Безсъние

• 531
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте. Пиша този пост с надеждата, някой да сподели дали е преминавал през такова нещо или се бори с него. Става дума за хронично безсъние. Така де какво ще рече това, спя по 4,5 часа на денонощие и един път  събудя ли се, няма заспиване. Това е вече година и половина, лошото е че последните две седмици не спя повече от 3 часа. Издържам някак си, виждам размазано и ме удрят някой път паник атаки. Работя по 10 часа на ден и гледам да тренирам по 3,4 пъти в седмицата. Пробвал съм какви ли не сънотворни, но сякаш няма ефект. В момента приемам "Л-ТЕАНИН" "ГЛИЦИН" "МАГНЕЗИЙ БИСГЛИЦИНАТ". Нещо не искам да посетя психотерапевт, не си обяснявам защо, може би някакво мое си усещане. Иначе съм на 25 години, от години съм по-тревожен от колкото трябва, не знам дали има общо със съня, но сега цялото ми внимание е насочено към съня и проблема. В момента завършвам и магистърската си степен и не знам дали няма да се отрази и на това. Ще се радвам за мнения. Лек ден! Simple Smile

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 07:50 от bubanka

# 1
Най-безобидното, което можеш да взимаш, е мелатонин.
Докато не разрешиш обаче това, което те тревожи няма да се подобри сънят.
Ако не става въпрос за конкретен проблем, а обща тревожност, то терапия може и да не е лоша идея.

# 2
Имах подобен период и е много изтощително. Мелатонин изобщо не ми действаше. Забелязал ли си след тренировка да спиш една идея по-добре? Първият ми съвет е да опиташ да намалиш стреса. Ама наистина да го даваш по изи и да не се товариш. Вторият е да отидеш на лекар и да си пуснеш кръвни изследвания с витамини Д, Б, желязо … лекарят ще ти каже кои като обясниш.
Моите показаха критично ниски нива желязо, Д под нормата и Б на границата. Първата промяна започнах да чувствам с приема на желязо и витамин Д. Успех!

# 3
Първото, което се сещам, тренировките да не са вечер, а максимално далеч от времето за сън, защото енергизират.
И аз съм за проба с мелатонин. Има подезични.
Намаляването на стреса е супер но се влиза в кръг, защото като се мъчиш да заспиш това увеличава стреса.

# 4
Имаше подобни теми не отдавна. Винаги препоръчвам мелатонин, на мен ми действа.

# 5
Gk, като начало, недей да работиш по 10 часа на ден. Толкова интензивна работа и недостатъчно време за почивка по начало не действат добре, но в комбинация със следването ти се получава гърмяща смес. Как да намалиш стреса, като си непрекъснато "на педал"?
Младите мъже са податливи на проблеми със сърцето. Нали не искаш да си докараш нещо такова?
-И така, намали натоварването - много го намали.
- Избягвай да се пренапрягаш емоционално преди сън.
- Къпи се с гореща вода вечер, това ще те отпусне. Или поне си топи краката в много топла вода.
-Храни се с пълноценни белтъчини, взимай витамини С и В комплекс. Те ще помогнат на тялото ти да се справи, даже и да не си спал достатъчно.
-Гледай да си лягаш в един и същи час и да ставаш в един и същи час, независимо колко си спал. Това ще задейства циркадните ритми на тялото и сънят ще започне да идва автоматично.
- Въведи си правило да не пиеш кафе, кола и други възбуждащи напитки, започвайки от обяд нататък.
-Даже ако не спиш, но си легнал, отпуснат, на тъмно и тихо и със затворени очи, това е сигнал за почивка на тялото. Така че се стреми да запълваш оставащите часове до сутринта, даже и без да спиш, но в тези условия, които изброиш. Първо, че за сърцето тази почивка е равностойна с почивката по време на сън. Но и без да забележиш, ще се унесеш в дрямка, която може и да премине в здрав сън. Определи си за почивка, да речем, 8 часа и не се изнервяй, ако усещаш, че не спиш. Съсредоточи се върху почивката си.
-Лавандулата помага - като чай или като екстракт от аптеката. Има и други билки, които успокояват.
-Физическото натоварване също много помага - изглежда, при теб то е на лице.
-Помисли си дали да не си купиш часовник, който да следи съня ти. Наистина са много полезни, особено смарт часовници, които анализират съня.

Успех ти желая!

# 6
Вероятно имате нужда от изследвания и промяна начина на живот.
Но преди това-да се наспите.
Най-добре е да се консултирате с личния си лекар, но ако нямате желание, пробвайте с Атаракс.
Вечер, около час преди лягане, изпийте половин таблетка.
Ако не ви удължи часовете сън, на следващата вечер изпийте цяла.

# 7
Аз съм също за заспиване с мелатонин. И всичките съвети тук са много полезни. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт