Екскурзия/пътуване до Мексико с Бохемия

• 1 411
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте на всички! Simple Smile

Октомври месец ни предстои пътуване до Мексико с Бохемия. Предлагаха 2 варианта: тип екскурзия и тип почивка. Избрахме си "екскурзията", защото за какво му е на човек да ходи до такава далечна и хубава дестинация, ако само ще седи в хотела, без да разгледа нищо?

Интересувам се някой от Вас, бил ли е с Бохемия в Мексико и бихте ли споделили Вашето мнение относно как си изкарахте? Бих се радвала и на мнения относно обектите, които са включени като посещения в програмата.

Естествено, ако просто сте били на почивка в Мексико, пак бих се радвала да чуя нещо интересно. Simple Smile

Прикачвам и линк към програмата на екскурзията ->

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 19:20 от kleo1515

# 1
Не ми се отваря страницата на Бохемия. Но аз лично бих отишла само на почивка там, не и на екскурзия.  Може да е малко по-различно за американски туристи, но смятам че не е безопасно като цяло за чужди туристи.
Има отвличания, нападения на туристически автобуси от наркокартели. Но сигурно и зависи къде ще обикаляте. Не ми се отвори линка. Приятели българи, живеещи в САЩ, бяха на почивка. И ходеха на еднодневни екскурзии организирани от курорта. Автобусите бяха придружавани всеки път от многобройна охрана с автомати. Не ми се струват много релаксиращи такива екскурзии, въпреки че е било интересно.
Напишете след екскурзията дали е имало въоръжена охрана. Интересно ми е дали това е само за американски или за всички туристи.

# 2
  • Down south
Не е толкова опасно, не се тревожете. Вероятно 'Бохемия" е някаква туристическа агенция? Страницата не се отваря. Колко е надеждна и реномирана?
След като предлагат такива пътувания, значи би трябвало да имат достатъчно информация за ситуацията и да не ви заведат в Sinaloa и Durango.
Какво и къде се очаква да посетите.
Ще ми бъде интересно да разкажеш.

Посещавамв Мексико 2-3 пъти всяка година.
Има много неща, които бих видяла отново.
Ние ходим на почивка в различни части на страната, а от там на екскурзии за ден.
В туристическите места има засилено полицейско/гвардейско присъствие в пълно бойно снаряжение.

Приятна екскурзия!

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 17:14 от Daylily

# 3
Мексико зависи от туризма в огромна степен и не се допуска да пострадат туристи.

# 4
Поправих линка, сега вече се отваря Sweat Smile.
Иначе, Бохемия е една от, според мен, по-известните агенции, дали добра или не, вече - кой на какъвто екскурзовод попадне Blush Аз попринцип ползвам Емералд и досега съм попадала все на добри екскурзоводи, просто Емералд нямаха екскурзия до Мексико, която да е лично организирана - имат споделена с други агенции и не се знаеше на какво ще попадна.

По програма би трябвало да посетим столицата, Теотиуакан, базиликата на Богородица от Гуадалупе, каньона Сумидеро, Сан Кристобал де лас Касас, Тулум, Паленке, Кампече, Мерида, Чичен Ица, Канкун и други. За някои от местата съм чувала и прочела тук-там нещичко, но гледам и да не чета задълбочено, за да има и някаква изненада като пристигнем там.

И малко порция "Често задавани въпроси" Joy Тези, които сте били на това вълшебно място, с каква валута плащахте, трябва ли да се вземе нещо по различно от обичайните неща за една топла дестинация, а адаптер за контактите взехте ли си?

# 5
  • Down south
Ако идваш от Европа, да, трябва адаптер. Плащане в USD е много добре прието, tipping е задължително.
При покупка на сувенири, договарянето на цената е част от удоволствието или поне така казват.
Мерида е интересен град, като изскочил от филм.
Руините на Тулум, крайбрежието,  Канкун и после Чиченица, вероятно ще са в поредни дни.
Имай предвид, че сезона на ураганите е до края на ноември.

# 6
аз навсякъде предпочитам да плащам в местна валута, освен ако не са едно-две плащания за целия престой. И с карта разбира се. Винаги закръгляват в твой ущърб.
контактите са като американските и трябва адаптер

# 7
  • Down south
Цитат
Мексико зависи от туризма в огромна степен и не се допуска да пострадат туристи.
Мексико зависи от картелите, факт. Туристите са kind of safe, стига да не предприемат неща на своя глава, да не посещават непроверени заведения/барове, да не се доверяват на "случайно" приближили ги хора и т.н. и т.н.
Да не се яде случайна храна и да се пие само бутилирана вода. Да се носят лекарства за разстроен стомах и пр.
Имайте сума в брой, на много места карти не се приемат.
Хората, като цяло са учтиви и добронамерени, особено ако в ръката си имате банкнота.

# 8
Звучи много натоварваща програма. Аз бих избрала почивка с няколко екскурзии. Бях с Бохемия в Египет и спането не им е част от програмата така да се каже, има около 4 часа сън на нощ, и с натрупването е доста трудно през деня да гледаш цял ден обекти до пълно изтощение, а човек като е отишъл на ново място иска и да се снима и да изглежда и да се чувства добре. Не бих избрала Бохемия за толкова сериозна дестинация. Преди 1-2 г имаше проблем с български, и изобщо с туристи от източна Европа, не бяха пуснали цяла група и докато чакат другия полет за връщане били затворени в стая, без храна и отопление, а имаше и бременна. Казваха го по новините, изгубиха и парите и им остана горчив спомен. За такива дестинации четете предварително много за самата държава и политика, и проучете предварително от коя агенция са доволни хората.

# 9
И аз взех по тази програма, но февруари. Ще разправяш, като се върнеш.

# 10
  • Абсурдистан
Искрено ви пожелавам да имате късмет на екскурзията. Не разчитайте на Бохемия. Изключително "дебела" фирма, с интерес единствено към печалба. Никакъв шанс да получите персонално отношение. Изцяло в ощърб на клиента. За такива тежки дестинации, а вече след опита си и като цяло - не бих изобщо си помислила за бохемия.
Качество на персонал - нулево. Много лъжат, много.....

# 11
Здравейте и Честита Нова Година! Christmas Tree

Със закъснение Ви опиша как изкарах екскурзията. Тъкмо така страстите вече се поохладиха. Пригответе се, защото е цял роман.

Групата: 19 туриста + екскурзоводката от България. На място се присъедини и местният екскурзовод. Аз се познавах с малка част от туристите и пътувахме заедно.

Полетите:
Гейтовете ги обявяват 1 час преди полета! Първо пускат да се качат бизнес класа и след това пътниците, които са във втората част на самолета и накрая пътниците които са в предната част на самолета. Ако имате кредитни или дебитни карти на Mastercard, проверете дали не можете да влезнете в лаундж салона на летище София, според типа карта можете да вкарате и по 1 придружител. Отделно си проверете и програмата за достъп до международните лаундж салони. Мисля, че турското летище е включено, но не знам дали е с безплатен достъп или с намалена цена при притежание на Mastercard. Килограмите на чекирания багаж на отиване ни бяха 23 кг. заради вътрешния полет, но на връщане към София можехме да използваме пълните 2 х 23 кг.. Питайте и Вие.
1.София -> Истанбул – 21:15 -> 22:45
2.Истанбул -> Мексико – 01:45 -> 07:05
3.Мексико -> Тукстла Гутиерес – 20:00 -> 21:30
4.Канкун -> Истанбул – 14:40 -> 10:40
5.Истанбул -> София – 14:45 -> 15:05
Това ни бяха полетите по програмата. Нямаше един който да излети според разписанието си, но закъсненията не бяха повече от 1 час. Първият полет изобщо не е 1 ч. и 30 мин., 1 час беше, поне при нас. Може би си дават толкова време, за да броят и закъснението към него. Thinking Вторият полет вече си беше почти 14 часа. Ще имате достатъчно време да спите, който може да спи в самолета (аз не можах) или да ползвате тяхната inflight entertainment system. Има доста интересни филми и сериали, така че ще намерите нещичко и за Вас. Има 2 хранения по време на полета и десертчета при стюардесите. При нас полетът първо спря в Канкун, за да слязат хората, които са за там, и след това продължихме за Мексико. Третият полет. Летище София ми изглежда като 5 звездно летище в сравнение с терминалите на това в Мексико, от което излетяхме. Първо при издаването на билетите (бяха като на хартия от касова бележка), екскурзоводката ни предупреди, че на половината, ако не и повече ще има грешки в имената. Е, така и стана. Аз обаче бях късметлийка и нямах този проблем, но тъй като доста от хората имаха проблеми с имената на билетите и за да не се бавим да ги издават наново, което щеше да ни забави допълнително (че са и доста бавни хората там), местният екскурзовод помоли един от check-in агентите да дойде с нас по време на проверката на документите и багажа, за да потвържи, че сме ние, а не някои престъпници (представете си само – за тяхна грешка, ние да страдаме Joy).  Второ чакахме гейта 1 час, после го сменяха постоянно. Варираха между 2 номера, като един от тях беше на гейтовете, които в момента бяха в ремонт (искаха да ни пратят за зелен хайвер). Екскурзоводката каза, че явно е било защото полетът е бил препълнен. Гейтовете бяха много малки, постоянно се буташ за място и служители на летището идват и ти казват да не стоиш по средата на коридора, за да могат да минават хората. Е, как да стане, като то просто няма място къде да застанеш? Общо взето, най-накрая излетяхме с 1 час закъснение. Четвъртият полет беше около 11 часа. Имах късмета да не е препълнен и тъй като исках да седна с определени хора ни сложиха отзад (не плащахме за избор на място, защото просто имаше свободни). Късметът ми дойде от това, че така се разместихме, че всички имахме по 3 седалки да се разполагаме и успях да си легна да се пробвам да поспя. А и бях близко до тоалетната и до стюардесите, когато исках да ги питам нещо. Отново имахме 2 хранения по време на полета. Последният полет не беше повече от 1 час и вече бяхме в София.

Хотели -> Мотели -> Хостели:
Всеки според вкуса си, но според мен само едно от местата, където отседнахме, можеше да се нарече хотел. Когато Ви пратят хотелите (ще стане седмицата преди или същата на пътуването), прочетете ревюта в интернет, за да бъдете подготвени (аз така направих и въпреки това бях разочарована). Винаги си проверявайте дали са Ви чисти чаршафите и стаите. Налягането на водата в душовете не струва, ако ще се къпете се подгответе да се бавите тройно (говоря за дамите с дълга коса).
1.Exe Alameda 4*, Мексико – Хотелът ставаше. Чаршафите бяха на 95% чисти. Стаята, в която бях нямаше малък хладилник, в който да си сложиш нещо. Банята беше хубава. Изолацията на стаята не струваше. Когато минаваха хора отвън, ги чуваш как ходят и тряскат вратите, а ако съседът ти решеше да пее, щеше първи да разбереш професионалист ли е или не.Joy Закуската беше на блок маса и ми хареса, въпреки че ресторанта беше малък, имаше варианти. На рецепция говореха английски. Типичен хотел – сграда и етажи нагоре.
2.Palapa Palace 4*, Тукстла Гутиерес – Тук няма да мога да съм обективна. За мен това е хостел. Чаршафите ми не бяха чисти. Стаята нямаше малък хладилник. Тоалетната ставаше, душът у нас е по-хубав. През нощта ми се вмъкна в стаята хлебарка, която тогава ми се стори конски размер, защото дотогава не бях виждала нещо толкова голямо и съответно след това не можах да спя, защото не успях да я изгоня. На сутринта се оказа, че нямахме закуска, а беше включена в пакета и бяха едни скандали на нашата екскурзоводка с местната агенция и най-накрая закусвахме. Не беше на блок маса, а един служител готвеше на всички и после сервираше. На рецепция не говореха английски и се налагаше да говоря на испански с тях, с моето А1 ниво. Rolling Eyes Хотел тип хасиенда – двор и около него сградата със стаите.
3.Sombra del Agua 3*, Сан Кристобал де лас Касас – Това беше единственият хотел, който ми хареса и мога да нареча хотел. Чаршафите и стаята ми бяха чисти. В стаята ми имаше мини хладилник. Банята беше хубава. Недостатъкът беше налягането на водата, но това беше във всички хотели. Бях на последния етаж, така че не мога да кажа, че чувах шумове, но предполагам, че който е на първия етаж, ще чува. Закуската беше на блок маса, скромна, но ми хареса. Обслужването в ресторанта също ми хареса много. Следобеда седнахме да хапнем по една торта (която се оказа фламбе) и сервитьорката пред нас донесе и направи заливката, която всъщност беше алкохол и някакви подправки, които ги запали и после заля тортата. Хотелът предлага и пране на личните дрехи, при фирма партньор, срещу заплащане. Дадох депозит и понеже се оказа, че дрехите ми са малко ми върнаха част от парите. Е, това беше приятна изненада. Дрехите ми ги върнаха чисти, сгънати, опаковани и не знам какъв омекотител бяха използвали, но миришеха страхотно. На рецепция и в ресторанта говореха английски. Хотел тип хасиенда.
4.Plaza Palenque 4*, Паленке – Хотелът не ми хареса. Като пристигнахме във фоайето имаше мравки. Чаршафите ми не бяха много чисти. Стаята нямаше мини хладилник. Тоалетната ставаше, душът не. Пак бях на последния етаж, така че не мога да говоря за шума, тъй като при мен нямаше. Хотелът нямаше асансьор или поне не ни казаха, че има. Съответно с багажчето по стълбичките. Закуската не ми хареса особено, направо си беше почти гадна. На рецепцията не говореха английски. Хотел тип хасиенда.
5.Ocean View 4*, Кампече – Хотелът ставаше. Чаршафите бяха на 85% чисти. В стаята нямаше мини хладилник. Банята ставаше. Тук бях на първия етаж и се усещаше, че шумоизолацията им не струва. Срещу хотела е плажът и се поразходихме по крайбрежната. Вечерта обаче отидохме в Walmart, който се оказа на 5 минути от хотела, защото ни беше любопитно да видим какво има. Ами имаше си всичко. Нещо като нашите Метро магазини, но този беше по-голям. Закуската в хотела беше на блок маса и ми хареса, имаше богат избор. На рецепция говореха английски. Хотел тип хасиенда.
6.Doralba Inn 3*, Мерида - Тук също няма да мога да съм обективна. Това беше най-голямата дупка, в която можеха да ни настанят. То ни беше гнус да влезем. Интересното е, че успях да намеря хотелите от предишното пътуване (май 2025) и пак ги бяха настанили в Doralba. Стаята и чаршафите ми бяха мръсни и ходих на рецепция да им кажа да ми ги сменят и да ми изчистят стаята. Бях на последния етаж и пак чувах шум, защото в сградата срещу нашата празнуваха нещо. Вечерта вечеряхме в ресторанта на хотел Mansion Merida, обслужването беше страхотно и храната беше вкусна. Закуската в нашия хотел приличаше на повръщано, да не говорим, че беше малка. Не я ядохме, а си доядохме от вечерята. На рецепция един служител говореше английски. Хотел тип хасиенда.
7.Mex Hoteles 4*, Канкун – Хотелът ставаше. Чаршафите бяха на 90% чисти. В стаята имаше мини хладилник. Банята беше чиста, но нали си знаете налягането на водата беше слабо. Най-големият минус на хотела беше, че една гадинка, пак конски размер, се появи в банята. Бях на горните етажи и не чувах шум. Обаче още като влязох в стаята и нещо почна да издава някакъв много странен звук, чудех се и се чудех какво е, дали не полудявам и накрая от рецепцията викнаха техник и се оказа, че на датчика за дим му е паднала батерията и пищи. Наложи се да го махнат, за да може да се стои в стаята. И двете вечери вечеряхме навън в ресторант El Poblano. Мога само да го хваля. Страхотен беше. Вкусна храна и страхотно обслужване. Ресторанта към хотела беше хубав и закуската беше богата. На рецепция 1 служител говореше английски. Типичен хотел – сграда и етажи нагоре.

Пътуване и забележителности:
Първоначално бяхме с гаден автобус, но Бохемия го смени (уж прави комплимент, за да ни е по-комфортно). Друг път, заради гафовете им го смениха, за да замажат положението. Като под гафове имам предвид хотелите, закуските и т.н. Самото висене по автобуса, докато стигнеш до забележителностите беше голямо, така че ако нямате много търпение, ще се нервирате. Triumph
Сега за забележителностите. Всичко ми беше много интересно. Местният екскурзовод говореше на английски и говореше доста, а нашата екскурзоводка превеждаше на български. Аз лично предпочитах да слушам местния екскурзовод, защото разбирам английски, а и така не се губех в превода. На почти всички обекти имахме малко време за самостоятелно разглеждане и снимки, но в повечето случаи беше прекалено малко. Останах с впечатлението, че не са го разпределили много добре това време. В ресторанта, където обядвахме (всичките 21 човека), не помня дали беше по време на екскурзията в Паленке или в Кампече, директно ти начисляват бакшиш в сметката, без да те питат искаш ли да даваш или не. Изключваме, че храната не беше най-хубавата, пристигаше със закъснение и че обслужването не беше добро. Следователно някои вдигаха скандали да им се връщат парите, а други предвидливо казваха, че не искат да им се включва бакшиш в сметката. За мен бакшишът е нещо, което се оставя доброволно и ако ти е харесал ресторанта, а не нещо задължително, с което да награждаваш лошо и невъзпитано обслужване. Да завършим забележителностите с положителна нотка. Ако имате време отидете на плаж в Канкун. Прекрасно е и ще Ви се иска да си останете там. Swimmer

Единични въпроси и неща, които мен ме интересуваха:
1.Вземете си подходящ адаптер. Не като мен – взех си грешен и трябваше оттам да купувам.
2.Валута – по-добре си вземете достатъчно мексиканско песо, само в Канкун видях надпис, че приемат щатски долари. Или плащайте с карта, но за всеки случай предупредете банката си, че ще плащате извън ЕС, да не помислят, че е измама и да Ви блокират картата. Също при мен всеки път трябваше плащането да е контактно, плащах с дебитна. Други бяха с кредитна и можеха и безконтактно. Thinking
3.Интернет – аз си взех карта от летището. Имах интернет, но на моменти беше слаб. Мобилно приложение на HBO Max обаче работеше като пушка, та вечерта преди да заспя гледах по някой филм.
4.Разликата в часовото време – много учудващо за мен, изобщо не я усетих. Може би защото когато кацнахме в Мексико и докато стане вечер, за да се настаним в хотела и да си лягаме, не бях спала почти 48 часа и в момента в който си легнах заспах. А на обратния полет, както споменах, имах 3 седалки на разположение и някакси успях да си подремна.
5.Сувенири – всякакви имаше. И скъпи, и евтини. Можеш да се пазариш, ако купуваш нещо по-скъпо или по-голям брой неща, е много вероятно да ти свалят от цената, стига да подходиш по правилния начин.
6.Слънцезащитен крем и спрей против комари – така ще се спасите. Докато бяхме по джунглите, бях отгоре до долу и в двете. Е, мога да се похваля, че изгорях само малко и че ме ухапаха САМО 2 комара.

Това беше от мен и моята тирада. И помнете, всичко, което Ви описах, важеше за мен в момента, в който бях в Мексико. При Вас може да са други хотели, друго обслужване, може вече да приемат повече валути, интернетът да е по-добър. Всичко се променя!

Общи условия

Активация на акаунт