Милано и Северна Италия - тема 19

• 33 976
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • In transit
Здравейте,
Имам въпрос относно придвижването от летището в Торино - има ли шатъли подобни на тези от Бергамо?
Не открих такава информация. Полетът ни пристига по разписание в 21:15 и ще сме само с дъщеря ми, та се чудих как да се придвижим до апартамента, който сме наели.

Има много удобни влакове от самото летище до центъра на Торино. Тук има подробности: https://www.aeroportoditorino.it/en/tomove/parking-transport/by-train
Това са часовете на тръгване във вашия диапазон:

Този в 22.30 е последния.

И за автобусите. Освен flibco има и на Arriva. https://www.aeroportoditorino.it/en/tomove/parking-transport/by-bus

Вижте кой транспорт ще ви е по-удобен до мястото за настаняване.

# 676
  • ВАРНА
Ние планираме Тирано - Сейнт Мориц - Тирано на 01.01. , като начална и крайна точка е Милано. Ясно, че ще е един цял ден във влак Simple Smile Чудя се в Сейнт Мориц колко време да отделя.

# 677
  • София
Градчето е лъскаво, курортен тип, не е типично планинско селище с романтичните къщурки, крави и цветя навсякъде.
Съветът ми е са го обходиш със стрийт вю-то и да прецениш.
Според мен, точно там, цялото удоволствие е в пътуването от / до, а не в самото градче.
И Давос е така.

# 678
  • Русе
Mikkey, благодаря! При всички положения ще сменяме транспорт, просто такова е местоположението.
И  с влак, и с Флибко. Сигурно ще изберем влака, че е по-евтин.

# 679
  • Бургас
В Сейнт Мориц искам да видя неща от архитект Норман Фостър. Има изцяло от него сграда и също други частични неща. Много ми харесва като творец.
Къде сте планирали новогодишната нощ.

# 680
  • Milano
На 07.12 беше празник на патрона на града - Сант'Амброджо.

Едноименната Базилика е една от най-древните църкви на Милано и втора по значимост след Дуомо.
Построена е по желание на тогавашният епископ на града - Амброджо между 379г. и 386г, по времето когато Медиоланум (Милано) е бил столица на Западната Римска Империя.

Зад олтара се намират мощите на Св.Амброджо (в бяло), Джервазио и Протазо

В задната част на Базиликата  от 09.12.25 е отворена за посещения една нова част наречена "Амброзиус - съкровището на Базиликата", която случайно открих онзи ден, че е безплатна до 24.12, след което от 26-27 ще струва 5 евро.

След което се минава през книжарницата отвън, където се проектира интересно филмче за историята на Базиликата, Амброджо и т.н. със субтитри на английски.

И последно, от поредицата любопитни факти.
Вляво от църквата, гледайки срещу нея, има една колона, наречена "Колоната на Дявола".

Била е част от palazzo imperiale romano, построен от Массимиано.

Според легендата, Дявола след многобройни неуспешни опити да изкуши Амброджо, стигнал до физически сблъсък с него, при който забил рогата си в колоната, оставяйки две дупки.

Неуспявайки да се измъкне, изчезнал през тях, проправяйки път към Ада и оставяйки мирис на сяра.

Разказва се, че  ако долепиш ухо до тях, понякога се чуват шумове от Ада и има мирис на сяра.

Аз не ги усетих.🤣

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 13:38 от regina di cuori

# 681
Праведна си ,Реджи!
Толкова интересни неща показваш и разказваш, встрани от тълпите туристи. Два пъти съм била в Милано, имам усещането, че не съм. Страхотен инфлуенсър си!

# 682
  • Milano
Марулета, не знам дали съм праведна.
Обичам "Дявола" (Милан) от ок.40г.🤣
Благодаря ти!

В тази връзка няколко снимки от неделя:

По празниците мелето беше тотално.
Излизаш от метрото и няма къде да мръднеш.
Затова са ограничили силно броя на хората в Новогодишната нощ.

Елхата, вече запалена:

Украсата по corso Vittorio Emanuele II, свързана с Олимпийските игри:

Моята елха🤣:

Тази в Галерията (сменя си светлините):

Grand Hotel et de Milan, via Manzoni:

Украса по via Montenapoleone, бях я пускала на дневна светлина, сега на вечерна:

Диор на корсо Венеция:

Via della Spiga:

Елхата на пл. Кордузио:

И разни хубави неща, като за мен:

Толкова засега.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 00:09 от regina di cuori

# 683
Реджи, огромно благодаря! На онзи дявол и аз съм фен!
  Защо навсякъде има от тези циментови пейки? Направило ми е впечатление, че освен в парковете, няма много пейки, освен пред църквите/изкочи ми от акъла католическото наименование/ в Милано.
   Аз съм със зверски болки в коленете и вървя,вървя и търся местенце да седна за 5 мин, еми няма.Присядвах на едни циментови колчета, поставени на ръба на тротоара . По-скоро се подпирах. Което не ми пречеше де, не как даже. Това за Милано ми е направило впечатление.

# 684
  • Milano
Марулета, така е.
Пейките са по градинки, паркове и някои площади.
Защо са от цимент - потърсих отговор в интернет- били по-лесни за поддържане, по-издръжливи и неудобни за бивакуване и спане от бездомници.
Заради последното и заради декор не се срещат често в историческата част.

Утре съм запазила час за Experience Tram - нещо май ще прожектират на борда свързано с Олимпийските игри - половин час обиколка от piazza Fontana до Cairoli (Замъка).

# 685
Макар Рим да е извън обсега на темата, това не бива да се пропуска:

В Рим са отворили две нови станции на метро линия С - Колизео и Порта Метрония.
Това са не просто метростанции, а културни атракции, където са изложени древни римски артефакти и руини, открити по време на строителството, като кладенци, керамика, фрески, мозайки и др.
https://fb.watch/E6PkFAoA1E/

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 13:52 от SamoDiva

# 686
  • In transit
Самодива, забрави да добавиш, че от септември ще има полети от Варна до Рим. Heart

# 687
  • Milano
Да не сбъркахте темата?

Напомням, че на Коледа градският транспорт върви от 7.00ч. до ок.19.30ч.
Тук линкове за часовете на метрото, автобуси, трамваи и тролеи.

https://www.atm.it/it/ViaggiaConNoi/InfoTraffico/Pagine/Orari%20 … %20natalizio.aspx

От утре в делнични дни е в сила съботното разписание, но това е маловажно.

# 688
  • In transit
Реджи, не точно Simple Smile само отбелязахме новините, че повече варненки четат тук. Няма повече.

# 689
  • Milano
Мики, вероятно хората пътуващи за Рим следят съответната тема за любопитни факти.
Така поне може да се възползват, ако им представлява интерес.

Ако някой тук го интересуват археологически находки в метрото - такива има на спирка Sant'Ambrogio в коридора, свързващ M2 и M4.

https://blog.urbanfile.org/2025/02/05/milano-centro-storico-m4-s … rti-archeologici/

Намерени са средновековни останки от подпорната стена на Naviglio di San Gerolamo, който е тръгвал от Кастелло Сфорцеско към De Amicis и е първият канал, който е заземен.

Общи условия

Активация на акаунт