Детето ми страда, че няма приятелки

• 2 123
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
Абе това са някакви родителски интерпретации. А момичето дали е тъжно вкъщи или както останалите си връстници общува здраво онлайн и хич не ѝ липсва да се мотае навън е вече друг въпрос. Сега така се общува основно.

# 16
Може би защото я възпитаваме да е стойностен човек, който да цени себе си, е пукнатината която е  във цялата картина.

О, не, другаде са пукнатините. И с такива разсъждения, освен да я закопаете допълнително, друго няма да постигнете.

# 17
Детето ти вече е голямо момиче на 16. Не може мама да и търси приятелки и да и помага за всичко в личен план. Това девойче си има собствен живот. Ако е тъжна, че няма гадже вие ли ще хукнете да и търсите. Момичето е голяно и само трябва да намери начин да се справи с проблема. Разбира се, че родителите трябва да подкрепят децата и да им помагат, но не може да правят всичко вместо тях. Няма как да излезете и да и търсите приятели. Запишете я на някой курс, извънкласна дейност... Нещо във важия град и нека се опита да си намери приятелки. Друго не виждам какво може да направите. Тя е голяма и теябва да си вземе живота в ръце.

# 18
Тя моята майка и до сега се случва да ми мърмори, че като почивам не хуквам да излизам с някой, а отдавна не съм на 16. Има такива хора, на които не им е нужен непрекуснат контакт с другите. Мен лично общуването в група от повече от 2ма-3ма ме изморява и напряга. Да понякога наистина ми се иска да изляза с някоя приятелка на кафе или разходка, но всеки и на някъде вече - деца, възрастни родители, половинки, работа. Трудно се случват нещата.
Няма ли някоя по-близка приятелка в града, където учи, да я кани на гости с преспиване?

# 19
Имам чувството, че поколението е такова. По повод на моята племенница на същата възраст съм разпитвала как са други. Ами много са така - не излизат, учат, спят, на телефона и това е. Явно мъжът ми е прав, че онлайн живот живеят.

# 20
Благодаря ви за всеки един пост,ще се вслушам във всеки един съвет и ще си извлека полезна информация от него .
Благодаря ,че наистина има хора които мислят като мен ,че майчиното сърце винаги ще страда щом вижда че детето и страда по един или друг начин.
Дъщеря ми не е надменна нито надута,наистина обаче проблема  според мен ,е че момичетата с които може да излиза са в града в който учи.
Хубаво е ако наистина успеем да намерим някакви курсове където да посещава през лятото макар че града ни е малък...
Благодаря наистина ,че ми давате ценни съвети,дано има още такива ....

# 21
Нека се запише на курс.Например танци,зумба,или народни танци.Дори да е малък градът със сигурност има такива курсове.Всичко ще се нареди.Не се отчайвайте!Временно е.

# 22
Има ли възможност да живее в града, в който учи? Общежитие, квартира... На 16 не е никак малка, може спокойно да се оправя сама, а при вас да се прибира само през уикендите и ваканциите.

# 23
А във вашия град има ли спорт, фитнес или нещо, на което детето да може да се запише.

# 24
  • София
Според мен девойката да си хареса спортове и курсове в града, в който учи (след като във вашия град няма опции), и да ги посещава през лятото - в тази възраст съм имала среда и хора, с които да излизам, от настоящото училище (а не от старите училища, в които съм учила в малките класове), от клуба по бойни изкуства, където тренирах, от курсовете по английски, на които ходих. Ако във вашия град няма приятели и компания, да търси варианти за контакти и излизания в града, в който учи. Може да опита да си потърси и работа - ще има контакт с колеги и покрай работния ангажимент няма да има време да мисли, че ѝ е самотно. В малък град вероятно ще е доста трудно, но в по-големия град (допускам, че града, в който учи, е по-голям и с повече възможности, може и да се намери вариант за лятна работа).
Отделно приятели ще намери и в университета, когато се измъкне от малкия град, заживее самостоятелно и има повече възможности за контакти и забавления - насърчавайте я да се зареди с търпение, докато дойде този момент.

# 25
Лятото на лагер по планините или на морето? Ако обаче тя не положи усилия да намери приятелки, няма как да стане.

# 26
А какво й пречи през лятото пак да ходи до съседния град да се вижда с приятелките всеки ден? Или да ги покани тях във вашия град за няколко часа?

# 27
  • По света и у нас
Правенето на приятелства се възпитава. Ако тя е инициативна, ако направите 2-3 партита на които да покажете на другите момичета че дъщеря ви е популярна и готина все някоя приятелка ще се залепи. Ако дъщеря в си има интереси и неща които я вълнуват извън приятелките, с това може да им е интересна. Примерно ако е музикална да изнася концерти, да кани момичетата на концертите, ако ходи на спорт, да предложи на приятелките да спортуват заедно ( защото там ще има и готини момчета).
То не е просто приятелството, а е цяла верига от ресурси!
Да не би да няма приятелки защото не може да се отлепи от мама???

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 23:15 от PriMadonna

# 28
Хриси и моето учи в съседно градче. Съучениците му са основно от където е гимназията и останалите са пръснати наоколо, но при нас няма. Дружелюбен е и не страни от останалите, т.е. е в чат групите и когато се организират някъде си решава дали ще иска да иде и се уговаря на мястото и си взима транспорт бус, влак или трамвая . Ако са по-наблизо колело. Иначе за късмет сме в квартал с къщички и около нас са няколко момчета на неговата възсаст , горе -долу с нормалните за тях интереси като баскет, футбол, МТБ и си се разбират кога и какво искат да правят. Разбира се седенето на компютъра не може да се избегне, но поне не седят сами , ами са в на някой в къщата ... то вече сякаш на всякъде са си в къщи и се познава по обувките в коридора . Родителите са свикнали и се знае , че детето е някъде .

# 29
  • Банско
Щом се прибира сама, защо не поседи с тях в града след училище а веднага се прибират?  Ами на 16 е доста закъсняла вече за работа, да я бяхте пускали още преди това. Така ще има хем средства, хем контакти, хем ще ходи до града за работа. Задължително и намерете лятото работа.

Общи условия

Активация на акаунт