Джобни пари

• 4 530
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
Е това другата крайност, 20 евро на месец 🙄 чак пък толкова ..
Оставете децата да се научат и да спестяват. Не е само за харчене...

Няма за какво да харчи. И да ти кажа - достатъчно е спестил от РД и Нови години и разни поводи. Сумата е четирицифрена в евро. Сам поиска да му открия сметка и да ги сложа там.

Познатите ни деца също получават по толкова, а някои изобщо нямат джобни пари.

Сумата е напълно достатъчна. Живеем в Германия и малката ми дъщеря е на 12 години. Получава също 20 евро на месец, като това са изцяло за лични нужди. Храна си носи от вкъщи, карта за автобус, телефон и ако реши все пак да обядва в училище, се поемат от нас.
Синът на 16 години получава 60 евро на месец. Като и на него транспорт, телефон и храна са поети от нас. От 1 година работи веднъж седмично и получава около 200-250 € заплата. Почти всички деца на неговата възраст работят  и си изкарват допълнително джобни - разнасят вестници, в някой цех като помощници, в ресторант, гледат кучета или малки деца.

Голямата дъщеря е студентка и получава от нас 165 €/месечно. Отделно получава детски, студентски заем, който ще ѝ помогнем да изплати след края на следването и работи почасово.

# 31
Такива пари ги изхарчват през телефоните. Освен това си поръчват неща ( като дрехи, но и всякакви други ) по интернет, и то не от най-евтините. Относно храната - има училища без столова или лавка, та учениците се разхождат из града през междучасията да си купуват разни дюнери и пици със съмнителни качества на високи цени.
Все пак погледа ми е предимно към хора с отчайваща финансова култура ( а и другата култура им куца много ).

# 32
Отскоро  давам по 6 лв.на ден.Ученикът е в осми клас  в гимназия, но то и няма какво да си купи.Повечето се спестяват в касата му.🙂

# 33
Давам му по 15-20лв на ден, зависи от деня и колко дълго продължава. Има дни, в които се храни навън, тогава и 20лв не му стигат. 8 клас, момче.

# 34
Бих се усъмнила в информацията, че му дават "по 40 лв. на ден". Тя сигурно е по някакъв начин невярна, в смисъл едва ли му дават тази сума всеки ден. Възможно е да дават при определени случаи, а това да се представя като ежедневно между самите деца или някой нещо да не е разбрал.
Дъщеря ми се случва да излезе без мен, например поканили я семейството на приятелче на разходка с тях. Тогава давам да си има в нея достатъчно пари, за да не са задължени да я черпят хората, а и ако влязат в някой магазин и си хареса нещичко, да си го купи. На училище няма къде да се похарчат 40 лв., освен да се черпи целият клас ежедневно.
Аз постъпвам точно като вас. Давам повечко пари, когато излизат с приятелчета до близката сладкарница или играят пред блока - я за водичка, я за вафличка или чипс, колкото и да ми се иска да опазят децата от тия боклуци, няма как на 100%. Но да, всеки, всеки ден.  И то малкото пакостниче само на 10 и ги върти всички, че дори и не само през седмицата, а вече и събота и неделя си иска дажбата от 40 лв. Но какво да се прави...в крайна сметка така са решили. Доколко това е възпитателно според мен няма значение. Не съм никоя д ги съдя, но ....пак има едно но...

# 35
Какво купува за 40 лева всеки ден?

# 36
С 40 лв на ден .... баровче 😂 сега сериозно, аз не харча такива пари на ден. В момента съм с бебе, но живот и здраве да стане ученичка, ще получава адекватни джобни колкото да си вземе нещо ако има нужда. Не смятам че нещо позитивно и възпитателно се получава ако даваш такива големи суми на дете.

# 37
Ако детето има дълъг ден навън и много ангажименти и зависи къде хапва и какво може и 40лв да му дойдат и малко. Много зависи с какво разполага семейството, за някой хора 40лв са нищо, колкото и да се чудим ние тука. Моят 3 има такива дълги дни. Излиза за училище в 6.30ч свършва в 14.10 отива обядва. Яде обедно меню горе долу го сложи 10лв. Преди това е закусил нещо плюс вода или друго за пиене. След като обядва има урок от 16ч до 17.30ч хапва нещо и отива на тренировка от 19ч до 20.30ч. Като сложиш предвижването от място до място, няма време да си дойде до вкъщи. Та може и 20лв да не му стигнат. 20лв казвам защото в такива дни му давам толкова. Отделно той има и карта, в която има пари за месеца. За тренировки, за фитнеса и такива допълнителни неща, които са извън всекидневното изхранване.

# 38
Давам по 10 лева на ден на дете. Понякога им остават и на следващия ден само додавам. Децата ми са почти по цял ден на училище.

# 39
GoSSipSs, обаче тук в темата става въпрос за дете във втори клас. Колкото и да му е дълъг денят има стол или кетъринг платен от родителите и закуска от училище. Вярно, подкрепително, но все пак. Авторката уточнява, че родителите дават и храна в кутия, т.е парите не са за храна, придвижване, заплащане на уроци, а наистина джобни и то, защото съучениците му били богати. А в един от последните постове пък казва, че всеки ден се връщал с нова книга. Малко ме съмнява и едното, и другото.
Преди 2-3 години при нас една шестокласничка, която получавала по 40 лева на ден се оказа, че залитнала към наркотиците. Бащата се разкайваше, но и той смятал, че детето трябва да е спокойно, защото пътува до училище, обядва навън, има ангажименти... Оказа се, че парите са стигали и оставали, но за неща, за които не ни се иска да имат пари децата ни. 40 лева на седмица за хора с възможности и при условие, че част от тях детето харчи за книжка са ми ок щом имат такава възможност.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 08:47 от Mama Ru

# 40
Обягнало ми е че детето е 2ри клас. До 7ми клас включително моят си носеше храна, даже и сега често си взима. Поради простата причина, че в училище няма какво да си купи освен тестени закуски, а моя не яде.
 Иначе да за наркотици и т.н. парите биха могли да улеснят достъпа, но липсата на такива не би го илиминирала, но това е друга тема..
До 4 клас давах по 5лв на ден, от 5ти клас до сега около 15-20лв., според деня на детето ми. Примерно последния учебен ден дадох 10лв, защото нямаше ходене никъде, но това при нас е рядко.
А моят ако иска някоя книга или поръчвам или взимам, ако имам път до книжарница, но пари за това не дава той. Аз плащам книгите. С 15-20лв джобни и ядене 2-3 пъти на ден навън съм далеч от мисълта, че има пари за книга примерно. То само водата дето си купува днес ще му е 4 лв.

# 41
Аз давам по 20 лева на ден на осмокласничката, но тя учи в друг град. С  парите за първия ден си плаща пътя в едната посока (на връщане я вземам и плащам аз) + давам храна за 2-3 дена. Харчи за закуска, за обед или вечеря в някои от дните, понякога си купува дрешка от Пепко, тетрадка, химикал или зарядно/ слушалки...

# 42
Ама осми клас, втори клас какво купува? Внучето е втори, с 10 лева си купува дюнер или пица и сок, ако се дореди от по-големите и някой боклук от близката книжарница. По-големите и на кафе ходят след училище и дреболиите им са други и там отиват повече пари.

# 43
Личното пространство ли? Бих питала за какво отиват парите, да не излезе, че някой голям батко в училище всеки ден го преджобва и 40-те лева са такса "спокойствие", да не го бие например.

Лично пространство на третокласника... хубу, хубу...

# 44
Такаса спокойствие...това ми звучи малко пресилено, кое пък да е това училище, в което деца преджобват други деца..Белене ли?

Общи условия

Активация на акаунт