Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 042
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
  • Milano
Толкова.
Другата в Галерията изобщо няма.
На практика са символите на Олимпиадата и някоя и друга топка.
Ползват същата основа и връх от миналата година.
На мен ми се струва, че и символите са същите.
Запалването на светлините официално в събота от 18ч.
Неофициално, една снимка докато ги пробват:

В Галерията ще е само светлини, официално запалване утре.

От утре до 08/12 коледния базар на Oh bej oh bej пред Замъка.

Ще ги снимам в следващите дни.

В неделя е празник на патрона на града - Sant'Ambrogio или Sant Ambroeus на диалект.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 01:06 от regina di cuori

# 661
Чух ,че в Галерията ще има елха на Леново .

# 662
  • Германия
Ние бяхме в неделя там, ами много претъпкан площада, първо това за олимпиадата, после заградени тези бели сфери, тълпа...едва успяхме да се снимаме Grinning
Имаше вечерта вече светлини, но ние си тръгнахме към 18 часа. А и идваме от Германия, където в момента на всеки ъгъл имаме коледни базари и елхи 😆

Хареса ми Милано, цените по заведенията също, капучино за 2.50, тирамису за 4-5 €, аперол за 5€ си е доста добре.
Единствено не ми хареса, че центъра не е само пешеходна зона.

# 663
  • Milano
Мале, мале, съвсем съм се загубила в превода-значи аз съм резервирала в крайна сметка Тайната вечеря в 8.45, после в 12.30 Пинакотека ди Брера и за 16 съм резервирала този музей Palazzo Citterio ( Той заслужава ли си ? Че се чудя сега как да вмъкна с чакане и Замъка(Castello Sforzesco).       На мен като "палат" ми звучеше това Palazzo и тотално съм оплела конците Simple Smile, но добре, че разясни - щеше да стане голяма грешка.

Благодаря за пореден път!

Писали сме едновременно и не съм видяла въпроса.

Виж снимки в нета и сама прецени.

За мен са прекалено много музеи за един ден и то в период, в който има други интересни неща наоколо.

Бих посетила само "Тайната вечеря" и Пинакотеката и после обиколка по базарите.

Коледният базар Oh bej oh bej e една от най-старите традиции в Милано по това време - от 1510г.
До 2006г беше на пл. "Св.Амброджо", след това около Castello Sforzesco.

Моята традиция в случая е да пия Vin Brulé (греяно вино) придружено от мекица със захар.😊

Чакам приятелите си от Каляри утре да открием празниците и да спазим традициите 🤣.

# 664
Здравейте, започвам подготовка за италианско пътешествие другата година с нощувки в Милано или региона по време на формула 1. Моля за препоръки за спане, кой район е хем подходящ ММ да си хване влака за Монца, хем аз с 2 броя деца да се разхождаме из Милано. Благодаря 😊

# 665
  • Варна
okoло гарата има и десетки хотели и метро

# 666
Благодаря peterky2002! Има ли някакви ограничения за достъп с кола до този район?

# 667
  • Бургас
Търся начин да купя билет за Бернина влака от Тирано до Сейнт Мориц. Решихме да посрещнем Новата година в Милано. Програмата е следната. Кацане вечерта в Бергамо и там ще пренощуваме на 30.12. на другият ден се пренасяме в Милано и там сме в друг хотел. Вечерта на площада пред Дуомо. На другия ден пътуваме до Тирано. Спим и сутринта с влака червения Бернина до Сейнт Мориц. Там се разхождаме и се връщаме този път с панорамния Бернина експрес. Спим в Тирано. На другия ден с влакчето до Бергамо. Там целия ден и вечерта самолета за България. Всички хотели билети са купени. Само този за влака от Тирано до Сейнт Мориц няма билети в официалния сайт. Някой случайно да знае дали ще има за 2 януари или на друг сайт ще съм много благодарна.

# 668
  • София
Виж сайта на SBB :  https://www.sbb.ch/en

По някаква причина на сайта на RHB и при мен не се зареждат.

# 669
Ще следя с интерес как ще го организирате, защото ми е в плановете и на мен....Наскоро гледах туристически клипове в ютуб и от там разбрах следното- другите червени влакове от Трано до С.Мориц вървят по същия маршрут като Бернината, но са няколко пъти на ден, докато Б е само един или два пъти (зависи от сезона),  прозорците им не са никак малки и също се гледа добре, а цената е съвсем различна.Хубаво е да се сяда в задната част на влака, така по-добре се вижда виещата се композиция.Дръжте ни в течение Simple Smile

# 670
  • София
Така е.
Регионалните влакове ползват същия маршрут, а цената е значително по-ниска от на туристическия. И са редовни - горе долу на всеки час има.

# 671
  • Бургас
Моето проучване за Бернина. И двата влака са червени от вън. Единия е с отваряеми прозорци, малко по-малки и билети се купуват от италиански сайт. Другият е с по-големи прозорци, които не се отварят и се купуват от швейцарски сайт.  Единият е само Бернина, а другият е Бернина експрес. Този по-обикновеният е нещо като хоп-он хоп-оф. Може по пътя да слезеш на някоя спирка и после да продължиш. На експреса не може. Аз винаги купувам от оригиналния сайт. За експреса купих за 2 януари преди повече от месец. За другия малко се забавих, разболях се, гледах внучката. Тогава още  можех да си купя от сайта, но сега не може. Пише, че няма билети. Затова да не рискувам и реших - купих от Get your guide. Вместо по 40 евро, по 60 евро на човек. Има  организирани екскурзии от Милано, но ми се видя много време да се пътува цялото това разстояние за един ден. Затова решихме да имаме две нощувки преди и след ходенето до Сейнт Мориц в Тирано. Като се върнем ще пиша, кое как е било.
Ако някой пише и как е в новогодишната нощ ще обменим впечатления.

# 672
  • Русе
Здравейте,
Имам въпрос относно придвижването от летището в Торино - има ли шатъли подобни на тези от Бергамо?
Не открих такава информация. Полетът ни пристига по разписание в 21:15 и ще сме само с дъщеря ми, та се чудих как да се придвижим до апартамента, който сме наели.

Здравейте, започвам подготовка за италианско пътешествие другата година с нощувки в Милано или региона по време на формула 1. Моля за препоръки за спане, кой район е хем подходящ ММ да си хване влака за Монца, хем аз с 2 броя деца да се разхождаме из Милано. Благодаря 😊
Ние със съпрута ми посетихме Формула 1 през септември. Бяхме отседнали в апартамент близо до метро станция Precotto и от там хващахме линията М1 до последната спирка Sesto 1° Maggio FS, от където пък тръгваха специални автобуси за пистата Монца. Този вариант ни беше най-удобен.

# 673
  • София
Има, да.
Има шатъли Flibco до Торино, както и регионален влак.
В Гугъл мапс маршрутите им са налични и можеш да прецениш кое ти е по-удобно.

# 674
  • Milano

Ако някой пише и как е в новогодишната нощ ще обменим впечатления.

И тази година не са предвидени никакви събития на площада пред Дуомо.
За разлика от миналата, достъпът ще е силно ограничен - максимум 4500 човека, заради инсталациите за Олимпийските игри, срещу ок. 20 000 през миналата.

Ще има 6 входа за достъп до площада, както и изходи.

''Забранена е продажбата ''за вкъщи''(take away) и консумацията на напитки в стъклени бутилки, в кенчета и на алкохолни напитки, както и продажбата и паленето на фойерверки и т.н. в цялата зона около Дуомо“.

Още не е решено дали Галерията ще бъде затворена и къде ще бъде поставен входа за достъп откъм нея.

Следете си или пък питайте тук няколко дни преди това кога ще затвори станцията на метрото на Дуомо на 31/12.
Ползват се съседните спирки.

Общи условия

Активация на акаунт