Удобна ли е за сядане спалня с ниска каса (т. нар. височина на луба) 30 см?

• 875
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
...Аз никога не слагам мебели плътно до външна стена, оставям поне една педя точно със същите съображения. За вътрешна изолация съм чувала повече аргументи "против", отколкото "за". В спалнята нощем се отделя много вода от дишане, потене. За да не се задържа влага е важно редовното проветряване, поне веднъж дневно за няколко минути с широко отворен прозорец. Вземи един влагомер ако нямаш, да се ориентираш дали проветряваш достатъчно...
Phlox, добре че ми обърна внимание върху отрицателните страни на вътрешната изолация, че сериозно се бях насочила към такава (имала съм в друг апартамент и беше полезна), ще обмисля въпроса допълнително; мисля като алтернатива дали да се направи цокъл от два реда плочки, та поне лесно да се вижда и почиства мухълът върху плочките (петната от мухъл се появяват само много ниско до пода). Имам малка настолна "метеорологична станция" (часовник, термометър и хигрометър), обикновено показва нормално ниво на влажност.
Много фактори са при вас. Имаме влагоабсорбатор, ползвахме го след ремонт и смяна на дограма, събираше много вода (имахме вътрешна изолация), после ни санираха блока и влагата спря, не сме го ползвали от години. Но категорично беше добро решение.
И друго ми направи впечатление - за малка стая, в която се налага да режете от място за спане имате прекалено много мебели. Спалнята наистина е помещение с по-висока влажност и ако спите на затворена врата толкова много мебели са предпоставка за поява на мухъл.
Charomatna_e, благодаря за напомнянето за влагоабсорбатор, не съм ползвала досега обезвлажнител като отделен уред. Климатикът в стаята има опция за обезвлажняване на въздуха, понякога я ползвам, въздухът наистина се променя. Броя на мебелите в стаята засега не ми се иска да намалявам; избирам мебели, които не са много обемни (вкл. за да се местят по-лесно, напр. гардероби с височина под 2 м).

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 07:29 от dora55

# 16
Ние живеем на място с висока въздушна влажност ( край морето със средна годишна над 70-75%)  имаме външна и вътрешна изолация понеже сме 80% външни стени. Имаме два влагоабсорбатора които работят в 4 помещения. Количеството влага откакто сме ги купили се минимизира драстично. В спалнята, която е малка и с две външни стени, малко отворен прозорец и влагоуловител вършат чудна работа, уреда работи 5-6 часа през деня. Застойните зони ( външните стени) са "отворени". В смисъл няма нищо опряно. Проблем е, че влагоуловителите издават шум все пак и се ползват според това има или няма някого в стаята.

# 17
Купи си поне 160 см, и висока. 30 см е много ниско.

# 18
  • София
Моята спалня е много мъничка /кухня в панелна гарсониера/. Поради това, аз почти се отказах от гардероба. Имам скрин и единичен гардероб - 50 см. Така имам място около леглото.
Но имам и хубава дограма, изолация, боя и всичко.
Пак казвам - виж в ИКЕА. Там има спални 140 см, които дори са лесни за местене.

Общи условия

Активация на акаунт