Удобна ли е за сядане спалня с ниска каса (т. нар. височина на луба) 30 см?

• 876
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте! Планирам да сменя матрака на спалнята 160/200 см с по-твърд (заради болки в кръста) и си мисля, че сега е моментът евентуално да сменя самата спалня - с по-малка ширина, за матрак 140/200 см, което обмислях напоследък, за да купя новия матрак съответно на размера на спалнята, на който съм се спряла.
Преди сме имали спалня за матрак 140/200 см и бях доволна, никак не ми изглеждаше малка. Но май височината на касата й беше над 30 см (на сегашната ми спалня е 40 см), а малката спалня, която бих купила сега (харесала съм Сити 2010 с възможност за двулицев матрак), е с височина на касата 30 см и се опасявам, че с матрак 18 см (който вече е избран като марка и вид, защото имам опит с такъв на друго легло вкъщи и е много подходящ за ортопедични цели) спалнята може би ще бъде некомфортно ниска за сядане. Мисля, че би могло под или над матрака 18 см да се сложи топ матрак и така да се оптимизира височината. Просто не намирам на пазара подходяща спалня за матрак 140/200, която да е с височина на касата над 30 см (има една с луб 49 см, това е пък твърде високо). Няма мостри в магазините за въпросните спални Сити (с височина 30 см и 49 см), ще трябва пак да огледам други модели спални с по-ниска каса, но в магазините те обикновено са с доста високи матраци.
Имам желание да сменя спалнята с по-тясна, защото това ще позволи повече варианти за разположението й в стаята и ще стане малко по-широко между нея и останалите мебели. Освен това се надявам по-лесно да мога да я местя при ремонти, експерименти и др. (налагало се да я местя и за почистване на мухъл по стената зад нея, та сега съм я настанила с табла на 10 см от стената и „мониторирам“ стената). Минус ще е, че няма стандартни матраци с размер 70/200, за да ползвам два матрака един до друг, сега съм с два матрака х 80/200 см и лесно се обръщат.
Когато избирах сегашната спалня, изобщо не съм мислила за височината, просто купих един по-симпатичен комплект. На този въпрос се натъквам едва сега.
Моля да споделите опит с подобна по-ниска спалня, доколко е проблем по-малката височина и как може да се реши този проблем.

# 1
Щом имаш болки в кръста - да, много е важно височината да е удобна за сядане и ставане. Измери на друго легло, диван, стол, каква е удобната височина за теб.
Не питаш това, но ще кажа още нещо. Ако спите двама на леглото, и вече сте свикнали на 160, и сега минете на 140 ще ви е тясно. 1/3 от живота си прекарваме в леглото, никога не бих жертвала удобството на съня си заради нещо, което чат-пат евентуално бих правила.

# 2
Аз лично харесвам по-големи спални, за да ми е по-широко, но това си е до вкус. Ниските спални не са много удобни. Ние сме имали, когато бяхме на квартира, след това когато си купувахме наша си взехме по-висока. Определено високата ми допада повече. Мисля че отново зависи от вкуса на човек. Може да опидете в някой по-голям магазин с изложени спални и да пробавате как ще се чувствате вие.

# 3
Правилно ли разбирам, че спалнята е 30 и матрака от 18 см няма да надстърча? Нямат ли нива подматрачните рамки? Значи той “хлътва” вътре и общата височина на леглото си остава 30 см?
Може би удобството за сядане зависи и ат височината на самия човек. Аз съм ниска и сега видях, че 31 см са ми високи чекмеджетата на спалнята. Ако седна там няма шанс да ми е удобно и да стана.
Веднъж спахме на матраците 25 см директно на пода. За мен беше изключително некомфортно.
И все си мисля, че тоя матрак като се сложи надстърча над тези 30 см.

# 4
Щом имаш болки в кръста - да, много е важно височината да е удобна за сядане и ставане. Измери на друго легло, диван, стол, каква е удобната височина за теб.
Не питаш това, но ще кажа още нещо. Ако спите двама на леглото, и вече сте свикнали на 160, и сега минете на 140 ще ви е тясно. 1/3 от живота си прекарваме в леглото, никога не бих жертвала удобството на съня си заради нещо, което чат-пат евентуално бих правила.
Phloxx, благодаря за коментара! Мерила съм височината на удобни столове - на 46-48 см височина ми е удобно; при сегашната спалня - 52 см с матрака, ми е малко високо. Вярно е, че при някои двойки комфортът ще изисква най-малко 160 см ширина на спалнята (т. нар. куин сайз), но ние вече сме пробвали 140/200 и също беше добре.

Аз лично харесвам по-големи спални, за да ми е по-широко, но това си е до вкус. Ниските спални не са много удобни. Ние сме имали, когато бяхме на квартира, след това когато си купувахме наша си взехме по-висока. Определено високата ми допада повече. Мисля че отново зависи от вкуса на човек. Може да опидете в някой по-голям магазин с изложени спални и да пробавате как ще се чувствате вие.
Pastelka, благодаря за мнението! Ще трябва да обиколя магазините и да пробвам, но напоследък нямах време за това и преглеждах мебелите само в Интернет.
Правилно ли разбирам, че спалнята е 30 и матрака от 18 см няма да надстърча? Нямат ли нива подматрачните рамки? Значи той “хлътва” вътре и общата височина на леглото си остава 30 см?
Може би удобството за сядане зависи и ат височината на самия човек. Аз съм ниска и сега видях, че 31 см са ми високи чекмеджетата на спалнята. Ако седна там няма шанс да ми е удобно и да стана.
Веднъж спахме на матраците 25 см директно на пода. За мен беше изключително некомфортно.
И все си мисля, че тоя матрак като се сложи надстърча над тези 30 см.
Di Soleil, благодаря, че се включихте в обсъждането! В схемата на интересуващото ме легло в Интернет не е посочено колко от матрака ще влезе под нивото на касата, но имам единично легло от същия производител и там от матрак 18 см над касата (има и подматрачна рамка) са 12 см, т.е. може да се очаква обща височина 42 см при каса 30 см, но може при спалнята да е различно. С топ матрак 5-6 см може би ще се коригира височината, но ако сложа топ матрака над основния, може би ще се загуби част от ортопедичния ефект, а ако сложа топ матрака под основния, ще се затрудни проветряването на последния...

# 5
Може би от там трябва да тръгнеш. Да видиш при матрак 18 см каква обща височина се достига.

# 6
  • София
Виж в ИКЕА за спални 140 см.
30 см е ужасно ниско и няма да ти е ок на гърба при ставане и сядане.
На мен коляното ми е на около 48 см от пода, спалнята ми е 55 см с матрака - леко е висока, но всъщност ми е перфектна.

# 7
30 см е много ниско и неудобно.
За болките в гръбнака не само твърдият матрак е важен, но и да има достатъчно място за спане, не да се криви човек и да спи свит.
Ако сте двама 140см абсурд да е удобно за спане. Но за един човек е супер.

# 8
Ниската височина изисква повече усилие при ставане/изправяне.
Аз също имам проблем с кръста и ниски спални, табуретки и подобни ме товарят.
Колкото е по високо, толкова по лесно се изправяш.

# 9
В къщи имам ниска спалня ... ужасно е при ставане сутрин... и е много трудно да сядаш ... защото краката ти винаги са свити в колената.

# 10
Аз мразя да спя нависоко, затова с ММ преди 30 години си направихме по поръчка  спалня дървена, невисока с ниски крачета. Така е направена че човек лежи на височина 40 см. Нямах проблеми с нея, беше и много комфортна, Но до последните 3-4 години. Вече имам характерни за възрастта ставни проблеми и за съжаление усещам как тази ниска спалня ми става неудобна за сядане и ставане.

Относно ширината - 140 за нас тази ширина би била тясна. Нашата спалня е 1,60, но последните години, по екскурзии, редовно по апартаменти спим на 180 и трябва да призная, че по- висока спалня  с ширина 180 ми е повече по вкуса. Но вече на тази моя възраст.

# 11
Помислете колко време ще бъдете седнала на спалнята и колко време ще спите на нея. За мен ниска и тясна спалня противоречи и по двата показателя на потребностите на човек с болки в гърба. Колко пъти ще я местите и за какво всъщност ви трябва повече пространство около нея.
Ние около спалнята минаваме само, за да легнем на спалнята, аз лично седнала не седя, но може би при болки трябва време и опора! за изправяне и сядане.

# 12
Помислете колко време ще бъдете седнала на спалнята и колко време ще спите на нея. За мен ниска и тясна спалня противоречи и по двата показателя на потребностите на човек с болки в гърба. Колко пъти ще я местите и за какво всъщност ви трябва повече пространство около нея....
Благодаря на Charomatna_e и на всички по-горе, които се включиха с мнение. Досега не отговорих, защото все се канех да отида да разгледам ниски спални в мебелните магазини и после да споделя впечатления, но още не съм намерила възможност да изляза по магазините.
Основният проблем, заради който искам да освободя повече пространство около спалнята и да не се налага да я местя (защото вече пострадах със здравето не само при местене на спалнята, а дори при обръщане на по-голям матрак, оттогава ползвам два еднакви по-малки матрака с общи размери колкото един голям), е инцидентното излизане на мухъл по стената зад мебелите покрай една външна стена – вече 2-3 пъти, и необходимостта от достъп за почистването му (с препарати антимухъл). Други вкъщи не са в състояние да помагат с местенето, трябва да търся външна помощ или да се справям сама. Проветрявам и ще опитам и с вътрешна изолация на тази стена, но пак няма да имам доверие, че всичко ще е наред зад таблата на спалнята (а преди изолацията трябва да съм решила кое какво ще е и къде ще е - спалня, контакти, стенни лампи, климатик и пр.). В момента таблата е на 10-12 см от тази външна стена, но поради височината на таблата отзад е полутъмно и пак не може да се види добре дали има някакви първоначални дребни петна от мухъл по стената, ще се наложи да се мести спалнята, за да се види ясно. Външната стена е източна и има някакъв температурен дискомфорт в тази стая и през зимата, и през лятото. На тази стена е климатикът (също едно ограничение за мястото на спалнята), прозорците са на друга стена.
Ако спалнята е по-тясна, има вариант да се постави с табла към по-тясна страна на стаята и със странична част от касата покрай външната стена и там да има място за минаване, така че постоянно да е достъпна стената за оглед и третиране (но пък ще идва студ от близките прозорец и врата към терасата; ако пък се сложи с табла към другата тясна вътрешна стена, няма да има удобно място за гардеробите, които сега са там). Ако спалнята е по-малка, може би ще се мести по-лесно. А мисля за ниска спалня, защото главно ниски модели виждам в Интернет при тесни спални 140/200. Заради климатика и разни врати и прозорци няма много варианти за разполагане на спалнята, дори миналата година преместих климатика на друго място в стаята, заради спалнята, и пак не се намира удовлетворително решение (може би, защото тясната стена на стаята е само 3 метра).
В стаята има още три двукрилни гардероба, два скрина, двуместен диван и маса. Ако спалнята се сложи с табла към по-дългата вътрешна стена, ще се намира между две врати, няма да има място за дивана при тази стена и няма да може към телевизора да се гледа и от дивана, и от спалнята, а и се затваря пътеката между двете врати.  Плащала съм на интериорни дизайнери и на архитекти за проекти за обзавеждане на апартамента – безполезни. Съжалявам, че ви предоставям тук доста неподредени мисли, но все още съм объркана по въпроса, а може би задачата, както е зададена, няма решение. От отговорите ви разбирам, че спалня с ниска каса е нежелателна (освен с по-висок матрак, може би), но все пак ще погледна в магазините, поне окончателно да изключа този вариант. Сърдечно ви благодаря за участието и желанието да ми помогнете.Sparkling Heart

# 13
Дора, то наистина е много сложно при теб. Аз никога не слагам мебели плътно до външна стена, оставям поне една педя точно със същите съображения. За вътрешна изолация съм чувала повече аргументи "против", отколкото "за". В спалнята нощем се отделя много вода от дишане, потене. За да не се задържа влага е важно редовното проветряване, поне веднъж дневно за няколко минути с широко отворен прозорец. Вземи един влагомер ако нямаш, да се ориентираш дали проветряваш достатъчно. Говоря от опит, ние сме в район с висока влажност.

# 14
Много фактори са при вас. Имаме влагоабсорбатор, ползвахме го след ремонт и смяна на дограма, събираше много вода (имахме вътрешна изолация), после ни санираха блока и влагата спря, не сме го ползвали от години. Но категорично беше добро решение.
И друго ми направи впечатление - за малка стая, в която се налага да режете от място за спане имате прекалено много мебели. Спалнята наистина е помещение с по-висока влажност и ако спите на затворена врата толкова много мебели са предпоставка за поява на мухъл.

Общи условия

Активация на акаунт