Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XIII

• 27 748
  • 492
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Изгледах сезон 2 на Monarch: Legacy of Monsters
https://www.imdb.com/title/tt17220216/

Определено този сезон беше по-добър от първия. Бяха си взели поука от критиките (на мен лично сезон 1 ми хареса, но се усещаше една празнина) и имаше много повече Титани, повече екшън,  усещаше се по-големия мащаб и този път вложените милиони си личат.
Дано подновят сериала, но кък момента няма такава новина. Сезонът завърши с клифхенгър и се надявам да видим и трети сезон.

следват спойлери

Имахме култова сцена на спящия Конг.
Сблъсък на Годзила с Titan X
Епичен сблъсък на Конг с Titan X
И маниакален край с огненият демон на небето - Родан! Един от най-емблематичните титани на Тохо.

Семейство Ранда - трагедия през поколенията
Историята на Бил, Кейко, Хироши, Кейт и Кентаро се превръща в емоционалния център на сезона. Смъртта на Хироши е кулминацията на тази линия.
Много ме подразни Кентаро.
Разбирам го, че иска да върне баща си, но тази заигравка с времето може да отключи времеви сривове и парадокси, появата на още титани и глобален апокалипсис.

Хареса ми телепатичната връзка между Кейт Титан Х. Красиво направена.
Хареса ми как майчиния инстинкт надделя над изкуствения контрол от човека.

А полковник Лий Шоу (Кърт Ръсел) продължава да е сърцето и душата на сериала.

край на спойлерите

Този сезон е голямо разширение на идеята за MonsterVerse.
И прави нещо много дръзко - превръща историята за чудовища в история за хора, които не могат да приемат реалността.
НО, голяма част от феновете не искат да гледат пътуване във времето, а просто да гледат Конг, Годзила и останалите титани.

Оценка на сезона: 8
Цялостна оценка на сериала: 7.5

# 451
  • Berlin
Аз съм на 6ти еп., но много ми харесва сериалът, особено Лий Шоу - и двамата. Simple Smile Харесва ми как разказват за създаването на Монарх, историята на младия Бил Ранда, това, че титаните са вплетени в историята на народите (легенди, предсказания). Като цяло линията с децата ми е малко "бля" обаче, нещо не ми достига, хаха. Иначе добре го нареди Лий Хироши, когато се цупеше, след като прочете писмото на Кей. Едва ли не същата ситуация, но той се обиди на майка си.Rolling Eyes

# 452
  • София
For All Mankind
сезон 5, епизод 6

По едно време се чудех какво по дяволите се случва и какъв е този хаос на всички нива, но много добре развиха историята и всичко придоби смисъл. Сега вече имаме една голяма картина и всичко е заложена на карта.
Земята ще стада без Иридия, но и марсианците как ще оцелеят без доставките от Земята? Патова ситуация. Всъщност не е точно патова, защото Земята може да издържи. Марс не.
Дано се намери някакво разумно решение, но аз съм на страната на свободен Марс! 😀😎
Най-вероятно ще изпратят марсианчето и щерката на лудия Симънс на Марс с мисия да върнат базата, но те ще се обърнат... Много важна ще е и мисията до Титан, но за мое съжаление доста неглижират тази част, а аз се надявах тя да е водещата. Остават само 4 епизода и започвам да се притесняват за тази линия...

# 453
  • Berlin
Започнах Calls, https://www.imdb.com/title/tt9327706/ по Apple TV. Много ме грабна - телефонни разговори, чрез които се представя и разгръща сюжета, нещо като разкази с неочакван край, но само аудио. С гласовете на Педро Паскал, Лили Колинс, Ник Джонас и др. Засега всеки разговор е различна история. Определено държи в напрежение, 2ри епизод ме хвана за гърлото.

Да си допълня за Монарх - какво стана значи - Лий не си спомняше, че е говорил със себе си от бъдещето, че е видял Кей долу, наистина ли и чак когато се случи, се сети.Thinking И нещо не разбрах как си мисли Кентаро, че ще върне Хироши - ще се опита да се свърже с него, докато е долу и да променят бъдещето? Значи те знаят за това, което се случи с Лий или поне за възможността, само дето изобщо не стана ясно. Прото Кентаро каза, че Хироши е бил долу и можело да намери негова версия там??? Може и да успеят, по-натам във филмите няма никой от Ранда мисля, но все пак нямаше никаква логична връзка, откъде му хрумна това.

Последна редакция: пн, 04 май 2026, 11:00 от abs

# 454
Аз доглеждам Дяволският час - първи сезон, и днес ще изтегля втори.
Харесва ми, честно казано, не разбирам защо персонажът на Питър Капалди счита, че му е дълг да действа - той не е супергерой... Гадни неща се случват непрекъснато, не е нещо, което може да се спре.
Скрит текст:
Бях объркана по отношение на възрастта на Луси - помислих си, че изглежда много уморена за 30 годишна - вероятно заради проблемите й, но проверих и актрисата ми е връстница, даже малко по-голяма, а не е на 30, на колкото сигурно е героинята (вярно, че първи сезон е от 22-ра, но и преди 4 години е била на 39).

# 455
From? Аз съм много доволна от сезона за сега.

# 456
# 457
Гледах The myth of the man (2025) на Jamin Winans. Прекрасен филм, въпреки, че не обичам анимация, тук така е направено, че да искаш още.

# 458
  • София
Сериалите на екран през месец май:
- Йелоустоун се появява в друго време и в друг прочит - ранчото е Дътън;
- братята Дафър ни разказват за едни "бесни смахнати старчета" в борба с извънземните;
- документална поредица за Рафа Надал;
- самураи (но не онези "Седем";
- Никълъс Кейдж пак облича костюма на Паяка;

10 нови сериала, които ще следим през май
https://webcafe.bg/seriali/10-novi-seriala-koito-shte-sledim-prez-may.html

# 459
  • Berlin
The Four Seasons го гледах сравнително скоро. Приятно сериалче.

# 460
  • Варна
 А, благодаря, нямам спомен за него, отбелязах си го, също и ,,The Boroughs"-фантастика сякаш.

# 461
  • София
Gen V (2023 - 2025)
https://www.imdb.com/title/tt13159924/

продукция на Прайм ; 16 епизода ; приключил ; спиноф на The Boys
важно разяснение: героите от този сериал са измислени специално за него и целите на ТВ вселената на The Boys. Героите от Джен Ви несъществуват в комикса!

Бях решил да изгледам този сериал преди финалния пети сезон на The Boys. Така и направих. 😊
Реално краят на сериала е с клифхенгър, НО от това което разбирам идеята е била цялата история на всички супове и цялата Вселена да бъде разказана и завършена с последните 3 епизода на финалния пети сезон на Момчетата. Той тече в момента и остават точно 3 епизода до края (ако не се лъжа епизод 6 вече излезе, а аз съм изгледал всичко до пети включително) и точно в тях ще се появи и Мари Моро - главната героиня в тийн сериала Генерация Ви. Предполагам, че ще се появи и цялата групичка, дори и да са с периферно участие, но да видим.

Така, генерално за сериала съм със смесени чувства. Давам му добра оценка, защото имаше някои яки моменти, а и аз съм голям фен на тази Вселена и трудно при сериал, който ми е в зоната 8.5/8.0 (зависи много от финала ; апропо първите два сезона бяха 9.0 ниво) да оценя спинофа му с ниска оценка. Не е типично за мен. Освен ако не е катастрофа, а този сериал е далеч от подобно определение.

Плюсове:
Атмосферата в университет Годолкин ; екшън хореографията, насложените теми и идеи ; добрата връзка с шоуто майка ; повечето герои са добре развити. Например историята на Годолкин и туиста с него беше много добра. Но според мен трябваше да се доразвие и в The Boys.

Минуси:
Липса на оригиналност (прекалено много повтарящи се моменти) ; тонален дисбаланс (тийн драма с/у мрачен свят, не работи) ; усещане за натрапеност на някои определени теми ; липсва онази суровата автентичност, която има в The Boys (макар и тя вече да е леко размита). Твърде 'Уок' ми идва. А когато темата 'казва', вместо да 'показва', то губи своята сила. Това е голям проблем при мен. Но при джензитата минава, защото те рядко се замислят над тези неща.

Сериалът следва студенти в университет Годолкин - елитен колеж за супери, собственост на Воут.
Елитна фабрика за бъдещи ''герои'', където моралът е заменен от рейтинг, а човечността от маркетингова стойност. Основата е състезание за рейтинг и слава, контрол от корпорацията и тайни експерименти със супове.
Нещо като The Boys среща Хари Потър срещат Игрите на глада. 😀

Героите:
Мари Моро - главният персонаж - вина, контрол и нужда от изкупление -> контролира кръвта
Кейт (моята любимка) - любов, превърната в манипулация -> контролира ума/възприятието
Сам (другият ми любимец) - чист трагизъм в супергеройска форма -> много голяма физическа сила
Джордан - двойнствена идентичност, разкъсана между очакванията на родителите и на света в който живее -> сила, изстрелва мощни импулсни вълни
Ема - самовъзприятие, сведено до физическа метафора -> става много малка/много голяма

Ако The Boys атакува системата отвън, Gen V я разяжда отвътре! Славата като наркотик - като форма на зависимост.
Сериалът работи върху идентичност в епоха на етикети, създадени от алчни корпорации, създаващи и налагащи една нова реалност.
Личната травма е като двигател на изборите направени в хода на историята.
Gen V акцентира над това дали изобщо има място за човечност в геройството...
История за поколение, което наследява свят без илюзии и открива, че най-голямата суперсила не е да спасиш света, а да оцелееш в него, без да загубиш себе си...

следва спойлер

Най-важното от сериала беше за проекта Одеса. Разбра се, че Хоумлендър не е сам... Има си братовчедка и това е Мари Моро. Създадени са от Томас Годолкин с еднакъв материал и само те са оцелели. Идеята на Годолкин е била да създаде супове, като божества. Непобедими и неуязвими. И те да властват над света.
Сега много ще ми е любопитно как точно ще използват Мари, която така е написана, че все едно и мъртвец да може да възкреси (ту мъч). Тя може да контролира кръвта и от там става изключително опасна. Дано само не мислят тя да убие Хоумлендър, защото това ще бъде тотална катастрофа. Измислен герой (няма го в комикса) от спиноф да убие главния герой в шоуто майка ще е Епик фейл, грандиозна катастрофа!

край на спойлера

Генерация Ви си е типичен сериал за Генерация Зи (хаха). Интелигентен, но далеч от гениален. Брутален, но понякога самоцелно. Емоционален, но не балансиран. Сериал, който знае какво иска да каже, но не винаги знае как да го каже... Добър сериал но нищо специално.
-
7.0 / 7.5

# 462
  • София
For All Mankind
сезон 5, епизод 7

6 месеца по-късно, много добър епизод... 😀😉 И може би най-добрият през сезона, не знам.
В момент на голяма криза, когато сякаш е стигната точката на пречупване именно човешката амбиция да изследва неизвестното дърпа всички други напред...
Мисля, че тези, които са гледали епизода веднага ще разберат какво имам предвид...
Мисля, че това което се случи на финала ще е кардинално важно за целия сезон и всички хора, и ще обедини всички на Марс.

В хода на епизода много майсторски минахме през всички възможни герои и фази.
Много добър сценарий, бравос! 🙂

# 463
  • София
Сериалът "Adolescence" спечели рекорден брой награди БАФТА за телевизия
https://www.actualno.com/cinema/serialyt-adolescence-specheli-re … news_2592332.html

# 464
  • София
Бива си го, спор няма! Неусетното ни покоряване на социалните мрежи е силна, а и болезнена тема, когато са намесени деца.
И е добре направен. Няма спор, голям филм!

Общи условия

Активация на акаунт