Най-често срещаните правоговорни грешки

• 9 939
  • 274
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
 Добрутро! Wink Преглеждам новините и ,,... (паднал на Земята) астероид." Поне е в скоби. И  в същата статия няколко пъти ,,Мойсей". Докога?!  Твойсей, Нийсей...

# 241
Е, то за Моисей циркулира навсякъде и с Й. Кой да знае как се пише? Проверих в Библията, като уж най-меродавен източник, за да видя, че там е Моисей.

# 242
  • Пловдив
Моисей ми е като Иоан. Не щЪ да го пиша така. То не че някъде го пиша, де.

# 243
  • София
Прекаленото потъмняване в края на думата - ще поседйъ

# 244
  • Пловдив
Правилно е.

# 245
То колко неща само потъмняваме или смачкваме като говорим "неофициално", брой нямат.

# 246
Според мен грешно е обратното - да се натъртва Я - "поседЯ".
Лили Иванова така говори и аз обичам да я имитирам, получава ми се добре, щом хората веднага разбират кого имитирам: "БлагодарЯ̀!"
😆

# 247
Аз наскоро си купих тази книжка и останах потресена колко много думи произнасям грешно. И не само аз, но и всички около мен. Например, за голяма моя изненада, се оказа, че правилно било да се каже кипарѝс. Ами съжалявам, но ще продължавам да го произнасям кипа̀рис, както и всички останали мои съграждани. Simple Smile
А още колко такива думи има...

# 248
  • Пловдив
Разбира се, че е кипарИс.

# 249
Никога в живота си не съм чувала някой да произнася кипарѝс. Laughing
Явно някак си не е била използвана в разговор с хора от други населени места.

# 250
Сега ми стана интересно за тази книга. Иначе за кипарИса и аз си го знам с И. Ще я проверя, да си сравня знанията и да видя дали се излагам някъде, че много обичам да поправям ударенията на хората като говорят 😆

# 251
И аз не съм чувала някой да казва кипарѝс.
Как сега да се науча да го произнасям правилно. 😆 И колко ли хора ще си мислят, че Аз греша. 🤣 Не че ме вълнува чак толкова.
Като бях втори или трети клас, разбрах, че е правилно структУра, а не масово изгораряното стрУктура. И свикнах бързо с новото ударение.
С кипарѝса - не знам. Не че ми е постоянно в употреба точно кипарисът. 😆 Но се случва да коментирам дървета, слабост са ми. Купувала съм си и кипариси, и лъжекипариси - и тези, които ги отглеждат (уж разбират от дървета), не им знаят правилните ударения. 😆 Иначе им знаят латинските наименования - на безбройните видове и  разновидности иглолистни.

# 252
Кипарѝс съм го чувала само в текста на една песен "...кипарѝсите черни вдовици..", никога наживо. Не знаех, че ударението на А е неправилно.

# 253
За масово сбъркана дума се сещам за "панахида". Правилното е "панихида", ама хич не звучи добре.

# 254
Друга такава дума пак от гръцки е какофония. Почти не я виждам/чувам правилно изписана/произнесена.

Винаги съм казвала кипарѝс.

Общи условия

Активация на акаунт