Натрапчиви мисли

• 578
  • 8
  •   1
Отговори
  • Washington,USA
Не знам как да го опиша, моля не ме съдете. Имам нещо, което не е депресия, но ме тормози. Ще дам пример - виждам кора, която кара с бясна скорост и си представям как губи контрол и се блъска в хората на тротоара. Или си представям как в някоя храна в магазина има стъкло и някой, който не знае ще я изяде и ще стане страшно. Даже си ги представям нещата. Това са само примери имам и още. Не знам какво ми става. Споделих с роднина и той ми каза, че съм направо луда и ми стана много зле.

# 1
Как да се справите с натрапчивите мисли?
Няма начин, чрез който напълно да се отървете от този вид мисли, но има някои методи, които могат да ви помогнат да не се чувствате толкова напрегнати, когато подобна натрапчива мисъл се появи в съзнанието ви. Някои от тях са:
Оставете ги да изчезнат от само себе си
Натрапчивите мисли са най-стресиращи, когато им отдадете голямо значение и започнете да се чувствате дискомфортно от тяхната поява. Трябва да промените отношението си към тези мисли и да им позволите да изчезнат от само себе си.

Фокусирайте се върху нещо друго
Има голяма разлика между разсейване и рефокусиране на енергията. Именно фокусирането на вниманието към нещо друго може да ви помогне да се справите по-лесно с натрапчивите мисли. Когато подобна мисъл се появи се постарайте да ангажирате съзнанието си с нещо друго, като например спорт или друга дейност, която ви доставя удоволствие и ви успокоява.

Разберете какво отключва подобни мисли в съзнанието ви
Познаването на факторите и ситуациите, които причиняват отключване на натрапчиви мисли при вас може да помогне много за тяхната превенция. Много често подобни мисли се отключват от някои фактори от външната среда или пък вашето психично и физическо състояние.

Напомняйте си, че това са само мисли
Друг начин да победите натрапчивите мисли и да не им позволите да превземат съзнанието ви е да си напомняте, че това са само мисли, които нямат сила над вас. Ежедневно през ума преминават хиляди мисли, на които не обръщате почти никакво внимание. Като си припомняте, че мислите не могат да ви наранят има много по-голяма вероятност да се справите с тях по-бързо без да повлияят по някакъв начин на поведението ви.
Поговорете с приятел
За голяма част от хората е трудно да говорят за натрапчивите мисли, които имат с близките си поради страх от отхвърляне. Трябва обаче да не забравяте, че вие не сте единствените в подобна ситуация. Припомняйки си това ще ви е по-лесно да споделите с приятел за проблема си. Разговорът ще ви успокои, а и подкрепата от близък ще ви даде сили да се справите с натрапчивите мисли.

Обърнете се към специалист
Ако натрапчивите мисли често се появяват в съзнанието ви и не успявате сами да се справите с тях е добре да се консултирате със специалист. Той може да ви помогне да осъзнаете дали нещо в миналото ви, като например някаква травма или негативно преживяване не са причината за натрапчивите мисли и да изградите стратегии за справяне с проблема.

# 2
Този предния комента звъчи добре. ЧатGPT задобрява.
По въпроса. На мен също ми се случва понякога, особено това с колите. Навсякъде ни заливат с информация, за катастрофи и злополуки и т.н. и после как да не мисли човек за тези неща. Отделно си притеснявам, че някой е болен (и аз) ако съм гледала или слушала нещо. Ами как няма? Сядаш пред телевизора и чуваш "Рака на дебелото черво убива еди колкоси хора на година". Изолирай се от неприятни новини. Ако лоша мисъл се задава отвлечи си вниманието. Примерно почни да мислиш какви задължения те чакат, или как някой те е ядосал, или някоя забавна ситуация. Винаги можеш да се посъветваш с психолог, но не ми се струва, че е чак толкова сериозно състоянието ти.

# 3
Човека с "комента" съм аз, приятно ми е хубав ден и честит празник на славянската писмено на всички "Върви народе възродени...." Допълвам се за темата,според мен имате повечко свободно време без ангажименти. Също описва проблем в случай,че мислите се проявяват в процес на извършване на задача. Тъй като в даден момент може да се задълбочавате в мислите и ще се разсейвате. Нито резултата ще бъде с добре завършена задача,вие също няма да сте доволна от себе си, допълнително може да в животозастраващо ако задачата в по сериозна и има участие на още хора и предмети. Пазете си здравето и психиката има решения за почти всичко. 100% гаранция може да се каже за едно нещо,гибелта,всичко останало подлежат на поправки и прегледи и преминаване към по добро.

# 4
Трябва да се видите и поговорите с психиатър.
Това със стъклото/острото нещо в храната показа, че сте вече доста напреднали в процеса. Въпрос на време е да ескалират нещата. Вървете при специалист.

Нормално мислещата психика осъзнава, че в момента в който поставите храната в устата си езика меко я притиска и усеща ако има твърди предмети. Все пак еволюцията ни не е почнала с картофено пюре на прах в стерилна кухня Wink След това дъвченето също е процес, в който усещате веднага ако има малко камъче, камо ли нещо, по голямо. Та освен, че хората не си мислят такива неща, то ако си помислят осъзнато приемат, че това не е страшно. Болни психики обаче разиграват други сценарии - не само със стъкло, с бръснарски ножчета, гвоздеи, карфици, стъкла и подобни. Следваща фаза е да носят в себе си предмета, който ги плаши, че може да бъде погълнат. Крият го по дрехите си, разиграват варианти как случайно го изтърват в храната и т.н.

# 5
Натрапчивите мисли са ОКР.
Обърнете се към психиатър.

# 6
Мисълта за катастрофа, от която едва сме оцелели май също е натрапчива. Това ни се случи преди 20г. и катастрофата цяла година беше постоянно в главата ми. Допитах се до мой познат психиатър как се вадят такива мисли от главата. Той каза, че е добре да се смени средата-ескурзии, нови преживявания и се оказа прав.

# 7
  • Washington,USA
Платих за консултация през healee. Попринцип няма опция за видео среща, ама психиатърката искаше да говорим след две дни, тя ще ми звънне през платформата. Явно съм доста зле 😪. Описах и повечето неща, които ме притесняват.

# 8
Не си сама. Много хора имат НМ.

Общи условия

Активация на акаунт