Джобни пари

• 4 399
  • 116
  •   1
Отговори
# 15
40 лв..... Аз не харча толкова за джобни на работа😅, а дори не си нося храна от вкъщи. Максимум 10 лв, ако искаш да разполага с повече пари. Ако закусва вкъщи и носи обяд, то ще му трябват пари за една след обедна закуска и бякакъв снакс. Повече от 10 лв. е абсурдно.

# 16
  • София
40 лв на седмица на 15 годишната, с които да покрие храна, вода (ако си е забравила шишето) и 1 обяд навън, когато е на урок след училище.
160 лв на месец на голямата (21), но реално тя взема стипендия за успех, така че разполога с повече пари. Не работи, защото аз искам да се квалифицира още малко и да стартира директно със стаж по специалността.

40 лв на дете на ден на 10 е абсурдно и много опасно. Опасно е, защото детето разполга с много пари и рискувате да бъде надушено и пристрастено я към някакви вейпове, я към наркотици. Това едно. И второ - ако на 10 детето може да харчи по 800 лв на месец за глупости, как ще му осигурявате такъв висок стандарт занапред? Децата не трябва да могат да си купят всичко, което видят, за да могат да се стремят да се развиват, за да получат нещо - точно както е при възрастните. Ако това дете разполга с такива средства, то няма никакв амотивация да се опитва да постигне висок успех, за да вземе стипендия; даже няма смисъл и да учи кой знае колко, защото стандарт му е осигурен. По мое мнение - екстрите човек трябва да си ги изработва сам когато е на подходящата възраст.

# 17
  • София
И мен би ме било страх детето ми да разполага с такива суми. Едно на ръка, че има всякакви много достъпни ужасии, вейпове, балони, и по-лошо, и отделно че може да стане мишена за тормоз (грабеж), за "приятели" за почерпка и това са само моменталните потенциални проблеми. В дългосрочен план също не виждам полза толкова малко дете да разполага с такъв огромен бюджет.
Малко на "ний кат сме нямали детенцето да има" от скечовете едно време прилича работата. Много са поучителни.

# 18
40 лева на ден на дете на 10???? Сериозно? като стане на 15 по една работна заплата ли ще му се дава? смятам се платежоспособен родител, не къртя милиони, но давам 10 лв и аз. имаме си кутия с храна. тези 10 лева могат да стоят по месец-два непипнати и едва като излизаме на разходка уикенда да ги ползва за нещо.
Извинявам се, ама Драганчо и Петканчо затова се хвърлят от прозорците след дърпане от вейп. Като има 40 лв на ден се чудят после как си ги купуват.

# 19
и на мен границата ми е до 10 лева. Само за нещо за ядене допълнително да си купи. Платил Съм предварително  за обяд, имат закуска. То даже и 5 лева стигат нещо да го изкуши от лафката.  Прибирането и отиването е с мен - разходи за транспорт няма.

# 20
40 лв на ден е прекалено много за дете на 10.
Моят син е в 10 кл. Нямат лавка. До у-то има 2 магазина и Аладин. Купува си дюнер или нещо от магазините. Давам му по 15 лв на ден, като не ги харчи всички. Винаги му остават.
1-2 пъти седмично излизат с приятели (KFC или кино) и тогава му даваме повече, макс 50 лв. И пак му остават.

# 21
Много е, разбира се, но кой каквото дава си е негова работа и никой не е задължен да копира.
Джобни само за еднодневна екскурзия и то 10-20 лв. най-много, за да има и за дребно сувенирче. Има си събрани пари за лавка, евентуално, но си носи храна от вкъщи, а и се прибира наобяд. На 9 е, трети клас, в четвърти ще процедираме по същия начин.

# 22
В Белгия живеем - синът на 12 години получава 20 евро на месец, често му остават. В училище яде на стол, който плащам предварително, и си носи кутия с плод и някаква дребна закуска, защото е от 8:30 до 16 ч. на училище. От време на време след училище си купува бонбони от съседния супермаркет. Ако изхарчи всичко, повече не давам. Например този месец видях, че още на 15-и няма нищо в портмонето. Негов проблем.

Ако излиза с приятели, сигурно ще му давам допълнително, но за момента винаги има възрастен с тях и с него после оправяме сметките.

40 лева на ден прави по 800 лева месечно (само работните дни смятам). Това е абсурд. Аз бих харчила толкова за обяд, ако всеки ден ям в ресторант с келнер и бели покривки. Но съм любопитна да чуя аргументите на родителите. Не ги съдя, да правят каквото искат - пък и след като в България сме присъствали на РД на 11-годишно дете със заря и приватизирани външни басейни на голям хотел в Хисаря, както и на кръщене на бебе с ансамбъл и певици, нищо не може да ме учуди.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 21:59 от Nedinka

# 23
Е това другата крайност, 20 евро на месец 🙄 чак пък толкова ..
Оставете децата да се научат и да спестяват. Не е само за харчене...

# 24
15 г. - c 25 лв. cедмични пари е, за кино и излизания c приятели давам отделно.
Храна cи ноcи, транcpoрт не ползва.
Чудно ми е за какво ги харчи тези 40 лв. на ден това деcетгодишно дете.

# 25
Е това другата крайност, 20 евро на месец 🙄 чак пък толкова ..
Оставете децата да се научат и да спестяват. Не е само за харчене...

Няма за какво да харчи. И да ти кажа - достатъчно е спестил от РД и Нови години и разни поводи. Сумата е четирицифрена в евро. Сам поиска да му открия сметка и да ги сложа там.

Познатите ни деца също получават по толкова, а някои изобщо нямат джобни пари.

# 26
  • Пловдив
Чудно ми е за какво ги харчи тези 40 лв. на ден това деcетгодишно дете.
На всички ни е чудно.

# 27
Абсолютно подкрепям всяка една от вас, защото нормалното всеобщо схващане е близко до средностатистическото мнение, че това са страшно много пари. Дори аз самата си нося в кутии храна, а и недоумявам и самата аз дали бих могла да ги изхарча.

# 28
  • София
Синът ми е на 12 и дневните джобни са около 5-7 лв. Давам му по 25-30 лв. на седмица. Обядва вкъщи, но учат до 14ч., а в понеделник до 15ч. и си купува междинни закуски.

# 29
Бих се усъмнила в информацията, че му дават "по 40 лв. на ден". Тя сигурно е по някакъв начин невярна, в смисъл едва ли му дават тази сума всеки ден. Възможно е да дават при определени случаи, а това да се представя като ежедневно между самите деца или някой нещо да не е разбрал.
Дъщеря ми се случва да излезе без мен, например поканили я семейството на приятелче на разходка с тях. Тогава давам да си има в нея достатъчно пари, за да не са задължени да я черпят хората, а и ако влязат в някой магазин и си хареса нещичко, да си го купи. На училище няма къде да се похарчат 40 лв., освен да се черпи целият клас ежедневно.

Общи условия

Активация на акаунт