Нашите орхидеи – тема 46

• 11 980
  • 362
  •   1
Отговори
# 45
Разгледах много от близо пъпката, нопак не съм сигурна какво виждам, че и отблясъм може да е...
За мен причините тук да - изведнъж голяма жега с опърляне на пъпките от слънцето или изсмукано от трипси на тези места... или страдащо растение, което изхвърля цветовете...
И на мен не ми харесват листата на орхидеята, не че се виждат добре... Дори най-малко листните ми орхидеи не остават с две листа, вигани третото вече се вижда на 3-4см преди да започне да отпада най-долното. (не коментирам сортовете, които са с по 7-10 и  се развиват като ванди нагоре)

# 46
Много благодаря на всички.
Мисля, че няма трипси. Ще направя и тест за акари довечера. Какво ще ме посъветвате да направя след това? Да я извадя, огледам корените и да сменя корите? Да третирам с препарати?
Всъщност има здрава коренова система, ако съдя по това, че мога да я вдигна, като я хвана за цветоноса, не се клати изобщо. Но може би не разсъждавам правилно и това не е гаранция за здраво разстение.

# 47
  • София
Не се виждат следи от вредители. Нито от акари, нито от трипси. Вероятно я мъчи гъбично заболяване.

# 48
Нека почнем да отхвърляме какво се случва едно по едно.
1. стара орхидея е, ако не стои до нови, вероятност за инсекти се понижава. Освен това има ли по пъпки има и по листа -петна, ивици, сладки капки и много други.
2. Ако стои на слънце вероятност за акари се повишава, видът на листата става по-специфичен, сребрист матов.
3. Ако стои на слънце е възможно да е преосветена. Изгорена не е - там, нещата са по-друг начин. Преосветеността се изразява в по-светли листа, но за тази конкретно листат изглеждат прекалено странни. Но може да е от снимката.
4. НАпълно съм съгласна с Пенева - две листа е нездрава конфигурация
5. растението се дели на корени стъбло и листа. Корените и част от стъблото може да са добре а горната част на стъблото в розетката да отмрат. Възможно е и обратното.
6. По принцип ако страдат корените това не променя цвета на листата а по-скоро техния тургор.
7. Възможно е да е преторяване.

някой с нещо друго което да се сети?

# 49
  • София
Не знам, дали не е възможно субстратът да е засолен и от там да идват проблемите. С риск да се влоши растението, бих го пресадила с пълна смяна на субстрата.

# 50
И аз влизах да кажа, че бих го извадила и пресадила, разбира се изправено и с прибрани корени

# 51
  • София
Подстрекателки Smiling Imp!

Като да са две растения....

Скрит текст:

# 52
Много благодаря на всички! Сега проверих за акари, тестът е отрицателен. Направих и нова снимка на листата , ясно се вижда, че едното е по-светло, към жълто в основата 😔 Снимах и корените, доколкото се виждат

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 19:17 от Живанк@

# 53
  • Мадрид / София
Проблема е в стеблото, явно е заболяло щом жълтее от стъблото към върха на листото. Вероятно гъбично заболяване. За мен тази орхидея си заминава.

# 54
  • София
magina, честит Марк 🙂 да е здрав и много да радва с цветчета!
Изглеждат ми две или три растения. Може стеблото да е изкривено и само така да да изглежда, но като че има поне две.

# 55
Доколкото помня от засоляване на почвата белезите са като при изгаряне, краищата почерняват , корените също.

Има неопасни гъбични заболявания, които се характеризират с подобно осветляване на листата. съответно има резон да е нещо такова.

# 56
Много ви благодаря, момичета!
_re_ge, много полезна информация както винаги, благодаря ти!
За момента я преместих от перваза на по- сенчесто място. Ще я пресадя, но ми се иска да е след прецъфтяване . Много е възможно да е засолен субстрата. Поливам я с престояла 24 часа вода, но разбира се това не променя твърдостта на Варненската вода. Да направя ли няколко поливания с фунгицид докато я чакам да прецъфти, какво ще ме посъветвате?

# 57
  • Бургас
Луд умора няма. Прибрах от Кауфланд две камбриеви май?! това розово Нели ислер ли е? И това май е зигопеталум или там как се казва

# 58
Много са красиви! Честито!
Аз три пъти се опитвам да отгледам такова растение, но не ми се получава. Сега имам една, която е горе-долу жива.

# 59
Аз нищо друго освен фаленопсис не мога да отгледам. Много е топло у дома.

Общи условия

Активация на акаунт