Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 18

• 45 132
  • 657
  •   1
Отговори
# 645
  • в сърцето на един мъж...
Ауч, тая фотосесия уби всичко детско в мен Relaxed
И аз много харесвам сериала. Трябва да си преговоря предния сезон преди да почна новия.

# 646
  • пустинен пъпеш
Краят на предишния сезон на Позлатената епоха остави доста въпроси да видим какво са намислили в новия.Единствено снимката на заглавната страница,тази с дънките е добро попадение.

# 647
На мен сериала ми хареса много. Свеж и приятен. Все пак е фен фикшън, а и по времето на Джейн Остин е имало богати хора от различни етноси.

За първи път чувам, че е имало в края на 18 и началото на 19 век богати хора от различни етноси в Британия
Никъде  в Еврооа  не е имало , особено негри. Британия е владяла колонии с черни роби в Карибския басейн, а за свобода на робите в САЩ е трябвало да чакат 70 години. Даже законът за всеки роб, стъпил на английска земя да е свободен, мисля, че още не е приет, точно по времето на Остин. Аз просто обичам исторически коректни филми, всякакви измишльотини за ввличието на черната раса в миналото ме дразнят, защото за съжаление Африка никога не е имала история, нямало е кой да я напише без аззбука. Имам предвид Африна на юг от Сахара.
Излезе поредния сезон на За всички създания големи и малки, някой има ли новини кога ще го дават по Епик драма?

!

# 648
И аз такова нещо не знам. Затова и така се дразня на подобни интерпретации.

# 649
За първи път чувам, че е имало в края на 18 и началото на 19 век богати хора от различни етноси в Британия
Никъде  в Еврооа  не е имало , особено негри.

Зависи какво се разбира под "богати".
Не е като хептен да е нямало и са по-скоро от смесен произход -- мулати или квартерони -- като състоянието обичайно идва от наследство. Тъй като 18 век ми е по-познат от 19-и -- в момента се сещам за Dido Elizabeth Belle и Frances Duff, но при всички положения са изключения.

# 650
  • Галифрей
На мен сериала ми хареса много. Свеж и приятен. Все пак е фен фикшън, а и по времето на Джейн Остин е имало богати хора от различни етноси.

Никъде  в Еврооа  не е имало , особено негри. Британия е владяла колонии с черни роби в Карибския басейн, а за свобода на робите в САЩ е трябвало да чакат 70 години. Даже законът за всеки роб, стъпил на английска земя да е свободен, мисля, че още не е приет, точно по времето на Остин. Аз просто обичам исторически коректни филми, всякакви измишльотини за ввличието на черната раса в миналото ме дразнят, защото за съжаление Африка никога не е имала история, нямало е кой да я напише без аззбука. Имам предвид Африна на юг от Сахара.
Излезе поредния сезон на За всички създания големи и малки, някой има ли новини кога ще го дават по Епик драма?

!

Имало е в Великобритания тогава!  Справка - Игнатий Санчо.  Роден на кораб за роби, той успява да стане писател, композитор и собственик на магазин в Лондон. Благодарение на финансовата си независимост и собственост на имоти, той става първият чернокож мъж, гласувал на парламентарни избори във Великобритания през 1770-те години.
Има и още други. Както е имало азитски, индийски и тн. Не само в Великобритания и други Европейски страни. Не всички чернокожи тогава са били роби 😒 Това са реални исторически факти.

# 651
  • Бургас
Само да се вметна в разговора - нека правим разлика между богати и аристократи! ,,Съжителство,, между  буржоазия и аристокрация по времето на Остин , а и по-късно, на балове и други светски събирания си е било проблематично... За справка - ,,The Gilded Age,, ,  ,,Север и юг,, и не само, разбира се. Какво остава пък когато новобогаташът е и цветнокож! Ми не е било така безпроблемно - ,,пъстро,, обществото, както се опитват упорито да ни го рисуват в последните години. И да, имало е изключения, но те са си изключения , а не типичност за епохата...

# 652
  • Галифрей
В Sanditon също.
То че си е било проблематично някой неща си е било. В сериалите и филмите го показват. Винаги главният проблем в тези общества, ако някой сгафи после се страхува да се разгласи и какво ще кажат хората сега?

# 653
Да, разбира се, може да  е имало и заможни хора от смесен произход, имах пред вид аристократи, че не е имало или са били единици - незаконни деца и наследници на някой съгрешил с черна робиня  аристократ в западните колонии . Но за онова момиче Дайдо, филмът е хубав, тя даже е и дъщеря на аристократ ( изигран чудесно от един от най любимите ми актьори Матю Гууд в началото на филма) Знаете ли какво ми направи впечатление в този филм? Че аристократичните роднини на бащата всв пак отгледаха момичето и го обичаха, постепенно и в обществото я представиха, в началото я криеха заради предразсъдъците на гостите и познатите си, които ги позабравиха като разбраха, че е богата наследница. И тези прддрасъдаци са били присъщи не само във висшето общество,  а и сред народа. Имаше един мини сериал по Катрин Куксън за едно такова момиче мулатка с бяла майка. (Предполагам сте гледали мини сериали по нейни произведения. Мисля, пе са от 80 те - 90 те.) За това се дразня на исторически некоректните проекти. В източна Европа вкл. БГ все още съшествуват. Лошото е, че УОК писледиватвлите не могат и да смятат годините. Не обичам фентъзи и ужаси, но харесвах A discovery of witches, чела съм и книгите, даваха го по Фокс . В сериалът преобладаваха  цветнокожи актьори ( за разлика от книгите), но най ми беше смешно как даже не бяха пресметнали времето - имаше вампири, станали такива в  началото или средата на 19 век от НюОрлинз, почти всични черни. А тогава са били роби, не са се разхиждали свободни из Луизиана... и други подобни. Сериалът ме заплени, но прекалено многото кафяви и черни герои ме раздразниха леко. Явно ставам расистка.
Споменявайки Катрин Куксън, предполагам тук има фенки на тези същите сериали, един от които беше за трудния живот на една млада мулатка. Аз  не им помня заглавията като цяло, отдавна ги даваха, но много от сюжетите и героите - да. Мнохо хубаво бяха направени.
Извинявам се за дългия пост.

# 654
За Великобритания не знам, но в Луизиана е имало много свободни богати чернокожи. Има книги и филми за това. Описват трагичното положение на квартеронките. Момичетата, родени от чернокожи робини (освободени) и белите им господари. Нямали са място нито в обществото на белите, въпреки че са били бели на външен вид. Нито в обществото на свободните чернокожи. Единственото им "спасение" е било да станат официални метреси на бели богаташи с обвързващи стриктни договори за издръжка или да заминат в Европа и да си намерят там съпруг.

# 655
  • София
Някой гледа ли вече "На изток от Рая"? Отзиви?

# 656
Някой гледа ли вече "На изток от Рая"? Отзиви?
.    Прекрасен сериал!

# 657
Образа на Кати бил преиначен ?

Общи условия

Активация на акаунт