Мнение за движимо и недвижимо имущество

• 830
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте интересувам се каква "врътка" и дали изобщо има такава при следната ситуация: При закупуване на имот собствениците искат да разделят имота на движимо и недвижимо имущество с цел да спрестят някой лев на новите собствените.
До колкото е така и какво се случва при разделянето на имота?

# 1
  • Пловдив
Местен данък ще платят само върху цената на "недвижимото", за друго не се сещам. Ако движимото не го напишат изобщо в нотариалния акт, ще спестят и нотариална такса.
Кое е движимо в случая? Защото обзавеждането наистина си е такова.

# 2
  • София
Ами явно обзавеждането в случая просто ми става странно защо някой би делил? В край на сметка недвижимото ще е 80-90% и няма да си спестят кой знае какъв данък.

# 3
Ами явно обзавеждането в случая просто ми става странно защо някой би делил? В край на сметка недвижимото ще е 80-90% и няма да си спестят кой знае какъв данък.

Реално да, но при прехвърлянето може да е 50/50, например за апартамент с цена 100хил. лв, може да се “продаде” апартамента за 50хил. и обзавеждането за 50хил. Така купувача плаща общо 100хил.лв, но данъци, нотариални такси са върху 50хил. Ще се спестят пари от нотариални такси в най-общия случай. Но продавача би следвало да дължи данък печалба върху продаденото движимо имущество (не съм много сигурна за това, може би зависи от имуществото, какво е декларирано и т.н.)

# 4
  • Далечният изток
Врътката е, че в нотариалния акт като продажна цена е записана една сума, а реалната е по-висока. Купувачът плаща цялата реална сума на продавача, но пред нотариуса се представя бележка от банката за тази по нот. акт, а останалата с основание "обзавеждане" не го интересува. Затова се разделя сумата. Ако в нот. акт е посочена реалната цена на продажбата, няма смисъл от никакви врътки.

# 5
  • София
В такъв случай ако се взима ипотечен кредит то на каква сума ще се отпусне? Ако да кажем имота е обявен за 120 хил., но недвижимото имущество е 100хил.+движимо 20хил., то до колкото разбирам банките ги интересуват недвижимото имущество и отпускат кредит върху него. Тия 20хил. ще се дадът на продавача "под масата" или бъркам?
Другото е има ли право купувача над движимото имущество тъй като според продавача той не иска нищо от него ама това са само думи. Ако то не фигурира никъде аз нямам право над него.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 11:50 от I.R.

# 6
В такъв случай ако се взима ипотечен кредит то на каква сума ще се отпусне? И това не е ли даване на пари под масата?

Да, даване на пари под масата е.
Ипотечния кредит зависи от дохода на купувачите, също и от банката.
Преди време ОББ позволяваха (поне при мен беше така) апартамента да се прехвърли на данъчна оценка. Пример: Апартамент с продажна цена 100хил.лв и данъчна оценка 20хил. лв, ОББ ми "позволиха" да прехвърлим на данъчна оценка, но тогава банката отпуска по сметката на продавача само сумата, върху която е прехвърлен апартамента (т.е. данъчната оценка, която е 20хил.лв), а останалата разлика (80хил.лв) по моята сметка и тогава "задължението" да доплатя на продавача е мое. т.е. хипотетично, аз мога да не му доплатя нищо, а той не може да ми търси отговорност, защото сме подписали, че ми продава апартамента за 20хил.лв.
В случая това е риска за продавача (аз мога да го прецакам и да не му платя), а риска за купувача е, ако сделката се развали поради някаква причина, то продавача ми дължи също само тази сума, върху която сме прехвърлили.

Към днешна дата малко позатегнаха кредитирането, та не знам дали биха допуснали подобно нещо.
Кредита, който ще ви бъде позволен, ще бъде на база оценка на имота (оценка от оценител на банката), а кредита, който ще ви отпуснат ще бъде на база продажна цена. т.е. Ако купувате апартамент за 100 хил.лв, банката го оцени на 120хил.лв, но ще ви отпуснат 80-85% от 100хил., но това трябва и да е сумата върху която прехвърляте. Ако прехвърлите на 50% от тази сума, то банката ще ви отпусне 80-85% от 50хил. останалото може да финансирате с потребителски кредит например.

Като цяло зависи какъв е вашия случай и какви са таксите, които бихте спестили от подобна "врътка". Ако сте с готови пари, може би си заслужава да спестите 2-10 хил. от нотариални такси, но ако ще финансирате с кредити, то може би не си заслужава да спестите 2-10хил.лв от такси, но да ги дадете като лихви за потребителски кредит.

Ако да кажем имота е обявен за 120 хил., но недвижимото имущество е 100хил.+движимо 20хил., то до колкото разбирам банките ги интересуват недвижимото имущество и отпускат кредит върху него. Тия 20хил. ще се дадът на продавача "под масата" или бъркам?
Другото е има ли право купувача над движимото имущество тъй като според продавача той не иска нищо от него ама това са само думи. Ако то не фигурира никъде аз нямам право над него.

Банката ще отпусне 80-85% върху 100хил. т.е. 80-85хил.

Останалите 20 не се дават под масата, а той ви "продава" обзавеждането, също пред нотариус, но таксите са по-ниски.

# 7
  • София
Не, апартамента ще се финансира с ипотечен и потребителски кредит.

# 8
  • Далечният изток
Тогава няма никаква логика да се прави това.

# 9
  • София
Логиката на продавача е да спести такси на купувача. Нещо много безвъзмездно ми се вижда и затова попитах.

# 10
  • Далечният изток
Да, но когато има ипотека, няма да стане. В акта трябва да се напише реалната цена.
Той чул продавачът, че така правят, ама когато няма ипотека.
И какво се е загрижил продавачът за таксите, които се плащат от купувача?!

# 11
  • София
Именно затова не смятам, че му е чиста работата. Иначе продавачат знае много добре, че ипотечен кредит ще се тегли, че и потребителски.

# 12
  • Далечният изток
Сетих се друго. Ако между купуването на този имот от страна на вашия продавач и продажбата му са минали по-малко от 3 години, продавачът дължи данък печалба, ако има реализирана печалба разбира се, тоест продава го на цена по-висока, отколкото е купен. Ако случаят е такъв, може затова да иска в нот. акт да се пише по-ниска продажна цена или поне по-ниска от тази, на която го е купил.

# 13
  • София
Нямам такава информация, но благодаря, че споделихте!

# 14
Според мен ако има подозрителни стойности рискуваш проверка и да ти бъде обявена сделката за невалидна.
Кой печели и кой губи ?
Плюс това ако има някакви големи дефекти или другинеобявени недостатъци  - за каква стойност ще претендираш ?

Общи условия

Активация на акаунт