта на Демерзел) и сега ни я дадоха (няма логика да е самият първичен блясък, който е с нейния облик, защото той не е човек или робот, той е четириизмерен - цял един свят) като водач, който е доволен, че всичко върви по план. Точно както би направил един Оливо.
Дано в сезон 4 ни дадат ретроспекция от самото начало. Примерно цял един епизод или дори два посветени на Данийл Оливо и един път завинаги този въпрос да ни се изясни.

Направо нямам думи... Толкова много неща и хипотези.
И какъв край само. Какъв клифхенгър на сезона!

Това ли е краят на Лаура Бърн като лейди Демерзел и Лий Пейси като брат Ден?
И повече няма да ги видим? 😮🤔😖 Няма да крия, че те (заедно с Хари) ми бяха големите любимци, а сега с поне 95% сигурност няма да ги видим повече.
И какво сега, ще караме напред без Лий Пейси и Лаура Бърн?!?! Как ще се запълни тази дупка? 🤔😢
Може би само заради този чисто емоционален момент ще смъкна от финалната оценка. От друга страна имаме и контрапункт - така имаме суров реализъм, който тежи. И никой (почти) няма 'плот армър'
Не останах никак доволен и от този ''Jump Cut'' трик приложен при схватката между Гаал и Мулето/Байта и хаотичният и завършек.

Музиката в епизода е съвършено интегрирана със сцените, усилвайки напрежението и емоционалното въздействие на ключовите моменти. Декорите са изключително детайлни - от станциите над Нов Терминус до кратерите на Луната, всеки сет излъчва епичност и мащаб. Визуалните ефекти са впечатляващи, особено при трансформацията на Brother Dusk в The Darkness, битките с Мулето, музикалната вълна на Магнифико, ефектът на Новакула и холограмните сцени на Хари Селдън. Всичко това заедно създава едно перфектно кинематографично изживяване, което изцяло потапя зрителя във вселената на Фондацията.

Сезонът беше много силен с толкова много кардинално важни за вселената на Фондацията арки. Логично няма да видим пълната развръзка тук, а в сезон 4, където вече ще трябва да минем към следващия етап, защото историята на Мулето е едва средата на цялата история...
Сезон 3 затвърждава епичността на Фондацията, разширява много сюжетните линии с вкарването на Втората Фондация, крахът на Империята и оцелелите роботи, и умело подготвя почвата за следващия сезон.
Темите за избор срещу съдба, моралните ограничения на Демерзел, трансфорамцията на брат Здрач (от Dusk в Darkness), стратегическата мисъл на Гаал и първичното желание за живот на Хари Селдън се развиват отлично.
Сценарият е сложен, понякога хаотичен, но винаги стимулиращ интелекта на зрителя. Актьорската игра с някои редки изключения е на високо ниво, визуалната идентичност и музиката - впечатляващи. Финалът носи достатъчно шок и изненади, за да остави сезона трудносмилаем, шокиращ и незабравим.
-
Оценка на епизод 10: 8
Финална оценка на сезон 3: 8.5
Оценка на сериала след три сезона: 8.0 / 8.5

# 177
Ааа, Диаволо, излагаш се! Аз се усетих за Байта още преди 2 епизода, а в последния 9 виж пак сцената в болницата с императора и Мулето - там беше просто явно заявено, че е тя.
Аз гледах със зяпнала уста от кеф. Толкова напрежение, издържано докрай на всички фронтове.
Финалът си беше Луната и Земята
Абсолютна наслада по всички линии - музика, костюми, игра, ефекти.
Най-накрая да гледаме качествен сценарий който от философията на Азимов да извади най-същественото и да направят този сериал. С всеки сезон надграждат и те вкарват сериозно в заешката дупка.

# 178
Много ми хареса и на мен. Свалила съм предния сезон, мисля да го изгледам. Мислех че ще успеят да прехвърлят съзнанието на Демерзел в главата. Да видим. Твърде ясно беше заявено, че Демерзел е Данил.
Империята вече стана тоталното зло. Предпилагам сега всички ще се обединят срещу нея. Не помня из романите какво се случваше с Мулето, тук оставиха историята отворена. За Байта и аз не се сетих, но не съм и задълбавала.
Кога ще излиза следващия сезон 😁😁

# 179
  • София
Единственият шанс Демерзел да е жива / съответно Данийл Оливо също, е ако целият и код/съзнание е прехвърлен в 'Първичния блясък' Което не е никак малко вероятно.
Но Оливо е човекът оркестър. Той дърпа конците и движи нещата напред. За Демерзел уви нямаше нищо такова. Тя недвусмислено не успя да пребори кода на Клеон I в себе си.

Веселяшка,
Браво за Байта. Simple Smile Аз уви не се сетих.

Общи условия

Активация на акаунт