Преди сме имали спалня за матрак 140/200 см и бях доволна, никак не ми изглеждаше малка. Но май височината на касата й беше над 30 см (на сегашната ми спалня е 40 см), а малката спалня, която бих купила сега (харесала съм Сити 2010 с възможност за двулицев матрак), е с височина на касата 30 см и се опасявам, че с матрак 18 см (който вече е избран като марка и вид, защото имам опит с такъв на друго легло вкъщи и е много подходящ за ортопедични цели) спалнята може би ще бъде некомфортно ниска за сядане. Мисля, че би могло под или над матрака 18 см да се сложи топ матрак и така да се оптимизира височината. Просто не намирам на пазара подходяща спалня за матрак 140/200, която да е с височина на касата над 30 см (има една с луб 49 см, това е пък твърде високо). Няма мостри в магазините за въпросните спални Сити (с височина 30 см и 49 см), ще трябва пак да огледам други модели спални с по-ниска каса, но в магазините те обикновено са с доста високи матраци.
Имам желание да сменя спалнята с по-тясна, защото това ще позволи повече варианти за разположението й в стаята и ще стане малко по-широко между нея и останалите мебели. Освен това се надявам по-лесно да мога да я местя при ремонти, експерименти и др. (налагало се да я местя и за почистване на мухъл по стената зад нея, та сега съм я настанила с табла на 10 см от стената и „мониторирам“ стената). Минус ще е, че няма стандартни матраци с размер 70/200, за да ползвам два матрака един до друг, сега съм с два матрака х 80/200 см и лесно се обръщат.
Когато избирах сегашната спалня, изобщо не съм мислила за височината, просто купих един по-симпатичен комплект. На този въпрос се натъквам едва сега.
Моля да споделите опит с подобна по-ниска спалня, доколко е проблем по-малката височина и как може да се реши този проблем.