Майчинството счетоводно - 101

• 24 833
  • 595
  •   1
Отговори
# 45
  • София-Младост
Здравейте, ако се върна преждевременно на работа , ще получа ли 50% от майчинството? Извинявам се, ако вече сте писали,но още се ориентирам , а и с бебето е малко трудно 🙂
Да, подавате приложение 8 до работодателя, а  той съответно в НОИ.

# 46
Момичета, аз пак нещо се загубих в датите за моя 45 дневен болничен преди терминът.
Началото му е от 7 май, но заради забавяне с прегледа при АГ и издаването му, успях да го подам към работодателя едва на 3 юни, и съответно към НОИ е подаден или на същата дата или на 4ти юни.
От тук, кога следва да получа обезщетението по него, защото все още не го виждам отбелязан в системата?
Има ли вариант в който юни месец да ми пропуснат плащането и да остане за юли, тъй като болничния е предаден прекалено късно?

# 47
Не се притеснявай, Рокет! Ако не днес, то утре трябва да е видим в сайта на НОИ, щом е подаден и до края на следващата седмица ще имаш плащане на частта за май.

# 48
  • В полите на Пирин планина
Момичета, аз пак нещо се загубих в датите за моя 45 дневен болничен преди терминът.
Началото му е от 7 май, но заради забавяне с прегледа при АГ и издаването му, успях да го подам към работодателя едва на 3 юни, и съответно към НОИ е подаден или на същата дата или на 4ти юни.
От тук, кога следва да получа обезщетението по него, защото все още не го виждам отбелязан в системата?
Има ли вариант в който юни месец да ми пропуснат плащането и да остане за юли, тъй като болничния е предаден прекалено късно?

Ако наистина е подаден от работодателя в НОИ до 5-ти юни, то съвсем скоро ще има плащане за м. май.

# 49
Можете ли да ми обясните как ще се изчислява среднодневната сума в този случай, ако пусна  платен отпуск? Имате ли представа и как се изчислява, ако пусна болничен?

Според мен платен отпуск е по-добрия вариант откъм финанси и изчисление на новото майчинство
Здравейте,
В момента съм в майчинство и детето навършва 2 години този месец. Бременна съм и в разговор с работодателя ми стана ясно, че не иска да се върна на работа за такъв кратък срок (терминът е декември месец). Какво мога да направя в тази ситуация ? Отпуск или болничен е по-добре да пусна ?

# 50
Здравейте, получих превод на 03.06 за периода 15.05-28.05. За оставащите дни от май предстои да получа, но не виждам изчислен болничния за юни, а работодателят го е предал на НОИ /до 27.06 е следващият ми болничен/. На какво може да се дължи това?

Скрит текст:

# 51
apani
Изчислява се по един и същи начин - за общо заболяване 18 месеца назад / за майчинство - 24 месеца назад, сравняват се 80/90% от средния осигурителен доход с средния нетен доход. За периода, в който е ползван отпуск за общо заболяване, бременност и раждане се взема дохода, от който е изчислено обезщетението, за периоди в отпуск за гледане на дете  - МРЗ, която е действала тогава.

Когато сте в платен отпуск се взема възнаграждението за платен отпуск, т.е. брутната и нетната заплата.

Nomade.A, БЛ се вижда, просто няма ред за юни, защото ще се плати след изтичане на срока му.

# 52
Здравейте, имам въпрос. До скоро бях безработна и регистрирана към бюрото на труда, от 11-ти март вече съм на трудов договор, но на скоро разбрах, че съм бременна. Тъй като съм все още в изпитател срок, болничният след изтичане на изпитателният срок ли да взема, за да не си загубя работата?
И това в случай, че АГ ми каже, че ще мога да работя, а да не се водя рискова.
Имам зад гърба си два аборта и едно неуспешно ин витро, а сега отново съм спонтанно бременна /бяха ми казали, че не мога да забременея по естествен път с напълно запушени тръби. Очевидно снимката, която ми е била правена е погрешна/ И също така мога ли да подам жалба срещу болничното заведение за грешно поставена диагноза?

# 53
Здравейте, имам въпрос. До скоро бях безработна и регистрирана към бюрото на труда, от 11-ти март вече съм на трудов договор, но на скоро разбрах, че съм бременна. Тъй като съм все още в изпитател срок, болничният след изтичане на изпитателният срок ли да взема, за да не си загубя работата?
Имам зад гърба си два аборта и едно неуспешно ин витро, а сега отново съм спонтанно бременна /бяха ми казали, че не мога да забременея по естествен път с напълно запушени тръби. Очевидно снимката, която ми е била правена е погрешна/ И също така мога ли да подам жалба срещу болничното заведение за грешно поставена диагноза?

Естествено, че може да си работите, ако се чувствате добре и не е противопоказно за бременността, като тип работа. Кога ще кажете на работодателя е по Ваша преценка. Няма законов срок. (Лека и успешна бременност.)
За медицинските и юридическите въпроси няма как да отговорим тук.

# 54
Честито! Пожелавам лека бременност! Hug
Не съм веща по въпросите, но ако не се лъжа, макар и бременна, докато си в изпитателен срок не се ползваш от защитата, т.е. могат да ти прекратят договора. И ако не бъркам, докато си в болничен не могат да прекратят договора, но пък и изпитателният срок се удължава с толкова с колкото си ползвала отпуск дали по болест или друг вид.

# 55
ИнЯн, така е. Няма защита по време на изпитателен срок.

# 56
  • София
Не съм веща по въпросите, но ако не се лъжа, макар и бременна, докато си в изпитателен срок не се ползваш от защитата, т.е. могат да ти прекратят договора. И ако не бъркам, докато си в болничен не могат да прекратят договора, но пък и изпитателният срок се удължава с толкова с колкото си ползвала отпуск дали по болест или друг вид.
Щом служителят е в изпитателен срок в полза на работодателя, договорът може да бъде прекратен от работодателя включително по време на ползване на болничен.

ДесиИ, най-добре, ако бременността го позволява, работете плътно до изтичане на изпитателния срок (той се удължава във времето заради ползвани отпуски/болнични) и след това уведомете работодателя по надлежния ред за бременността.

P.S. Ако абортите ви са спонтанни, а не по ваше желание, пуснете си едни изследвания за тромбофилия (в случай че не сте го направили досега).

# 57
Щом служителят е в изпитателен срок в полза на работодателя, договорът може да бъде прекратен от работодателя включително по време на ползване на болничен.

ДесиИ, най-добре, ако бременността го позволява, работете плътно до изтичане на изпитателния срок (той се удължава във времето заради ползвани отпуски/болнични) и след това уведомете работодателя по надлежния ред за бременността.

P.S. Ако абортите ви са спонтанни, а не по ваше желание, пуснете си едни изследвания за тромбофилия (в случай че не сте го направили досега).

Благодаря за подробният отговор. Надявам се бременността да ми го позволи. Абортите не бяха по мое желание, тромбофилия нямам и като цяло лекарите така и не можаха да дадат становище защо. Така че сега вярвам, че всичко ще е наред. Simple Smile

# 58
Ще има ли някакво отражение на 45 дневния болничен преди термин, ако има и 1 седмица залепен такъв преди започването му?

# 59
Включвам се с едно питане. Бременна съм и работата вече ми идва в повече. Говорих с АГ колко болничен може да ми даде и доколкото разбрах мога да получа от нея 14 дни и после 45 дневния. За да изляза сега обаче ще ми трябват още едни 14дни. Тях предполагам трябва да ми ги даде личния лекар? Но мисля, че не може да са на основание бременността, а ако се съгласи да напише някакво неразположение/ болест? Или няма как да ги получа и от него тъй като ще станат 14 + 14 + 45 дневния? 🤔

Общи условия

Активация на акаунт