Какво четат децата? (за деца от 8 до 13 години)

• 814
  • 25
  •   1
Отговори
Тема за споделяне на литература подходяща за деца между 8 и 13 години.
Какво четат Вашите деца? Разказват ли Ви впечатленията си след като прочетат дадена книга?
Четете ли заедно с Вашите деца? Как избират децата Ви книгите, които да четат- сами или с Ваша помощ?

# 1
На 9 г. е моето хлапенце и откакто се научи да чете сам, т.е. в края на първи клас, не е спирал нито за ден, а пък аз спрях да му чета книжки.
Първите, които прочете са от поредицата за къщата на дърво на Анди Грифитс.
Сега от няколко месеца чете книгите на Дейвид Уолямс.
Явно са много забавни, защото направо ги “изяжда”, метнал се е на мен и много бързо чете.
Скоро прочете и “Макс и Мориц”.
Изобщо - имам си един малък читател вкъщи и съм много доволна.
Ще следя темата, защото ми интересно какви други книги са интересни на децата.

#BGMammaЧете

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 21:45 от Mila1331

# 2
11-годишен, от миналата година чете само книги от серията за Дръндьото, че са му интересни, разбираеми и с подходящ шрифт  за деца с дислексия.
Каката във възраст 10-13 години имаше доста еклектичен вкус и четеше най-разнообразни книги - каквото си хареса от библиотеката у дома, от градската библиотека също, купувахме и нови книги, които тя си избираше. Много й харесаха "Принцът и просякът" на Марк Твен,  "Моето семейство и други животни" на Джералд Даръл, книгите за Пърси Джаксън.
#BGMammaЧете

# 3
Девойката е на 11 и обича да чете напоследък. В момента е започнала Хари Потър и философския камък. Скоро прочете Чарли и шоколадовата фабрика.
За Коледа получи подарък Училище и други бедствия, първя книга и си поиска е останалите две.

Миналата година изчете петте части на Ванилия и страшно много й хареса стила на Катя Антонова. Сега сме.заредили.още няколко от издателство Рибка.
#BGMammaЧете

# 4
  • Пловдив
Само комикси.
Никакво желание за четене няма. Sad

# 5
Моята дъщеря е на 8 години, чете от година и половина. За сега любими са ѝ - " Мили бате" и " Лили чудото". Колеги ме насочиха към серията за Дръндьото, но не зная дали е подходяща за нейната възраст, ще се радвам да споделите мнения. Хари Потър я прочетох на един дъх, но бях доста по- голяма тогава и някак ми се струва рано за нея.
Дори ходих до библиотеката и се консултирах с библиотекарите за препоръка на книги за нейната възраст. Насочиха ме към "Клубът на мъфините", но не беше нейното. Прочете една от книгите само, но с голяма мъка. За мен четенето трябва да е удоволствие, а не насила и затова ще се радвам на насоки от Вас за подходящи книги.

# 6
Моят се запозна с Дръндьото на 10 години, според мен е добре и за 8-9. Текстът е малко на страница, бързо се чете, шрифтът е подходящ за дислексия, езикът и историите ,- също.
Може да опитате и "Пипи", "Емил от Льонеберя", Приказките от серията Френски, Африкански, Японски да издателство Миранда

# 7
Лятно момиче, младата читателка може да опита и с поредицата “Феята от захарницата”, харесва се на доста деца и е по-съвременна история (вижте в библиотеката дали я има, не е нужно да се втурвате да я търсите по книжарници). До дете е, и изобщо не зависи дали родителите четат усилено - децата имат своите си интереси, растат в различна от средата, в която ние сме били като деца, книгата трябва да ги грабне, а не да им бъде задължително четиво, за да разпали искрата на желанието за четене. Успех!

# 8
Fenyx, много благодаря за препоръката. Ще я потърся в библиотеката дано се хареса.

# 9
Дъщеря ми сега завършва първи клас. В момента чете в свободното време и сега е на „Хитър Петър“, баба ѝ я подари. Харесва историите, но ми споделя по-често разкази от читанката.
#BGMammaЧете

# 10
До дете е, и изобщо не зависи дали родителите четат усилено - децата имат своите си интереси, растат в различна от средата, в която ние сме били като деца, книгата трябва да ги грабне, а не да им бъде задължително четиво, за да разпали искрата на желанието за четене.
Така е, личния пример остана в миналото. Ако на нас ни е влияело, при четящ родител, то днешните деца са абсолютни стоици в това отношение.
Моята девойка завършва трети клас - чете Дръндьо и Лили чудото, те са по доста книжки. Хареса "Ние, врабчетата", "Карлсон" и "Мечо Пух", но пък Пипи, Алиса, Пинокио, Лукчо и т.н. "традиционните" по-скоро не я впечатлиха и чете с досада. Феята също не хареса.
В обобщение - харесват се съвременните.

# 11
Аз пък несъвременните му ги четях преди това, когато още не можеше сам. Не мога да обобщя, че всички стари книги не са му харесали. Имаше някои, които обожава и някои, които не му допаднаха.
От старите бих казала, че много му хареса “Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада”, която аз лично не бях чела и ми беше много забавна. Тази, която категорично зарязахме беше “Питър Пан”, но може би просто на 7 г. беше малък. Но много остарял език… “Патиланско царство” също не се разбра особено.
Но пък супер много му харесаха книгите на Роалд Дал, изчетохме “ГДВ”, “Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, както и още няколко.
Така че си е до книга, както и до дете.

А относно личния пример, вкъщи четем. Не чак толкова колкото някога, аз в момента редувам Storytel с обикновени книги. Баща му и всичките баби и дядовци също четат, така че четенето е нещо, с което детето е свикнало от малко.
Аз лично от съвсем ранна възраст съм му изградила режим на лягане, в който електронни устройства и телевизия са забранени, но пък книгата е задължителна. Аз му четях в леглото, докато още не можеше, сега си чете сам.

#BGMammaЧете

# 12
“Феята…” е съвременна и детето изчете всичките книжки от поредицата, но някои по-стари (които ние може да сме харесвали) не одобри.  Според мен изобщо не разбра самата атмосфера; технологичната среда, която ни заобикаля днес е едно нещо, да тичаш по улиците свободно след търкалящи се топки например или да убеждаваш другарчетата, че е забавно да боядисваш огради - съвсем друго, просто начина на възприемане е различен.

# 13
О, да, съгласна съм. Децата просто не разбират някои неща от предишния начин на живот. И трябват мнооого обяснения.
И аз се пробвах да му чета “Том Сойер”, всъщност се смя доста, но ако го оставя сега да я чете сам, не мисля, че ще разбере и половината.
Изобщо нямам идея като дойдат задължителните книги тип “Под игото” какво точно ще схване…
Разбира се, по-старите книги обогатяват общата култура и разширяват речника, но уви, не са най-увлекателното нещо на света.
Аз, самата, да си призная, имам някаква доста голяма неприязън към класиките. Разбира се, когато съм била в училище, съм чела задължителната литература, но някои произведения - с много голямо нежелание.
Уф, да видим сега в края на учебната година какво ще дадат за през лятото. Миналата година след първи клас бяха съвсем нормални книгите, повечето ги бяхме чели вече, така де, аз му ги бях чела или баба му, но го накарахме да си ги чете сам.

#BGMammaЧете

# 14
На "Маншон, Полуобувка ..." много се смя и хареса, но пък любимия ми Джани Родари, на който аз съм се смяла, не одобри нито една.
"Патиланско царство" си е тегава, трябваше да обяснявам много думи от диалект.
Под съвременни нямам предвид всички, разбра се, както и обратното със старите.

Общи условия

Активация на акаунт