Майчинството счетоводно - 101

• 32 562
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
Отговорът ми остава същият. Само работодател разрешава ПГО, няма задължение по закон.

# 706
В КТ не го пише и не е изрично уредено, но повечето работодатели имат разписано в правилника за вътрешния трудов ред, че ПГО се полага пропорционално на отработеното време. Работодателя може да разреши "авансово" ползване на дните за 2026 още в началото на януари - на негов риск, но предвид че вие ще излизате болничен и майчинство не виждам проблем. Все пак от него зависи.

# 707
Здравейте! Аз имам следния въпрос: Вярно ли е, че учител по време на майчинство няма 48, а 20 дни платен годишен отпуск? Така ми казаха, но аз не съм го чувала досега... Да не би да искат да ме излъжат?

# 708
Здравейте, август месец родих, като послрднивт болничен от педиатърката е от 20.09 и изтича на 20.11. Преди няколко дни получих заплащане за 6 дни за септември, показва ми, че имам още дни за октомври и ноември. Кога да очаквам следващите плащания?

И след  това майчинството как се изплаща, на какви дни/дати от месеца?
Че тези болнични знам, че са вторник и четвъртък. Благодаря предварително.

# 709
За октомври - в началото на ноември. За дните от ноември - до 5 работни дни след изтичането на болничния (предполагам 27ми). Останалите дни от ноември - в началото на декември и през януари ще захомнете да получавате сумите месец за месец в началото на месеца.

# 710
Здравейте! Аз имам следния въпрос: Вярно ли е, че учител по време на майчинство няма 48, а 20 дни платен годишен отпуск? Така ми казаха, но аз не съм го чувала досега... Да не би да искат да ме излъжат?
Кой ти го каза това? И аз съм учителка и се интересувам от въпроса.

# 711
Здравейте мами имам много сложен казус и се интересувам от отговор на по запознат човек с тия неща . Та не съм работила от 5 години ,преди това си имам стаж ,преди 3 години забременях и взимах само социално , сега забременях втори път и съм в ранна бременност. Имам приятели с фирма готови да ме назначат като , аз си плащам назад в времето всички здравни до днес . От тях ако ме пуснат на 8 часов договор и от моя страна аз ще си заплатя общите за майчинство и заболяване 450 лв , . Та дали ще станат нещата да взимам пълен размер майчинство . Говорих с една счетоводителката ,каза че трябвало за месец да платя 450 ,и след като ме пуснат в болнични държавата ги поема , и след като се роди детето трябва да си заплатя за да се получи пълна година осигуровки пак по 450лв. Та въпроса ми е има ли нещо вярно и да се надявам ли че ще стане . Благодаря на всички Simple Smile

# 712
Да, визирам точно случаи като този, в които явно важи максимата "бременна съм, значи съм много важна и всичко ми се полага". Хиляди болнични с диагноза "заплашващ аборт" се издават просто, защото на бременната не й се работи и смята, че й се полагат пари и мързелуване. А всъщност няма медицинско основание за излизане в болничен.

Разговорно е "болничен", но законово се нарича "обезщетение за временна неработоспособност поради болест" - т.е. държавата те обезщетява/компенсира, че временно си неработоспособен, защото си болен и поради това си останал без обичайната си заплата. А не "бременна съм, полага ми се почивка".
Обезщетение за бременност и раждане (или 45-дневния болничен + последващите 2 болнични + декларацията до 410 ден), аналогично, са суми, които те компенсират, че поради раждане не работиш и не получаваш заплата. Ако така или иначе не работиш преди да родиш, както питащата потребителка - какво да ти компенсира?

Лекаря е в нарушение отвсякъде за такива фиктивни болнични листи и да, пускат много такива проверки - НОИ обжалва болнични и не изплаща нищо до доказване на нуждата от болничен с действителна медицинска документация за "поставената" диагноза.
Една такава проверка административно много товари и работодателя (ако назначението не е фиктивно и работодателя няма вина за издадените от лекаря документи) с ведомости, корекции в декларациите и т.н., но това не сте длъжни да го знаете. Ако пък е фиктивно и назначението, както в случая, направо ще ви разкостят. И НОИ, и РЗИ са ми обжалвали не един и два болнични (и не само за бременни), и не е приятно.

Това, че на някоя жена наистина може да се случи да започне работа и да разбере че е бременна и да излезе в действително нужен болничен в ранна бременност - да, може, никой не спори това. В този случай дори да проверят, както казаха и преди мен, това е лесно доказуемо и проблеми и последствия няма да има.

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 10:44 от HoneyBee33

# 713
Здравейте! Бременна съм в 8ма седмица. Самоосигуряващо лице, управител на фирма. От кога мога да започна да взимам болничен и дали ще бъде проблем да имам по седмица прекъсване между тях. Ментор съм по една програма на служител във фирмата и няма кой да ме замести и се налага по 1 седмица в месеца да не съм в болничен. През останалото време бих предпочела да си използвам болничните, но как може да стане това. Планирам да се проследявам на частно в МК Щерев и по здравна каса в града, в който живея при АГ.

# 714
Болничните се взимат, откогато има медицинска необходимост... 🤷
За останалите неща си говорете със счетоводителя.

# 715
Здравейте! Бременна съм в 17г.с. и се наложи да изляза болничен за 10 календарни дни заради усложнения. Тези 10 дни приспадат ли се от отпуска поради бременност и раждане (410 дни) или от отпуска за отглеждане на дете до 2 години? Питам, защото забелязах, че мениджърката ми е входирала болничния лист като Matenity leave, но на листа изрично пише, че е болничен с диагноза Заплашващ аборт. Дали имат значение политиките на компанията в която работя? Мисля, че би трябвало да го заведат в системата като Sick leave, а не като Maternity leave. Ще се консултирам и с Човешки ресурси, но първо бих искала да чуя вашите мнения тук. Предварително благодаря!

# 716
Не е от тези дни, болничен за временна неработоспособност се води

# 717
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Бременна съм в 17г.с. и се наложи да изляза болничен за 10 календарни дни заради усложнения. Тези 10 дни приспадат ли се от отпуска поради бременност и раждане (410 дни) или от отпуска за отглеждане на дете до 2 години? Питам, защото забелязах, че мениджърката ми е входирала болничния лист като Matenity leave, но на листа изрично пише, че е болничен с диагноза Заплашващ аборт. Дали имат значение политиките на компанията в която работя? Мисля, че би трябвало да го заведат в системата като Sick leave, а не като Maternity leave. Ще се консултирам и с Човешки ресурси, но първо бих искала да чуя вашите мнения тук. Предварително благодаря!

Да, отпуск за общо заболяване е, щом е по време на бременността.

# 718
Този болничен си е на общо основание и няма нищо общо с 410-те дни. Вътрешнофирмено как си го отразяват няма абсолютно никакво правно значение.

# 719
Благодаря за бързите отговори! ❤

Общи условия

Активация на акаунт