СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 790
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Академичен университет: учиш предимно теорията.
Приложен: учиш как да прилагаш теорията, която не си учил в детайли.

За академичните технически университети се иска да си учил профил математика, за другите -не.

От гледна точка на бг-мама не е ли академичен и известен, не става.

# 586
Ако от приложен искаш да учиш магистратура, без да караш пре-мастър не можеш директно да започнеш.

# 587
От професионална гимназия не може да се кандидатства директно в академичен уни, нали правилно съм схванала?

# 588
От гледна точка на бг-мама не е ли академичен и известен, не става.

.....пък български ли е - съвсем!

# 589
В кои държави има такова деление на университетите?

# 590
За Нидерландия от преки впечатления.

# 591
  • София
В малко държави има приложни университети - Нидерландия, Германия, Австрия, Финландия. Те са насочени повече към практическо-техническо обучение, в тях могат да се изучават ограничен вид специалности - основно в областта на компютърните науки /в конкретни сфери/, бизнес специалности, туризъм, околна среда, урбанизъм и транспорт. Специалности като: Медицина, Архитектура, повечето инженерни /а дори и тези, които се водят инженерни там, не дават пълна инженерна правоспособност/, Право /без да броим разни бакалавърски програми по международно или европейско право, което е една много малка част от правото и те квалифицират максимум за чиновническа длъжност в някоя институция, но не и като пълноправен юрист/ не могат да се учат в приложни университети. Имат по-бърза работна реализация, но до определено, по-изпълнителско ниво. Работодателите определено правят разлика между диплома от академичен и диплома от приложен университет - и като заплащане, и като възможности за кариерно израстване. Реализацията на диплома от приложен университет извън държавата, в която е получена, също е под въпрос. Ние нямаме такива университети. Аз ги оприличавам на нещо като полувисше образование.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 15:44 от sanaka

# 592
А във всички ли академични се гледат хорариуми?

# 593
  • София
А във всички ли академични се гледат хорариуми?
И с явяване на отделен изпит ли се преодолява това?

# 594
Значи говорим за ограничени възможности за кандидатстване в 4 европейски държави, така ли? Не за целия останал свят. И доколкото разбирам можеш да държиш някаква приравнителна година, с която може и да те приемат.

# 595
  • София
И аз съм доста над 50.
Постът съм го чел..
Мисля, че е правилен, но просто няма как да стане в държавно училище. В добрите частни става точно това, което е в поста, първият абзац.
И аз гледам да не влизам в такива спорове и затова няколко страници си мълчах.
Твоят пост ме провокира да си споделя опита. Вярвам, че освен учителите по руски, всички останали имат същия опит - не им трябва никога за нищо.
Не знам дали" трябва" е думата. Всеки език е богатство. Само със западен или  само с руски си като кон с кепенци и това е достатъчно основание да се учат езици.

# 596
Според програмата. Хорариум по мат за нас се изискваше за приложен, и ако не беше тогава т.нар зип, нямаше да стигнат часовете.

# 597
  • София
В Холандия предлагат курс и изпит, за да се навакса математиката. Не знам дали във всички университети, но има и такива.

# 598
  • София
Не във всички гледат хорариум и не за всички специалности. Но примерно в Нидерландия в повечето се гледа. В Италия мисля, че не гледат хорариуми и там няма пречка за прием от професионална гимназия /но не съм проучвала в детайли и не съм сигурна/. В Испания ти правят приравняване на дипломата спрямо тяхната и най-висока оценка получават предметите, изучавани в профил, така че и там вероятно дипломата от професионална гимназия също ще е проблем. В Швейцария изобщо не може от  професионална гимназия - там на национално ниво е изискването за България за Diploma za (Zavarseno) Sredno Obrazovanie (akademisch-allgemein bildende Richtung). В UK също мисля, че има ограничения. Та не е само за 4 държави. Но трябва да се проверява конкретно за държава, университет, специалност. Отделно, различни допълнителни обучения и изпити може да се необходими за различните държави, за да може дете от професионална гимназия да продължи в академичен университет - примерно в Нидерландия - да се придобие VWO certificate, за Германия - да се изкара една година Studienkollegs и да се държат техните матури и т.н. Най-общото, което може да се каже е, че за чужбина има ограничения/допълнителни изисквания за прием в университет на деца от професионална гимназия, каквито за деца от профилирана гимназия няма.
Не знам как и дали изобщо чуждите университети приемат валидирането на компетентностите, което влезе в сила от миналата година, т.е. дали и доколко го приемат като заместващо профил/хорариум. На сайтовете на няколко университета, които гледах, не откривам информация за това.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 16:08 от sanaka

# 599
Ето това казах и аз, защото бях чел тези обяснения, Санака го е обяснявала вече. Сега разбрахте ли, Хоуп и другите.
А за езиците също казвам от много дълъг опит. Относно коня с кепенци ако знаеш само руски, да, ще си такъв. Ако знаеш само английски, няма да си такъв.

Общи условия

Активация на акаунт