Пари на починал

• 1 710
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте!
Мама почина, но имаше депозит в БАКБ.Ще извадя удостоверение за наследници, но дали има някакви срокове за тегленето на парите за да не ги изгубя?
Отделно и апартамента беше на нейно име, трябва ли да отида до общината?
Ще ви бъда много благодарна,ако някой е запознат, още не знам къде ми главата и ме е страх да не пропусна и някоя бюрократична глупост.Благодаря Ви!

# 1
  • София
Съболезнования за загубата ви 😓

Срокове за банката не знам, но е добре като вземете Удостоверение за наследници, да минете през някой клон и да прехвърлите парите по ваша сметка (или да ги изтеглите, ако решите), и да закриете нейната сметка.

Това при условие, че сте единствен наследник. Ако има и други, ще трябва да отидете заедно, или да имате нотариално заверено пълномощно от тях.

За жилището - има срок, мисля 3 месеца, в който трябва да попълните една декларация, че придобивате имот по наследство. В нея се описва имота (съгласно нотариален акт).

Тази информация ми е по спомен, може да са настъпили промени. Има юристи във форума, ако не съм права за нещо, ще ме коригират.

Хубаво е да знаете, че сте наследник не само на всички активи, но и пасиви. Ако има задължения (напр. кредит или заем), неплатени сметки за телефон и пр., наследявате и тях. Може да се откажете от наследство, но става по-сложно и е силно препоръчително да се консултирате с адвокат.

# 2

Срокове за банката не знам, но е добре като вземете Удостоверение за наследници, да минете през някой клон и да прехвърлите парите по ваша сметка (или да ги изтеглите, ако решите), и да закриете нейната сметка.

Това при условие, че сте единствен наследник. Ако има и други, ще трябва да отидете заедно, или да имате нотариално заверено пълномощно от тях.

За жилището - има срок, мисля 3 месеца, в който трябва да попълните една декларация, че придобивате имот по наследство. В нея се описва имота (съгласно нотариален акт).

Тази информация ми е по спомен, може да са настъпили промени. Има юристи във форума, ако не съм права за нещо, ще ме коригират.

Хубаво е да знаете, че сте наследник не само на всички активи, но и пасиви. Ако има задължения (напр. кредит или заем), неплатени сметки за телефон и пр., наследявате и тях. Може да се откажете от наследство, но става по-сложно и е силно препоръчително да се консултирате с адвокат.
Много Ви благодаря!
Аз съм единствен наследник.
Интересно ми е, ако не попълня декларацията в общината какво се случва

# 3
  • Далечният изток
Съболезнования!
2 месеца е срокът за подаване на декларация от наследниците в общината.
Ако не я подадете, ще ви открият партида служебно, но за неспазване на срока подлежите на глоба.
В банката с удостоверение за наследници. Някъде искат и смъртен акт. Питайте в банката какво точно изискват

Да, редактирам се, моя грешка, 6-месечен е срокът.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 07:05 от AIDA_N

# 4
Съболезнования!
2 месеца е срокът за подаване на декларация от наследниците в общината.
Ако не я подадете, ще ви открият партида служебно, но за неспазване на срока подлежите на глоба.
В банката с удостоверение за наследници. Някъде искат и смъртен акт. Питайте в банката какво точно изискват
Благодаря Ви!

# 5
Много щуротии са ви написали.
Срокът за оправяне на наследството е 6 месеца.
Може да отидете в общината, в отдел местни данъци и такси и да предекларирате апартамента. Може и да не ходите, ще ви го зачислят служебно, законът е променен от
4 години.
Относно парите в банката, с удостоверение за наследници, в рамките на 6 месеца, може да ги изтеглите, ако сте единствен наследник.

# 6
  • Далечният изток
Да, срокът е 6 месеца, редактирах се, моя грешка.
Другите щуротии?

# 7

Много Ви благодаря!
Аз съм единствен наследник.
Интересно ми е, ако не попълня декларацията в общината какво се случва
След 6 месеца прехвърлят имота служебно.

# 8
  • Пловдив
В банката с удостоверение за наследници и смъртен акт.
Срок не съм сигурна има ли,но аз и вуйчо ми (наследници на баба ми) 7 месеца след смъртта успяхме да свършим тази работа и не е имало проблем.

# 9
  • Далечният изток
Няма срок. На мъжа ми бабата когато почина, около 3 години след смъртта ѝ получиха парите от банковата ѝ сметка.

# 10
Моите съболезнования.
Хубаво е да се приключат нещата максимално бързо, защото в банките текат такси.
Трябва да се прехвърлят и партидите на битовите сметки - ток, парно, вода, домашен телефон.
Да се прекратят договори с доставчици на услуги, интернет, кабелна, телефон.

# 11
Моите съболезнования!

Нямаше ли и нещо за последната пенсия на починалия /ако е имал такава/?

# 12
  • София
Първо - най-искрени съболезнования за загубата ти. Нека е светъл пътят на майка ти!

За влоговете - в някои банки искат и справка от Агенцията по вписванията за наличие/неналичие на брачен/предбрачен договор или както се казва.

За данъчната декларация на апартамента - би трябвало да се прехвърли и служебно, но понякога се заяждат, така че е хубаво да имате входящ номер. Това беше моя случай, бяха се засилили да ме глобяват, след като 3 години не я бяха обработили.

За КАТ - там е особено - срокът е 30 дни за прехвърляне на автомобила на наследниците. Супер е недомислено, не ме глобиха - аз отидох по-късно със сигурност, искат копие от всичко.

Още един аспект - след като си прехвълите апартамента - партидите трябва също да се прехвърлят - 20 лв мисля беше глобата ако не се направи, трябва по отделно във всяко от дружествата.

Има специфики ако желаете да се откажете от наследство - там задължително трябва консултация с адвокат по наследствено право.

Един съвет: от общината си вземете няколко оригинала на смъртен акт и удостоверения за наследници, плащат се, но не навсякъде приемат копия при тия операции. И каквото и да вършите - винаги с вас копие на смъртен акт, удостоверение за наследници. Дано сте се сетила да си направите копие на л.к. на майка ви, няколко пъти ми трябваха данни от нея.

Мобилни оператори: там искат удостоверение за наследници, правят си дигитални копия на всичко. Ако не спирате договора (имате право да го спрете), а го прехвърляте - го рестартират от датата на прехвърляне. Имайте предвид, че служителите масово не си понзват процедурите, аз обиколих 4 офиса, докато намеря някой, с когото да говорим на един език.

При всички случаи - консултация с адвокат наследствно право е хубаво да се направи.

Уточнение: не съм юрист, това е личен опит от обиколки по институции.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 09:50 от slanchezara

# 13
Само една вметка, давността при установяване на административно нарушение е 6 месеца от откриването и една година от извършването (по спомени). Та след 3 години ако някой тръгва да установява нарушение, обжалвайте.

# 14
  • София
Само една вметка, давността при установяване на административно нарушение е 6 месеца от откриването и една година от извършването (по спомени). Та след 3 години ако някой тръгва да установява нарушение, обжалвайте.

Адвокатката ми се разправя - някаква минимална сума платихме. Не  е като да се дадохме без бой Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт