Близък с алкохолна зависимост

• 894
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте,
Пиша с много смесени чувства като тревога и безсилие… Имам много близък човек, който от години има проблем с алкохола, но в последните месеци нещата стават все по - тревожни. Виждам как се променя физически, емоционално, дори като личност.
Опитвам се да бъда до него, да му говоря, да не го нападам, да го насърча за терапия, но срещам отричане, гняв, моменти на надежда, които после се сриват. Без алкохола е най-добрият и честен човек, който познавам , след алкохола - агресивен и труден .
Много бих искала да чуя как други хора са се справили. Как са останали до някого, който не иска да приеме, че има проблем, но създава проблеми със състоянието си под влиянието на алкохола?

# 1
Имах отношения с такъв човек известно време. Започна уж с по няколко бири на ден и след няколко месеца се пропи.
Опитвах се многократно да говоря с него по темата, най-добронамерено да разбере, че има проблем, но той твърдеше, че съм си въобразявала и драматизирала.
Както казваш и ти когато не беше пиян всичко беше страхотно, но в един момент беше по-често неадекватен, отколкото на себе си.
Реших, че го обичам тогава и останах с него още около 1 година, което днес осъзнавам, че беше грешка, защото изхабих много нерви и брах срам неведнъж.
В един момент, когато видях, че става нетърпимо и започна да ми посяга просто си тръгнах и го оставих да се справя както може, просто защото той нямаше никакво желание за борба, осмиляне на проблема или старание за подобрение.
Не знам в твоя случай дали има шанс за положително развитие на нещата и странаие от негова страна, но ако ситуацията е безнадеждна не се мъчи като грешен дявол до безкрай.

# 2
Лора, благодаря за мнението. В случая говоря за близък - роднина. Има периоди на агресия , което ме тревожи още повече. Няма как да го зарежем, но не знаем и как да му помогнем.

# 3
Започва алкохолна деменция - мозъкът се уврежда от алкохола и няма връщане назад.
Консултирай се с психиатър, лченеие има, но без съгласие на пациента, не може да направите нищо!

Скрит текст:
Баща ми имаше период на подобрение, лекуваше се при психиатър и беше на път да се пребори, но не успя. Беше по-силно от него и си отиде за около 5 години системно пиене.

# 4
Първа стъпка :С говорене и даване на акъл няма да стане ,защото това го афектира повече .
Няма как да му помогнете ,ако той не иска ,но и вие сте длъжни да защитите себе си .Единственият шанс е да го оставите да стигне дъното ,защото само тогава (може би ),ще се осъзнае .Той може да получи адекватна помощ, във всяка една психиатрия в България безплатно.
Втора стъпка :не трябва да го оправдавате и да го жалите .Моя позната имаше проблем със синът й ,и тя знаете ли какво направи ?При поредния агресивен алкохолен изблик извика полиция .Полицията има пълното право при случай на алкохолна агресия да го арестува и принудително да го вкара в психиатрия .Това не трябва да ви плаши да извикате полиция ,защото това е единственият законов начин да го вкарате на лечение .С полицейско постановление ще бъде принудително настанен за един месец в психиатрия .Друг е въпросът че след този принудителен престой ,той ако няма желание да се излекува нещата пак ще са същите .Има и начин чрез прокурорско решение да го поставите под запрещение ,но трябва да се консултирате с адвокат ,защото не съм сигурна в процедурите .
Тоест трябва да играете твърдо ,защото с говорене няма да му помогнете .

# 5
Ако ставаше с говорене, нямаше да има алкохолици. На баща ми се опитаха да помогнат с говорене сто човека: неговите родители + 2те му сестри + тъстовете + роднини + приятели + кумове. Освен това, майка ми го води по лекари, следеше лечението, пак лекари и т.н. Докато накрая той се отдаде напълно на алкохола и стана неадектватен. Последните 2 години беше само бегло присъствие. И друго,  освен себе си, затри и майка си и тъщата си - много тежко приеха смъртта му.

# 6
Познавам само един човек с такъв проблем, който се е оправил и той се оправи сам, защото буквално не му остана нищо, никой около него и това го накара да се осъзнае. Спряхме да му даваме пари назаем, да му говорим и да го убеждаваме и в един момент намали пиячката, хвана си работа и малко по малко се оправиха нещата.

И аз не мисля, че говоренето помага. По-скоро трябва да му се покаже, че пиейки губи нещо важно - здравето си, хората около себе си. Ако има хора около него, които да му помагат в текущото състояние с пари или му търпят глупостите, така ще си кара, няма да се промени нищо.

# 7
И аз мисля, че говоренето не помага.
Има един верен път и той е човекът сам да се осъзнае - сам да поиска да спре. Ако поиска е много вероятно да успее да спре, може и да не може, но ако той не иска няма никакъв начин.
Другите два варианта, които може да проработят са принудително лечение - ако стане агресивен се подава иск за принудително лечение.
Алкохолизмът е болест и трябва да се лекува, така че това е логичната стъпка.
И втория вариант е да се уплаши, че ще умре скоро. Такъв човек се води на лекар под предлог , че е отслабнал, не се храни и лекарят сам ще му сервира новината, че ако не спре да пие, ще умре до няколко месеца.

Брутално е, но самата болест е брутална не само за алкохолика, но най-вече за неговите близки, които го обичат.

# 8
Здравейте,
Пиша с много смесени чувства като тревога и безсилие… Имам много близък човек, който от години има проблем с алкохола, но в последните месеци нещата стават все по - тревожни. Виждам как се променя физически, емоционално, дори като личност.
Опитвам се да бъда до него, да му говоря, да не го нападам, да го насърча за терапия, но срещам отричане, гняв, моменти на надежда, които после се сриват. Без алкохола е най-добрият и честен човек, който познавам , след алкохола - агресивен и труден .
Много бих искала да чуя как други хора са се справили. Как са останали до някого, който не иска да приеме, че има проблем, но създава проблеми със състоянието си под влиянието на алкохола?

Когато човек е решил да се саморазруши нищо не може да го спре. На сила не може да се помогне на никого. Можеш да сложиш ясни граници. Да го обичаш и да се молиш за него. Нито един човек не може да бъде излекуван насила. Особено от зависимост.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 20:15 от metal.vixen

# 9
Да не те отчайвам, но само един човек познавам, който с някаква ампула, подкожно, спря да пие. Обаче самият той искаше да му я сложат.

# 10
Тези ампули не са толкова ефикасни и много опасни ,защото в по голяма доза ,ако на болният му прищтрака да пие може да умре .Аз ,съм за това да го откарат при някой доктор под предлог ,и доктора да го излъже че е много болен .Ако не спре пиенето ще умре .Общо взето това е път без изход ,ако той не иска да се лекува.

# 11
Тези ампули не са толкова ефикасни и много опасни ,защото в по голяма доза ,ако на болният му прищтрака да пие може да умре .Аз ,съм за това да го откарат при някой доктор под предлог ,и доктора да го излъже че е много болен .Ако не спре пиенето ще умре .Общо взето това е път без изход ,ако той не иска да се лекува.
Кой ще е този доктор, който ще каже фалшива диагноза и сам ще си сложи главата в торбата ? Малко ми звучи като турски сериал...

# 12
Това са ампули с налтрексон май. Доколкото знам блокират рецепторите в мозъка и ако човек започне да пие не му действа алкохола, оттам идва и опасността от предозиране. Мой познат преди 20г спря хероин с този препарат, но на хапчета.

# 13
За ампулите те предупреждават.

# 14
Тези ампули баща ми слага и се бие в гърбът .Този Нолтраксон е прекалено скъп и в Българските психиятрии не се прилага много ,а и Нолтраксонът не на всеки действа ,и специално за България само богати хора могат да си го позволят .Тази ампула след като се сложи има за цел да предизвика отвращение от алкохола ,но ,ако алкохоликът е заклет алкохолик и пие ,може да умре .Тази ампула е на дози ,и ако докторът му сложи по голяма доза ,и алкохоликът пие ,има опасност за живота му .Определената доза е за определен период (три месеца ,шест месеца и година),и като изтече този период ,заклетият алкохолик се връща към алкохола .Нолтраксонът в чистият му вариант е скъп метод за България ,и се прилага само в частните комуни и центрове .Има за цел да блокира рецепторите и алкохолика да пие по малко .Един пример :пиеш хапчето и пиеш алкохол ,но с хапчето ,ако си пил до сега две бутилки вино на вечер ,то с хапчето ще изпиеш една .С течение на времето пиеш половин бутилка и стигаш до една чаша .На теория добре звучи ,но е доказано че не действа много добре на хронични алкохолици консумиращи твърд алкохол .При тях трябва първо детоксикация .

Общи условия

Активация на акаунт